27/7/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

27/07/2010

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βάσου Γεωργίου η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Προβλήθηκε χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό καταγγελία για υποβολή μη αξιοκρατικών αιτημάτων με μήνυμα που απεστάλη προς το Υπουργείο Άμυνας από το Γραφείο του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βάσου Γεωργίου για μεταθέσεις και αποσπάσεις στρατιωτών.

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών. Η έρευνα κατέδειξε ότι το εν λόγω μήνυμα είχε αποσταλεί πριν από μερικούς μήνες από λειτουργό του Γραφείου του, εν αγνοία του κ. Βάσου Γεωργίου. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η λειτουργός ενήργησε αυτόβουλα και χωρίς να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο, και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά ενέργεια για ικανοποίηση των όσων αναφέρονται στο μήνυμα, ο κ. Βάσος Γεωργίου, για λόγους πολιτικής ευθιξίας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος με λύπη και πόνο ψυχής την έκανε αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να ευχαριστήσει τον κ. Βάσο Γεωργίου για τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στη δεκάχρονη στενή συνεργασία τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει με τον πιο έντονο τρόπο την πάγια οδηγία και θέση του για σεβασμό της αξιοκρατίας, η οποία επιτυγχάνεται με την πιστή τήρηση των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τη χρηστή διοίκηση».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την παραίτηση εφόσον διεξήχθη έρευνα και δεν προέκυψε κάτι εναντίον του κ. Γεωργίου, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «είναι κατανοητό γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα της αξιοκρατίας είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ σημαντικό για την κυπριακή κοινωνία και παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι κ. Βάσος Γεωργίου δεν γνώριζε κάτι για το συγκεκριμένο μήνυμα, εντούτοις, ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη – πρόκειται για λειτουργό, για μια από τις ιδιαιτέρες γραμματείς του και γι' αυτό ο κ. Γεωργίου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την παραίτηση, για να πάει και ένα μήνυμα ευρύτερα προς την κοινωνία ότι τούτη η Κυβέρνηση και ειδικά ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφείς θέσεις και σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της αξιοκρατίας. Και γι' αυτό την έκανε αποδεκτή».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του κ. Ιωνά Νικολάου περί αναξιοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχω διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Ιωνά Νικολάου. Ένα έχω να πω: ‘Απ’ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του’. Και το λέω με πλήρη συνείδηση. Μιλά ο ΔΗΣΥ για θέματα αξιοκρατίας; Αυτό το κόμμα που στη δεκαετία του αύξησε τη Δημόσια Υπηρεσία κατά δέκα χιλιάδες υπαλλήλους και που, σύμφωνα με τον τότε ηγέτη του ΔΗΣΥ αλλά και με Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι προσλήψεις γίνονταν κατά βάση από Συναγερμικούς ψηφοφόρους διότι ήταν πιο έξυπνοι και έχουν περισσότερα προσόντα; Αυτοί μιλούν για αξιοκρατία; Έχω δει ότι ο κ. Ιωνάς Νικολάου έχει επαναφέρει το θέμα με τις δημόσιες προσφορές. Απάντηση στον ΔΗΣΥ είχε δώσει με ένα πολύ εύγλωττο τρόπο η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου για το θέμα ζητώντας από τον ΔΗΣΥ να σταματήσει να ενεργεί με τη ψιθυρολογία περί των δημοσίων προσφορών διότι - και θα χρησιμοποιήσω λέξεις της ανακοίνωσης της ίδιας της Ομοσπονδίας - είναι ζημιογόνα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ και πλήττει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται στην αξιολόγηση και στην κατακύρωση των προσφορών του δημόσιου τομέα. Αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρόεδρος όταν υπάρχουν καταγγελίες ενεργούν αμέσως. Ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στην εξουσία για δέκα χρόνια και ενώ στελέχη του κατήγγελλαν δημόσια ότι υπάρχει ένα ολόκληρο συρτάρι από σκάνδαλα, δεν είδαμε να κάνει οτιδήποτε. Το παραδέχονται κιόλας ότι έκαναν πολλά. Ας μη ‘ρίχνουν πέτρες’, λοιπόν, διότι κατοικούν σε ‘γυάλινο’ σπίτι».

