27/7/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

27/07/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αύριο έχουμε τη συνάντηση των ηγετών και το βράδυ αύριο θα υπάρξει δείπνο. Προσβλέπω σε μια καλή μέρα αύριο και ελπίζω οι ηγέτες να κάνουν μια καλή πρόοδο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια να συνδέσει το περιουσιακό με το εδαφικό μπορεί να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν μπροστά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουν αύριο οι διαπραγματεύσεις και κατά τις επόμενες βδομάδες. Εχουμε ξεκαθαρίσει τη σειρά των συναντήσεων. Και σαφώς εστιάζουμε στις διαπραγματεύσεις προς το παρόν στο περιουσιακό». Πρόσθεσε ότι χθες οι σύμβουλοι των δύο ηγετών συναντήθηκαν και συζήτησαν το περιουσιακό. Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση που διήρκησε δύο ώρες στη ουδέτερη ζώνη, είπε ο κ. Ντάουνερ.

Σε ερώτηση αν ο ΟΗΕ έχει κάποιες προτάσεις για το περιουσιακό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν έχουμε προτάσεις για το περιουσιακό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να κτίσουν γέφυρες. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι τελικά δικό τους θέμα και όχι δικό μας», είπε.

Τέλος, κληθείς να πει κατά πόσον η πρόταση που συνδέει το περιουσιακό με το εδαφικό εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «εναπόκειται στους Τουρκοκύπριους να μιλήσουν για τον εαυτό τους, για το θέμα αυτό. Δεν εναπόκειται σε μάς να είμαστε σχολιαστές για τις θέσεις τους. Θα τους αφήσουμε να το κάνουν εκείνοι αυτό», κατέληξε.