11/7/10

Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο μνημόσυνο των ηρώων της Αντίστασης στον Άη Γιάννη, στη Λάρνακα
11/07/2010





Συγκεντρωθήκαμε στον ιερό τούτο χώρο για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων του Άη Γιάννη, των πέντε μαχητών της Αντίστασης κατά της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας τη δημοκρατία και τον Πρόεδρο Μακάριο.

Οι Αχιλλέας Κουρτελλής, Γιώργος Χαραλάμπους, Ανδρέας Θεοδοσίου, Γιώργος Χ’Στεφανή και Στέλιος Στυλιανού απέδειξαν με τις πράξεις τους το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Μεγαλωμένοι μέσα σε προοδευτικές οικογένειες, έμαθαν από νωρίς να εκτιμούν τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αργότερα, μέσα στο μεγάλο σχολείο της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ αυτή τους η αγάπη σφυρηλατήθηκε και ωρίμασε κάνοντάς τους να αντιδρούν στις ενέργειες των φασιστικών στοιχείων της ΕΟΚΑ Β. Φυσιολογικά, λοιπόν, πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς ίχνος δισταγμού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αντίσταση, προσφέροντας πρόθυμα τη ζωή τους στο βωμό της δημοκρατίας και των υψηλών ιδανικών.

Εκείνο τον Ιούλη, τέσσερις άνθρωποι απλοί, βιοπαλαιστές στον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο κι ένας δεκατετράχρονος μαθητής έμελλαν με την αντίσταση και την θυσία τους, να καταλάβουν επάξια θέσεις στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ιστορίας. Δολοφονήθηκαν όλοι από άνανδρα πραξικοπηματικά στοιχεία, τα οποία καλυμμένα πίσω από ηχηρά συνθήματα και στο όνομα δήθεν υψηλών ιδανικών, κατέλυσαν τη δημοκρατία ανατρέποντας τον νόμιμα εκλελεγμένο Πρόεδρο Μακάριο.
Kλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη θυσία των πέντε μαρτύρων και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας που έχουν καταστεί φωτεινά σύμβολα αντίστασης και τιμής, σε όλους όσοι θυσίασαν τη ζωή τους για την αξιοπρέπεια όλων των Κυπρίων. Εκφράζουμε τον απέραντο σεβασμό και την αιώνιά μας ευγνωμοσύνη σε όσους αντιστάθηκαν στην ΕΟΚΑ Β στα χρόνια πριν από το πραξικόπημα και σε όλους όσοι μετείχαν στη δημοκρατική αντίσταση. Η αντίσταση και ο αγώνας τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και της αγάπης προς την πατρίδα.

Τριανταέξι χρόνια πέρασαν από τη μαύρη επέτειο, από τότε που οι ξενοκίνητοι φασιστικοί κύκλοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους με στόχο την ανατροπή του νόμιμα εκλελεγμένου Πρόεδρου, Εθνάρχη Μακαρίου επιβάλλοντας ένα πραξικοπηματικό καθεστώς, το οποίο κατέρρευσε οκτώ μόλις ημέρες μετά, μαζί με τη χούντα των Αθηνών, κάτω από το βάρος του ειδεχθούς εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου.

Η Τουρκία, που από χρόνια περίμενε την ευκαιρία για να θέσει σε εφαρμογή τα επεκτατικά της σχέδια, βρήκε το πρόσχημα που αποζητούσε και εισέβαλε στο νησί μας προκαλώντας τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του νησιού, ντύνοντας στα μαύρα ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Οι νεκροί, οι τραυματίες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η προσφυγοποίηση χιλιάδων συμπατριωτών μας και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ο τραγικός απολογισμός του δίδυμου εγκλήματος του 1974.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ήταν ένα καλά προμελετημένο σχέδιο και οι εκτελεστές του είχαν από καιρό προετοιμάσει το έδαφος καλλιεργώντας το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία μέσα από συνομωσίες, τρομοκρατικά κτυπήματα και δολοφονίες. Αν λοιπόν από την πλευρά μας, υπερασπιζόμαστε με σθένος την ιστορική αλήθεια, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη μίσους, αλλά μέσο παραδειγματισμού και θέληση για οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος πάνω σε γερά θεμέλια και δημοκρατικές αρχές. Θα επιμένουμε να παραθέτουμε τα γεγονότα του παρελθόντος, γιατί θέλουμε αυτά να αποτελούν μέσα φρονηματισμού και καθοδήγησης, για να διαπαιδαγωγούνται οι νέοι μας με τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, για να παραδειγματίζονται οι νέες γενιές ώστε να μην ξαναζήσει αυτός ο τόπος παρόμοια τραγωδία.