Σε ερώτηση πώς η λειτουργός ενήργησε αυτόβουλα χωρίς να ενημερώσει προϊστάμενό της και κατά πόσον επρόκειτο για νέα υπάλληλο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συγκεκριμένη λειτουργός έχει χρόνια που βρίσκεται στο Προεδρικό. Θα πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την εκλογή του έδωσε οδηγίες να μην αλλάξει κανένας λειτουργός από το Προεδρικό, ανεξαρτήτως αν ήταν από την προηγούμενη ή από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Και αυτό είναι μια πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αυτό που πρέπει να μετρούμε στους δημόσιους λειτουργούς δεν είναι οι πεποιθήσεις τους, αλλά η αξία τους, η ικανότητά τους, η ειλικρίνειά τους στην άσκηση δικών τους λειτουργιών».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με ποιες εξηγήσεις έδωσε η συγκεκριμένη λειτουργός, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συγκεκριμένη λειτουργός είπε ότι όντως απέστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα χωρίς να ενημερώσει κανέναν, και πολύ περισσότερο τον ίδιο τον πολιτικό της προϊστάμενο. Έχει πει ότι έχει κάνει λάθος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο μήνυμα αναφέρεται η φράση «μιλήσατε», ο κ. Στεφάνου απάντησε «’μιλήσατε’, προφανώς ‘όπως ενεργήσετε’. Σε αυτήν την ίδια έγκλιση».

Ερωτηθείς αν το σύστημα διαχείρισης μηνυμάτων το ήξερε μόνο η λειτουργός, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το σύστημα διαχείρισης μηνυμάτων είναι ένα κοινό σύστημα που υπάρχει σε πρόγραμμα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το έχουν οργανισμοί και οργανωμένα σύνολα για να μπορεί να γίνεται η διαχείριση της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων υπαλλήλων και των προϊσταμένων. Δεν είναι κάτι που εφευρέθηκε στο Προεδρικό και το βάλαμε στο Προεδρικό. Είναι ζητήματα διαχείρισης σε ένα γραφείο».

Σ' ερώτηση αν από το Φεβρουάριο όταν καταχωρήθηκε στο σύστημα αυτό το αίτημα δεν το είδε κανείς άλλος, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όχι. Κανείς δεν είχε γνώση του συγκεκριμένου ζητήματος και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είπα ότι ούτε καν εντολή υπήρχε για να σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα ούτε ενήργησε κανείς προς αυτήν την κατεύθυνση εξού – όπως αναφέρεται και στην πιο πάνω ανακοίνωση – καμία ενέργεια δεν είχε γίνει στη βάση αυτού του μηνύματος».

