9/7/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή των εγκαινίων του παραδοσιακού σπιτιού Παραλιμνίου
09/07/2010
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ



Πολιτιστική κληρονομιά είναι όλα όσα δημιουργεί ο άνθρωπος στη διαδρομή της ιστορικής του πορείας μέσα από τους αιώνες. Είναι η παράδοση, τα έθιμα, τα ήθη, η αρχιτεκτονική, η μουσική, η λαϊκή τέχνη.

Η λαϊκή τέχνη αντιπροσωπεύει την πηγαία αίσθηση του ωραίου που έχει ο λαός και την οποία αποτυπώνει στο περιβάλλον της καθημερινής του ζωής. Η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα που έχει ο λαός, και από τα χέρια των καθημερινών ανθρώπων του χωριού και της πόλης βγήκαν τα αριστουργήματα που ονομάζουμε παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.

Η παράδοση και η πολιτιστική μας κληρονομιά παραμένει δάσκαλος και οδηγός μας, η εσωτερική μας δύναμη και η περηφάνια μας. Ακριβώς μέσα σε αυτά τα πλαίσια αντίληψης των πραγμάτων αξιολογούνται και τα σημερινά εγκαίνια του Παραδοσιακού Σπιτιού Παραλιμνίου. Θέλω σε αυτό το σημείο να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πρόσκληση να εγκαινιάσω το Παραδοσιακό Σπίτι Παραλιμνίου.

Το όραμα του Δήμου Παραλιμνίου για τη διατήρηση και την προβολή του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Το Παραδοσιακό Σπίτι, ένα κτίσμα που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα, καθίσταται από σήμερα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Δήμου και για τους ξένους επισκέπτες. Είναι ένα κτίριο που σηματοδοτεί την πλούσια ιστορία του Παραλιμνίου και συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.

Η περιοχή των Κοκκινοχωριών υπήρξε διαχρονικά πλούσια σε κτίσματα, εργαλεία και βοηθήματα που αποτυπώνουν τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και την προσαρμογή των ανθρώπων στο περιβάλλον.

Η ανάπτυξη του πολιτισμού μας και η διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης είναι το όραμά μας. Γι΄ αυτόν το λόγο έχουμε θέσει τον πολιτισμό και την ανάπτυξή του στις προτεραιότητές μας. Ο πολιτιστικός σχεδιασμός με στόχο την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσής μας και η ανάδειξη των πανανθρώπινων αρχών και αξιών αποτελεί βασικό στόχο μας. Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούμε είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για έργα υποδομής στις πόλεις και στην περιφέρεια και η ολοκλήρωση όλων όσων έχουν δρομολογηθεί. Η προβολή του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η πολιτιστική ανάπτυξη είναι θέμα επιβίωσης για τον καθένα από μας και για τον τόπο μας γενικότερα.

Συγχαίρω το φιλοπρόοδο Δήμο Παραλιμνίου που μεριμνά για την ευημερία των κατοίκων του. Τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία του να αποκτήσει την κατοικία του Παναγιώτη Ελευθερίου Καλημέρα, διατηρώντας την παράδοσή μας. Συγχαίρω, όμως, κυρίως όλους τους δημότες Παραλιμνίου που έχουν δωρήσει τα παραδοσιακά αντικείμενα τα οποία εκτίθενται μέσα στο Σπίτι.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω το Παραδοσιακό Σπίτι Παραλιμνίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στη λειτουργία του.