22/8/10

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

22/08/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο συνομίλησε για τριάντα περίπου λεπτά. Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε στα πλαίσια της συνεχούς αλληλοενημέρωσης που υπάρχει μεταξύ των δύο ανδρών και μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου όσο και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια των οποίων πέρα από το Μεσανατολικό ήγειρε και το Κυπριακό.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον κ. Χριστόφια και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη κ. Μαχμούντ Αμπάς και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Σαάντ Χαρίρι. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τους συνομιλητές του συζήτησε το θέμα της συνέχισης των προσπαθειών για έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα αρνητικά μηνύματα που το τελευταίο διάστημα συνεχώς εκπέμπει ο κ. Έρογλου με καθημερινές του δηλώσεις. Οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω προώθηση των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το Κυπριακό στο διεθνή χώρο.

Οι προτάσεις έχουν δημιουργικό χαρακτήρα και μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, με το συνδυασμό διαφόρων πτυχών στη συζήτηση του Κυπριακού, αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την εφαρμογή από μέρους της του Ψηφίσματος 550 που αφορά την περιοχή των Βαρωσίων.