Κληθείς να πει κατά πόσον οι στρατιώτες για τους οποίους έγινε λόγος στο μήνυμα δεν μετακινήθηκαν και αν εξακολουθούν να βρίσκονται στις Μονάδες που ήταν και πριν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχω την πληροφόρηση διότι τη ζήτησα. Μιλάμε για έξι στρατιώτες. Οι τρεις δεν έχουν μετακινηθεί. Από τους άλλους τρεις ένας ζήτησε απόσπαση από τη Μονάδα του κάτι που ικανοποιήθηκε με βάση έγκριση του ΓΕΕΦ για τρίμηνη απόσπαση, ο άλλος είχε αιτηθεί μέσω της Μονάδας του προς το Υπουργείο Άμυνας να μετατεθεί σε συγκεκριμένη μονάδα κοντά στο σπίτι του διότι έχει πατέρα ανάπηρο που δεν εργάζεται– αυτό το χειρίστηκε το ΓΕΕΦ μέσα από τις διαδικασίες και ικανοποιήθηκε το αίτημά του – και ο τρίτος, επίσης, έχει μετατεθεί στη βάση του συστήματος μοριοδότησης που υπάρχει στο ΓΕΕΦ. Είχε κριθεί ότι λόγω του μεγάλου αριθμού μορίων που είχε μπορούσε να τοποθετηθεί κοντά στον τόπο διαμονής του μετά από τη συμπλήρωση της 13μηνης θητείας του».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κανείς δεν δηλώνει ότι υπάρχει πατέρας ανάπηρος σε αυτήν τη λίστα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εγώ αναφέρομαι στο αίτημα που είχε ο συγκεκριμένος στρατιώτης. Δεν θα αναφέρω το όνομά του για ευνόητους λόγους. Είχε αιτηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2010 μέσω της Μονάδας του, όπως είναι και η διαδικασία, να μετατεθεί γι' αυτόν το συγκεκριμένο λόγο τον οποίον είχε. Και έχει συγκεκριμένη διαδικασία η Εθνική Φρουρά για διερεύνηση των όλων ζητημάτων και για ικανοποίηση ή απόρριψη αιτημάτων που γίνονται από στρατιώτες».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα διεξαχθεί ανάλογη έρευνα και στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «μπορείτε να ρωτήσετε τον Υπουργό Άμυνας διότι τα μηνύματα που φτάνουν καθημερινά στο Υπουργείο Άμυνας είναι πάρα πολλά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο μήνυμα που ήρθε από το Υπουργείο αναφέρεται συγκεκριμένος συνταγματάρχης που φαίνεται ότι ασχολείτο με αυτά τα ζητήματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βγάζετε αυθαίρετο συμπέρασμα διότι αν, όπως λέτε, ασχολείτο με αυτά τα ζητήματα- δηλαδή αν υπήρχε μηχανισμός προώθησης αιτημάτων- τότε αυτά που αναγράφονταν στο συγκεκριμένο μήνυμα θα ικανοποιούνταν κιόλας».

Ερωτηθείς αν ο συγκεκριμένος συνταγματάρχης είχε εμπλοκή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είχε πάει σε φαξ του Υπουργείου Άμυνας και κάποια στιγμή είχε φτάσει και κοντά του, αλλά δεν είχε φτάσει απευθείας κοντά του», ενώ σε ερώτηση αν ο συγκεκριμένος συνταγματάρχης έχει ευθύνη για το ότι ενημέρωνε το Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «ήταν παραλήπτης, δεν ήταν αποστολέας. Δεν έστειλε αυτός. Αυτού αναγραφόταν το όνομα πάνω στο συγκεκριμένο μήνυμα. Όταν τελικά σε αυτόν έφτασε με φαξ, δεν είχαν καν εξεταστεί τα συγκεκριμένα ζητήματα, διότι δεν είχαν πάει από την κανονική οδό».

Κληθείς να πει ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Γεωργίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν θα είναι έτοιμος ο Πρόεδρος, θα ανακοινώσουμε και το όνομα».

Εξάλλου, ερωτηθείς για την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τους αεροδιαδρόμους της σε κυπριακές αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε κάνει ξανά τα διαβήματά μας, καταγγέλλοντας ξανά την Τουρκία ότι έχει κλειστό τον εναέριο χώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα η Κύπρος να πέσει ξανά θύμα και των μέτρων που λαμβάνονται από την Ελλάδα. Η Κύπρος στο γεωγραφικό χώρο που βρίσκεται αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα εξού και αντιμετώπισε αυτά τα μεγάλα προβλήματα με τις ακυρώσεις πτήσεων και τις καθυστερήσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον τα πιο πάνω αποτελούν ενέργειες της Κυβέρνησης είπε ότι «είναι ζητήματα που χειρίστηκε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων που είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Το χειρίστηκε η αρμόδια Υπουργός που έχει επαφές με τους αρμόδιους φορείς και Επιτροπές, την ίδια την ΕΕ και τη διεθνή οργάνωση αεροπλοϊας». Τέλος, για περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε στην Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων.