10/7/10

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας στο ΚΕΝ Λάρνακας
10/07/2010

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας επιθεώρησε σήμερα το πρωί το ΚΕΝ Λάρνακας και τις διαδικασίες εισδοχής των νεοσυλλέκτων σε αυτό.



Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των συνεργείων, και αφού καλωσόρισε τους νεοσυλλέκτους, ο κ. Υπουργός απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Είχαμε πολλούς φυγόστρατους φέτος;

Απάντηση: Αφού ολοκληρωθεί η κατάταξη, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για ποσοστά φυγοστρατίας ή για ποσοστά προσέλευσης. Δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι τέτοιο τη δεύτερη μέρα της κατάταξης.

Είμαι, μέχρι στιγμής, απόλυτα ικανοποιημένος από την προσέλευση και ιδιαίτερα από την οργάνωση των συνεργείων υποδοχής, κατάταξης, ιατρικής εξέτασης κ.ά. Για το σκοπό αυτό συγχαίρω τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, τον Διοικητή της Α' Μεραρχίας Πεζικού και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς γενικότερα για την όλη προσπάθεια, επειδή η ίδια κατάσταση υπάρχει σε όλα τα ΚΕΝ.

Όπως είναι γνωστό, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, στην διάρκεια των οποίων, θα δοθούν και δύο διανυκτερεύσεις στους νεοσύλλεκτους. Η κατάσταση φέτος είναι πιο οργανωμένη.

Μετά την εκπαίδευση θα ακολουθήσει η κατάταξη στα διάφορα Όπλα και Σώματα και στις μονάδες που προορίζονται. Σχετικά με την ορκομωσία, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Αυγούστου.

Ερώτηση: Επειδή έχετε καταβάλει αρκετές προσπάθειες για το θέμα της φυγοστρατίας, τουλάχιστον δεν έχετε κάποια ενημέρωση για το ποιά είναι μέχρι στιγμής η τάση;

Απάντηση: Ό,τι και αν πούμε τώρα θα είναι παρακινδυνευμένο.

Για παράδειγμα, σε σχέση με την προσέλευση, χθες περιμέναμε περισσότερους από όσους ήρθαν. Σήμερα έχουν έρθει περισσότεροι από όσους περιμέναμε.

Γενικά, όμως, η ροή της κατάταξης είναι ομαλή και δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα.

Ερώτηση: Η θητεία παραμένει στους 24 μήνες;

Απάντηση: Βέβαια.

Ερώτηση: Δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση;

Απάντηση: Ανέμενα να με ρωτήσετε πρώτα για το θέμα της αναδιοργάνωσης, που για εμένα είναι πιο σημαντικό. Και αυτό, επειδή η αναδιοργάνωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για το θέμα που λέγεται μείωση της θητείας. Δεν έχουμε βάλει στα συρτάρια τη μείωση της θητείας. Η μείωση της θητείας θα γίνει πριν εκπνεύσει η θητεία αυτής της Κυβέρνησης. Η μία βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση που ελπίζω και πιστεύω ότι θα τελειώσει η πρώτη φάση της περί τα τέλη Νοεμβρίου, για να νοικοκυρευθούμε και να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και οπωσδήποτε χρειάζονται χρήματα. Διότι, για να μειώσουμε τη θητεία πρέπει να προσλάβουμε επαγγελματίες.