10/8/10

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

10/08/2010

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας, μετά την ολοκλήρωση της τελετής Διαβεβαίωσης των απόφοιτων Ανθυποσμηναγών τάξης 2010 της Σχολής Ικάρων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας, απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:



Ερώτηση: Είστε το ίδιο αισιόδοξος ως προς την ανακάλυψη και της υπόλοιπης ποσότητας εκρηκτικής ύλης;

Απάντηση: Ξεχάστε τα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή αν θα είναι σύντομα ή αν δεν θα είναι σύντομα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω ότι θα πάμε καλύτερα. Όπως έχετε προσέξει, οι συντονισμένες, επίμονες και επίμοχθες προσπάθειες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς έχουν αποδώσει καρπούς. Αυτό έχει σημασία. Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για τέτοιες περιπτώσεις. Στόχος μας είναι η ανεύρεση ολόκληρου του υλικού και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η κύρια μας προσπάθεια. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ευοδωθεί η προσπάθεια των ανακρίσεων έτσι ώστε να εξιχνιαστεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τα εγκληματικά στοιχεία που σχετίζονται με την όλη υπόθεση έτσι ώστε να τιμωρηθούν αυστηρά και παραδειγματικά.

Ερώτηση: Χθες προβήκατε σε μια πολύ σημαντική δήλωση, ότι μέλη της Εθνικής Φρουράς συνεργάζονται με τον υπόκοσμο. Είστε αποφασισμένος να καθαρίσετε αυτή την κατάσταση; Έχετε κάποια στοιχεία; Επειδή για να πείτε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχετε κάποια στοιχεία.

Απάντηση: Είναι με πολύ πόνο ψυχής που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Όπως γνωρίζετε, δεν βάζω ποτέ τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ναι, δυστυχώς ισχύει κάτι τέτοιο μέσα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Παρουσιάζονται σοβαρά κρούσματα απειθαρχίας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων μελών της Εθνικής Φρουράς. Ευτυχώς, αυτοί είναι λίγοι και δεν εξαιρώ κανέναν ούτε σε βαθμό, δηλαδή ούτε αν είναι υψηλόβαθμος ούτε αν είναι χαμηλόβαθμος. Όμως, το χειρότερο από όλα είναι - και έχω πληροφορίες μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης, το είπα και χθες - ότι ορισμένοι χαμηλόβαθμοι συνεργάζονται με ανθρώπους της νύκτας. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και με προβληματίζει εδώ και αρκετό καιρό. Προσπαθώ, φυσικά, να τεκμηριώνω τις πληροφορίες μου έτσι ώστε με τους υφιστάμενους Κανονισμούς και τη νομοθεσία να μπορώ να κάνω αυτό που πρέπει και οι επίορκοι να απομακρυνθούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς επειδή προσβάλλουν και το σύνολο της Εθνικής Φρουράς. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών εργάζεται με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα και αυτοί οι λίγοι καταστρέφουν το έργο των πολλών.

Πέραν αυτού αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι στελέχη, έστω και αν είναι χαμηλόβαθμα, να έχουν τέτοιες συνεργασίες με ανθρώπους της νύκτας. Αυτόματα, δεν μπορεί κανείς να τους έχει εμπιστοσύνη.

Ερώτηση: Ίσως οι πληροφορίες σας να σχετίζονται και με τη διάρρηξη των εκρηκτικών. Ίσως υπάρχει και χέρι εκ των έσω...

Απάντηση: Αν είναι εκ των έσω ή αν είναι εκ των έξω, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αν όχι και αποδείξεις, υπήρξε εκ των έσω συνεργασία. Αυτό είναι το τραγικό.

Δικαιολογημένα το κοινό ανησυχεί. Δικαιολογημένα ανησυχεί ο κόσμος. Να εμπιστεύεται ο κόσμος την Εθνική Φρουρά ως τον φύλακα άγγελο του σε θέματα ασφάλειας γενικά και από την άλλη να υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει και πεμπτοφαλαγγίτες. Οι άνθρωποι αυτοί χαλούν την εικόνα, αλλά είναι και έτοιμοι να διαπράξουν και αδικήματα.

