11/7/10

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στο Μνημόσυνο «Μνήμης και Τιμής» για τους πεσόντες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που διοργάνωσε ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών
11/07/2010





Το καθεχρονικό Ιουλιανό προσκλητήριο ηρώων και μαρτύρων της τραγωδίας του 1974, μάς έφερε καθηκόντως σήμερα εδώ, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες και τους μάρτυρες μας και για να θυμηθούμε και να καταδικάσουμε, παράλληλα, το δίδυμο έγκλημα της 15ης και της 20ής Ιουλίου, το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Σήμερα κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας και του μαρτυρίου των πεσόντων ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 και με αισθήματα τιμής και ευγνωμοσύνης δαφνοστεφανώνουμε τους τάφους και τα μνημεία τους.

Σήμερα, επίσης, καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη του 1974 και επαναβεβαιώνουμε ότι ουδέποτε θα ξεχάσουμε τη μεγαλύτερη σύγχρονη προδοσία και τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία του κυπριακού ελληνισμού.

Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Δεν έχουν δικαίωμα να αφήσουμε τη μνήμη -την ατομική και τη συλλογική μνήμη- να εξασθενήσει, γιατί οι πληγές που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη του 1974 παραμένουν ακόμη ανεπούλωτες. Γιατί η θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας παραμένει αδικαίωτη. Γιατί ο αγώνας μας για αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος δεν έχει ακόμη δικαιωθεί. Γιατί το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί. Γιατί, η τύχη των αγνοουμένων μας δεν έχει ακόμη διακριβωθεί.

Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τους νεκρούς ήρωές μας και τους μάρτυρες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αυτούς τους ξεχωριστούς πατριώτες που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια όλων μας, αυτούς τους γενναίους υπερασπιστές της ελευθερίας και της πατρίδας.

Έπεσαν όλοι στον κοινό βωμό της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Δύο έννοιες ταυτόσημες και αλληλένδετες, που από τα πανάρχαια χρόνια αποτελούν βασικές συντεταγμένες κάθε ελεύθερης κοινωνίας. Πρόκειται για δύο έννοιες που συνιστούν το οξυγόνο κάθε ελεύθερου λαού.

Σήμερα αποτίνουμε, επίσης, φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, τον υπέρμαχο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τον αλησμόνητο ηγέτη, τον οραματιστή και καθοδηγητή του κυπριακού λαού, που ήταν και ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος. Τιμούμε τους αγώνες του και επαναδιακηρύσσουμε την απόφασή μας να παραμείνουμε όρθιοι και ανυπότακτοι στις επάλξεις του δικού του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Αυτή την ώρα, στο σημερινό μνημόσυνο, και σε λίγο ενώπιον του μνημείου που θυμίζει τη θυσία και το μαρτύριο των ηρωικώς πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, επαναβεβαιώνουμε και επαναδιακηρύσσουμε την εμμονή μας σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σήμερα, που η πατρίδα μας και το εθνικό μας θέμα διέρχονται μια νέα ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, οι ήρωες και οι μάρτυρές μας, η πατρίδα μας, η Ιστορία μας μάς προστάζουν να σταθούμε όρθιοι επί των επάλξεων του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος.

Στόχος σταθερός και αδιαπραγμάτευτος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και η διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι για 20 τώρα μήνες συνεχιζόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Μηδαμινή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, που περιορίζεται σε κάποιες δευτερεύουσες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Στα κεφαλαιώδη θέματα και τα μείζονος σημασίας ζητήματα χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο, κομβικό σημείο. Αν η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και συνεχίσει να επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εκφυλισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά η διεθνής κοινότητα, θα καταγράψουν ακόμη μια αποτυχία. Αν δεν θέλουν να φτάσουν σε μια τέτοια αποτυχία, αν δηλαδή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέλει να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του, πρέπει τάχιστα η Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να σεβαστεί, επιτέλους, τις αρχές και τις αποφάσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε, δυστυχώς, διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ιδιαίτερα πιεστικές για τη δική μας πλευρά. Παρουσιάζουν και προωθούν ιδέες για άμεσα ή έμμεσα χρονοδιαγράμματα, για συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία, για προώθηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα κ.ά. Παράλληλα, με τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Άγκυρας, ακούμε όλο και πιο συχνά εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργούν συνθήκες που να διευκολύνουν περαιτέρω την τουρκική πλευρά και να θέτουν την ελληνοκυπριακή πλευρά υπό συνεχή πίεση.

Σίγουρα είμαστε μπροστά σε δύσκολα, πολύ δύσκολα δεδομένα. Όμως, απαιτείται ψυχραιμία. Απαιτούνται γερά νεύρα. Απαιτούνται, επίσης, υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις. Κυρίως απαιτείται πίστη στο δίκαιό μας, πίστη στον αγώνα μας, πίστη στο στόχο του αγώνα μας. Ούτε ολιγόψυχοι ούτε λιπόψυχοι δικαιούμαστε να παρουσιαστούμε. Ούτε να λαθέψουμε μπορούμε, ούτε όμως και να ολιγωρήσουμε.

