6/7/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τις κρατικές χορηγίες σε εθελοντικές οργανώσεις και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
06/07/2010





«Η Κυβέρνηση, παρά τις συνθήκες οικονομικής κρίσης αυξάνει τις συντάξεις στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής που έχει ως επίκεντρο τον απλό άνθρωπο», είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της τελετής επίδοσης των κρατικών χορηγιών σε εθελοντικές οργανώσεις και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι απαιτήσεις μας πρέπει να είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων του κράτους» και πρόσθεσε ότι παρόλο που όλοι το λένε αυτό, εντούτοις ζητάνε περισσότερα.

«Μακάρι να μη μάς είχε κτυπήσει η οικονομική κρίση», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες περιλαμβανομένων και μεγάλων χωρών, όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Αρχίσαμε να ανανήφουμε», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι «η κοινωνική πολιτική του κράτους στη δική μας Κυβέρνηση πρέπει να θριαμβεύσει» και υπογράμμισε ότι επίκεντρο της πολιτικής αυτής είναι «η αγάπη μας και η συνεισφορά μας στον κόσμο, στον απλό άνθρωπο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «το κράτος χάνει ένα δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Έχουμε και μια Βουλή των Αντιπροσώπων που καθίσταται σταδιακά σε κυβερνώσα Βουλή. Κόβει έσοδα και προσθέτει έξοδα». Είπε ακόμη ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσο δείχνουμε την ίδια κατανόηση που δείχναμε μέχρι πρόσφατα ως πολιτικές δυνάμεις, ως Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν την έχουμε τώρα και συνεχώς έχουμε προβλήματα».
Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «όταν θέτουμε αιτήματα πρέπει να σκεφτόμαστε τι κάνουν τα κόμματά μας στη Βουλή. Αν βοηθούν το κράτος ή αν μειώνουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του κράτους στο να μπορέσει να ασκήσει την κοινωνική του πολιτική υπέρ του απλού ανθρώπου».

Αναφερόμενος σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι γενικά ήταν θετικές. «Αυτή η Κυβέρνηση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αυξάνει τις συντάξεις των χαμηλά αμειβόμενων συνταξιούχων και προσθέτει και άλλες χορηγίες, όπως είναι το πασχαλινό επίδομα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τους συνταξιούχους να μην ανησυχούν, διαβεβαιώνοντας ότι «όταν μπορέσουμε θα αυξήσουμε τις συντάξεις».