Ερώτηση: Έχετε πει ότι οι πληροφορίες σας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Είναι τόσο δύσκολο να ανοίξει πειθαρχική έρευνα εναντίον αυτών τους οποίους εσείς γνωρίζετε ούτως ώστε να καθαρίσει αυτή η κατάσταση;

Απάντηση: ΄Αλλο είναι η πληροφορία και άλλο είναι η τεκμηρίωση της πληροφορίας με στοιχεία, με καταθέσεις για να είναι σε θέση η έρευνα αυτή, η ανάκριση αυτή να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, αν πρόκειται περί ποινικού αδικήματος, ή ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, αν πρόκειται περί πειθαρχικού αδικήματος. Τα πειθαρχικά συμβούλια έχουν εξίσου αυστηρούς κανόνες όπως αυτούς των δικαστηρίων. Επομένως, χρειάζεται τεκμηρίωση, δεν είναι απλό.

Δυστυχώς, μεγάλη ευθύνη - αν και δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνη σε άλλους - υπάρχει ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Ο εκσυγχρονισμός της έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Βρίσκουμε δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα, εξ ου και το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες, πέρα από τον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο, ο οποίος πραγματεύεται, όπως γνωρίζετε, και θέματα που έχουν σχέση με τη φυγοστρατία, είμαστε στους σχεδιασμούς για να εκπονηθεί ο περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμος διότι εκεί είναι το επίμαχο θέμα και οι περί Πειθαρχίας Κανονισμοί οι οποίοι, δυστυχώς, χρονολογούνται. Και αυτό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Για παράδειγμα, όταν ο ίδιος ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς δεν μπορεί να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές στο βαθμό που θα έπρεπε διότι οι πρόνοιες είναι διαφορετικές, τότε υπάρχει πραγματική ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για να υπάρχει η ευχέρεια εκεί που πρέπει και όταν πρέπει να επιβάλλονται οι πρέπουσες ποινές. Το φίδι να σκοτώνεται από μικρό, να μη γίνεται Λερναία Ύδρα.

Σύντομα θα εκπονηθούν αυτά τα νομοθετήματα έτσι ώστε να διέλθουν νομοτεχνικού ελέγχου που είναι μια μεγάλη διαδικασία. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθούν μετά στη Βουλή για συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρος διαδικασία.

Ερώτηση: Ο έλεγχος των ατόμων που τοποθετούνται σε καίρια πόστα και έχουν ευθύνη στην Εθνική Φρουρά είναι θέμα εκσυγχρονισμού; Έγινε η αναγκαία έρευνα για τα άτομα αυτά πριν τους ανατεθεί η ευθύνη φύλαξης των αποθηκών;

Απάντηση: Αυτές είναι οι διοικητικές παραλείψεις, οι οποίες θα διαφανούν μέσα από την πειθαρχική έρευνα. Όπως γνωρίζετε, η πειθαρχική έρευνα εκ μέρους της Εθνικής Φρουράς διεξάγεται παράλληλα με την ποινική.

Πολύ σωστά λέτε ότι δεν επιτρέπεται ένας άνθρωπος ο οποίος είναι επιρρεπής σε παραπτώματα και έχει επαφές, για παράδειγμα με τον υπόκοσμο, να είναι και αποθηκάριος στην Εθνική Φρουρά. Το λέω έτσι σε αδρές γραμμές. Τονίζω, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο συλληφθέντες με οκταήμερη κράτηση - το τονίζω αυτό - είναι και ένοχοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το αγγλοσαξονικό δίκαιο λέει ότι όλοι είναι αθώοι και μόνον το δικαστήριο θα αποδείξει την ενοχή τους. Επομένως, πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

Ερώτηση: Αυτοί είχαν λευκό ποινικό μητρώο;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω αυτά τα στοιχεία. Τα γνωρίζει η Αστυνομία. Να γνωρίζετε όμως ότι για το ποινικό έργο το πάνω χέρι το έχει η Αστυνομία. Εμείς παρέχουμε στην Αστυνομία βοήθεια, στήριξη επειδή γίνεται έρευνα και μέσα στην Εθνική Φρουρά για να διευκολυνθεί το ανακριτικό έργο. Σ' ό,τι αφορά το πειθαρχικό, το πάνω χέρι το έχει η Εθνική Φρουρά, δηλαδή την πειθαρχική έρευνα. Τα δύο αυτά κλιμάκια συνεργάζονται και, παράλληλα, ενεργούν το καθένα με την κύρια του αποστολή.