Αν είναι κάτι που χρωστάμε στους ήρωές μας είναι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία την οποία πότισαν με το αίμα τους, γιατί, όπως σκληρά έχει αποδειχθεί και στην περίπτωση της Κύπρου μας, όταν πλήττεται η δημοκρατία πλήττεται και η ελευθερία. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, η τραγωδία είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτη.

Η ενότητα, η συναίνεση και η προσήλωση στη δημοκρατία και τους θεσμούς της είναι τα μέσα για να φέρουμε πραγματικά την ειρήνη στον τόπο μας, για να επουλώσουμε τις πληγές της προδοσίας και του δίδυμου εγκλήματος, για να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με προσήλωση σε αρχές εργάζεται με στόχο μια λύση κοινά αποδεκτή, όπως αυτή έχει προδιαγραφεί από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Λύση που να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμετάθετος στόχος μας είναι η επίτευξη λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που θα διασφαλίζει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί μέσα από το δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα από τις προσεγγίσεις του κ. Έρογλου επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας εκτιμήσεις, ότι δηλαδή, οι διαχρονικές του θέσεις και αναφορές περί ύπαρξης δύο λαών και δύο δημοκρατιών στην Κύπρο, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προκαταλαμβάνουμε τα όποια αποτελέσματα. Με ψυχραιμία υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσεις του Κυπριακού ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λειτουργική, βιώσιμη κοινά συμφωνημένη λύση.

Την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας απαιτούμε και αναμένουμε στην πράξη και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία, η οποία εάν όντως επιδιώκει μια βιώσιμη λύση, θα πρέπει να αναθεωρήσει τις μη ρεαλιστικές της θέσεις. Να αποδείξει ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία παραβιάζει και να ανάψει το πράσινο φως στην τουρκοκυπριακή ηγεσία για σοβαρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση για επίτευξη πραγματικής ομοσπονδίας, για την οποία οι δύο κυπριακές κοινότητες έχουν συμφωνήσει, από το 1977. Μόνο έτσι θα είναι δυνατό να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές απαιτείται, όλες οι δυνάμεις ενωμένες, να παράσχουμε την πολύτιμη στήριξή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Απαιτείται από όλους προσήλωση στην μορφή της λύσης, αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων που είναι μπροστά μας και κοινή δράση. Η συνεχής αμφισβήτηση των θέσεων και προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην σκληρή μάχη που δίνει ο τόπος μας.

Με τη σεμνή αυτή τελετή ακονίζουμε τη μνήμη μας και ανανεώνουμε τις δεσμεύσεις μας στους πέντε ήρωες που σήμερα μνημονεύουμε, αλλά και σε όλα τα παλικάρια που έπεσαν στο πραξικόπημα. Με την ευχή όπως σύντομα πετύχουμε τη δικαίωση των αγώνων του λαού μας, καταθέτουμε τον αιώνιο σεβασμό μας, τους δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα βολευτούμε ποτέ με την κατοχή και τη διαίρεση, ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με σθένος τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, ότι προσδοκούμε και παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, ότι με συνέπεια και προσήλωση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι που να έρθει η μέρα της λύτρωσης.

Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς μας.

Αιώνια ας είναι η μνήμη τους.