11/5/10

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

11/05/2010
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί στον Τύπο διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με τη μακέτα που παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και σχόλια για το κατά πόσον αυτή απεικονίζει το έργο που προγραμματίζεται να αναγερθεί στην περιοχή, υπό την αίρεση της έγκρισης όλων των αναγκαίων νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων. Προς οριστική διευκρίνιση του θέματος, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί χρήσιμο να αναφέρει τα ακόλουθα:



Η μακέτα που έχει παρουσιαστεί δεν απεικονίζει παρά μια υποθετική κτηριακή σύνθεση, τόσο σε ό,τι αφορά τη μορφολογία των οικοδομών, όσο και σε σχέση με την εσωτερική οργάνωση του χώρου και αποσκοπεί στην εικονογράφηση κάποιων προθέσεων. Κατά συνέπεια, τα σχόλια αναφορικά με την αρχιτεκτονική μορφολογία και άλλα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης είναι εξαιρετικά πρόωρα.

Για τη μελέτη του έργου θα γίνουν όλες οι συμβατικές ενέργειες και μελέτες που είναι αναγκαίες για οποιοδήποτε άλλο έργο ανάπτυξης. Θα υποβληθούν πλήρεις αρχιτεκτονικές και άλλες μελέτες (κυκλοφοριακών και άλλων επιπτώσεων), στις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές οι οποίες και θα μελετηθούν με την ίδια προσοχή και επιμέλεια που επιδεικνύεται σε κάθε άλλη αίτηση. Αναμένεται ότι, λόγω της σημασίας της ανάπτυξης, οι εν λόγω Αρχές θα διεκπεραιώσουν την εργασία ελέγχου με την αναγκαία ταχύτητα, ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των ωφελημάτων που θα προκύψουν για την Κύπρο από τη σημαντική επένδυση πόρων από το εξωτερικό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ανάλογη προτεραιότητα και έμφαση αποδίδεται ήδη από τις Αρχές ελέγχου και για άλλα μεγάλα ιδιωτικά έργα, όπως είναι οι αναπτύξεις γκολφ, οι μαρίνες, κ.ο.κ.

Η ανάπτυξη θα διέπεται από τις ισχύουσες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και στην προκειμένη περίπτωση θα εφαρμοστούν όλες οι νομοθεσίες που διέπουν κάθε άλλη ανάλογη ανάπτυξη. Το κτηριολογικό πρόγραμμα της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στις λεπτομέρειές του σε μεταγενέστερο στάδιο και πρέπει να είναι σύμφωνο με το Τοπικό Σχέδιο.

Όλες οι καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα και συμμετέχουν και στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Τόσο το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όσο και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας συμμετέχουν τακτικά στις διαβουλεύσεις που γίνονται αναφορικά με το έργο και ενισχύουν την προσπάθεια με την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν. Πρόσφατα έχει ενημερωθεί για το θέμα, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, και ο Δήμος Αγλαντζιάς ο οποίος θα συνεχίσει να τηρείται συνεχώς ενήμερος για το θέμα μέχρι τη φάση που και ο ίδιος θα αναλάβει ενεργό ρόλο, ως αρμόδια Οικοδομική Αρχή.

Ενόψει όλων των ανωτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως δεν δικαιολογείται η υπερβολική σπουδή που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα στη διατύπωση σχολίων και επικρίσεων για ζητήματα που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη ή λάβει την οριστική τους μορφή. Μέσα από τις διαδικασίες που προνοούνται στη νομοθεσία, θα υπάρξουν οι αναγκαίες ευκαιρίες να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα με σοβαρότητα και κατά συγκεκριμένο τρόπο.