21/6/10

Προσήλθαμε σήμερα όλοι με δέος και συγκίνηση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για να τελέσουμε την επικήδειο ακολουθία ενός ήρωα πεσόντος της τουρκικής εισβολής του 1974. Ενός αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, του στρατιώτη Στέλιου Παπά του 306 Τάγματος Πεζικού.

Επικήδειος λόγος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντος το 1974 Στέλιου Παπά (Στυλιανού) στην Κοκκινοτριμιθιά, χθες

21/06/2010





Προσήλθαμε σήμερα όλοι με δέος και συγκίνηση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για να τελέσουμε την επικήδειο ακολουθία ενός ήρωα πεσόντος της τουρκικής εισβολής του 1974. Ενός αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, του στρατιώτη Στέλιου Παπά του 306 Τάγματος Πεζικού.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι μνήμες επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες ημέρες του 1974 που σκόρπισαν στον τόπο μας την καταστροφή. Ο λαός μας συνεχίζει, 36 χρόνια μετά, να μετρά με ανείπωτο πόνο τις πληγές της τραγωδίας του 1974.

Στεκόμαστε όλοι δίπλα στην οικογένεια και τους συναγωνιστές του ήρωα για να δηλώσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας προς τον αγνό αυτό αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας που για 36 σχεδόν χρόνια αγνοούσαμε την τύχη του.

Ο Στέλιος Παπά (Στυλιανού) γεννήθηκε στην Κοκκινοτριμιθιά στις 8 Απριλίου 1952 και ήταν γιος της οικογένειας του Κώστα και της Κυριακούς Παπά. Ήταν μνηστευμένος και πριν την τουρκική εισβολή ζούσε με τη μνηστή του στο αγαπημένο του χωριό, την Κοκκινοτριμιθιά.

Ο Στέλιος κατατάγηκε το 1970 στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τοποθετήθηκε στο 306 Τάγμα Πεζικού.

Στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Στέλιος Παπά κατατάγηκε αμέσως έφεδρος στο 306 Τ.Π., έδρα του οποίου ήταν το Νέο Χωριό Κυθρέας. Ο Στέλιος μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του τάγματος του έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων εισβολέων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Ο αγώνας ήταν άνισος. Το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι εισβολείς, ενισχυμένοι με άρματα μάχης και με κάλυψη της πολεμικής τους αεροπορίας καθώς και του πολεμικού τους ναυτικού, εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση των δυνάμεων μας και την ανασυγκρότηση στο χωριό Μπέλλα-Πάϊς. Η ομάδα με την οποία οπισθοχωρούσε ο Στέλιος Παπά δεν κατάφερε να φθάσει στο Μπέλλα-Πάϊς. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του και η τύχη του αγνοείτο μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, το 2007 εντοπίστηκαν τα λείψανα σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κερύνειας και πρόσφατα έγινε η αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA.

Η κηδεία των λειψάνων του ήρωα θέτει τέλος στο ανείπωτο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας το οποίο για 36 ολόκληρα χρόνια βίωσαν η οικογένεια, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι του Στέλιου. Αυτή η άγνοια ήταν οδυνηρή, ιδιαίτερα για την οικογένεια του ήρωα, αλλά και για όλο τον κυπριακό ελληνισμό. Με την ταυτοποίηση των λειψάνων του Στέλιου και τη διακρίβωση της τύχης του, η σκληρή δοκιμασία της άγνοιας και της αγωνίας γνωρίζει μια κάποια λύτρωση. Απαλύνεται, ίσως, κάπως ο πόνος των δικών του αλλά, την ίδια στιγμή, η εξακρίβωση του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος τους έφυγε από τη ζωή προκαλεί ξανά και δικαίως την αγανάκτηση και αυξάνει τα «γιατί».

Κηδεύουμε σήμερα με τιμές που αρμόζουν σε κάθε ήρωα τον Στέλιο Παπά, με τις δάφνες του θαυμασμού μας, εκφράζοντας προς αυτόν την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη. Γιατί ο Στέλιος, μαζί με τους άλλους υπερασπιστές της γης που μας γέννησε και μας ανέθρεψε, τίμησαν στο ακέραιο τον όρκο τους προς την πατρίδα, δίνοντας το αίμα τους για τις οικογένειες και τα σπίτια τους, για την ελευθερία του πολύπαθου τόπου μας.

Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευση μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση μας μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν.

Μόνη οδός για να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας και τη δοκιμασία που υφίστανται οι συγγενείς των αγνοουμένων μας και όλοι όσοι πλήγηκαν από την τραγωδία του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, δεν είναι άλλη από το να φθάσουμε σε λύση του κυπριακού προβλήματος επανενώνοντας την πατρίδα και το λαό μας, απαλλάσσοντας την Κύπρο από την κατοχή.

Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.

Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως γνωρίζετε, τα εμπόδια είναι μεγάλα, τα αδιέξοδα πολλά και ο αγώνας μας σκληρός, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο των δικών μας δυνατοτήτων και του δικού μας ρόλου για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φθάσουμε σε λύση. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και η θετική κατάληξη των απευθείας διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τη δική της βούληση. Είναι αδήριτη ανάγκη να αποδείξει, επιτέλους, έμπρακτα τη θέληση της για λύση που θα εξυπηρετεί το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Παρά τις σημαντικές αποκλίσεις που διαπιστώνονται στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν απογοητευόμαστε, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για λύση. Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να προέλθει από του Κύπριους για τους Κύπριους.

Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίηση του αγωνιζόμαστε με συνέπεια.
Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι της νέας γενιάς, αλλά και έναντι των επόμενων γενεών.

Στέλιο, ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Ο σεβασμός και η βαθιά εκτίμηση για τη μεγάλη θυσία σου καθώς και η αγάπη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.