Πρέπει συλλογικά να σκεφθούμε και να προβληματιστούμε, να μελετήσουμε, να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε συνθήκες και δεδομένα και συλλογικά, επίσης, να καταλήξουμε στα δέοντα. Στο δέον γενέσθαι.

Απαιτείται, πρωτίστως, συλλογικότητα και ενότητα. Ούτε οι ώμοι του ενός ούτε οι ώμοι των ολίγων είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Ούτε το βάρος του χρέους έναντι της πατρίδας και του λαού μας. Χρειάζονται οι ώμοι όλων. Ενότητα, λοιπόν, και συλλογικότητα είναι τα πρώτα ζητούμενα. Ενότητα και συλλογικότητα στους στόχους, στη στρατηγική, την τακτική, τη δράση.

Είναι, λοιπόν, κρίσιμης σημασίας η διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγήσουν σε μια συλλογική διαχείριση του εθνικού μας θέματος και σε κοινή δράση στο πλαίσιο μιας διεκδικητικής στρατηγικής και τακτικής.

Σε πολλές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις για τη στάση -τόσο τη στρατηγική όσο και την τακτική της τουρκικής πλευράς- όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου συμφωνούν. Συμφωνούν και σε όλο, σχεδόν, το εύρος της ανάλυσης της μέχρι τώρα πορείας του κυπριακού προβλήματος. Θα έλεγα ότι υπάρχει και ένας μεγάλος βαθμός συμφωνίας και στους στόχους της πολιτικής και της στρατηγικής της δικής μας πλευράς .

Σε θέματα χειρισμών και τακτικής, όμως, υπάρχουν πολλές και μεγάλες διαφορές και εκδηλώνονται συχνά έντονες διαφωνίες. Δυστυχώς, οι διαφορές και οι διαφωνίες σε θέματα χειρισμών έχουν επιβαρύνει σοβαρά τις γενικότερες σχέσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων με αποτέλεσμα - όπως πολύ έντονα φάνηκε στο τέλος των πρόσφατων πολυήμερων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου - να μην υπάρχει συμφωνία ούτε στα ουσιώδη, έστω και ως ελάχιστος κοινός παρονομαστής.

Εμείς πιστεύουμε ότι διαρκής πρέπει να είναι η προσπάθεια για την επίτευξη συνθηκών ευρύτερης συνεννόησης, συνεργασίας και ενότητας. Θα επιμένουμε σταθερά σε αυτή μας την άποψη. Και θα καλούμε συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλουμε από κοινού ξανά και ξανά κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να εκλείψουν οι διαφορές και οι διαφωνίες. Ούτε είναι δυνατόν όλες οι απόψεις και θέσεις να εξομοιωθούν και να διαμορφωθεί μόνο μία θέση. Όμως, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων, σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής και σε μια ευρεία σύγκλιση σε θέματα τακτικής και χειρισμών.

Αν, οι κρίσιμες μέρες που μας αναμένουν δεν μας βρουν ενωμένους, τόσο στους στόχους όσο και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και των πονηρών μεθοδεύσεων της Τουρκίας και κάποιων ισχυρών της φίλων, ίσως να γευτούμε νέες απογοητεύσεις και να υποστούμε νέα δεινά.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πρώτιστα, βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουμε ευθύνη να εργαστούμε για την επίτευξη συνθηκών συλλογικότητας και ενότητας.

Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε, να συναποφασίσουμε και να συνδιαμορφώσουμε την πάρα πέρα πορεία μας, την πάρα πέρα στρατηγική και τακτική μας. Μια διεκδικητική στρατηγική και τακτική που να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τις τουρκικές μεθοδεύσεις και επιδιώξεις.

Ας σταθούμε ενώπιον των δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και ενώπιον της τουρκικής βουλιμίας και αλαζονείας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ας προχωρήσουμε στο μέλλον με πίστη στο δίκαιό μας, με σύνεση και σταθερότητα στις αρχές μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, καθώς και με διορατικότητα. Ας προχωρήσουμε χωρίς ταλαντεύσεις και αμφιβολίες, με ξεκάθαρους στόχους και σταθερούς προσανατολισμούς. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Είναι η ώρα να αξιώσουμε από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την τακτική των ίσων αποστάσεων και τη ρητορική της εποικοδομητικής ασάφειας και να θέσουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

Είναι επίσης η ώρα να καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιώσει αποφασιστικά και αυστηρά από την Τουρκία εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης και των κρατών μελών της.

Αυτές τις ώρες πρέπει, για μια ακόμη φορά, να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση τη δική μας θέση: Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία, τους θεσμούς και θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ασφάλεια στο κράτος και το λαό μας.

Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών, και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση και που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο συμβιβασμός, όμως, δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής. Πρέπει να είναι αμοιβαίος και, κυρίως, δίκαιος.

Μόνο με μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, μόνο με την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας θα μπορέσουμε να φτάσουμε στη δικαίωση της θυσίας και του μαρτυρίου των τιμώμενων σήμερα ηρώων και μαρτύρων, που μας προστάζουν να φέρουμε σε αίσιο πέρας τον αγώνα τους.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και φωτεινό ας κρατήσουμε το ηρωικό παράδειγμά τους.