27/5/10

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων για την πρόσκλησή του να παρευρεθώ και φέτος στην Ετήσια Γενική Συνέλευσή του. Eκ μέρους της Κυβέρνησης, συγχαίρω θερμά τον Σύνδεσμο για τη σημαντική συμβολή του και για τον αξιέπαινο ρόλο που διαδραματίζει στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, στη Λευκωσία
26/05/2010





Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων για την πρόσκλησή του να παρευρεθώ και φέτος στην Ετήσια Γενική Συνέλευσή του. Eκ μέρους της Κυβέρνησης, συγχαίρω θερμά τον Σύνδεσμο για τη σημαντική συμβολή του και για τον αξιέπαινο ρόλο που διαδραματίζει στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας.

Όλοι γνωρίζετε, και το βιώνετε καθημερινά, ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την τουριστική βιομηχανία. Η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των τουριστικών προορισμών, αλλά και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τουριστικό τομέα, αναπόφευκτα επηρέασαν και την Κύπρο. Ως μια χώρα για την οποία ο τουριστικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, η αντίδρασή μας δεν μπορούσε παρά να ήταν δυναμική και ουσιαστική.

Η Κυβέρνηση, αναλύοντας προσεκτικά όλες τις εξελίξεις και σταθμίζοντας τα δεδομένα, έλαβε σημαντικά, στοχευμένα και γενναιόδωρα μέτρα κατά το 2009 και το 2010, για να στηρίξει τον τομέα. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εκτίμησή μας, αλλά και γενικότερα η εκτίμηση των φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό, είναι ότι τα μέτρα αυτά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τον τομέα. Αυτό, όμως, που θέλω σήμερα να τονίσω είναι ότι τα μέτρα αυτά της Κυβέρνησης, καθώς και τα μέτρα και οι δράσεις άλλων φορέων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα αποδώσουν σίγουρα καλύτερα εάν υπάρξει από όλους σκληρή δουλειά, αφοσίωση στο καθήκον και καλός συντονισμός.

Οι μεγάλες και κοινές προσπάθειές μας για τη βελτίωση του αριθμού των τουριστικών αφίξεων προς την Κύπρο θα επιφέρουν για το 2010, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ανάλογα αποτελέσματα. Ήδη λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από τις σημαντικές μας αγορές, όπως της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και των Σκανδιναβικών Χωρών. Η εκτίμησή μας λοιπόν, είναι ότι εάν η βρετανική αγορά συγκρατηθεί για το 2010 στα περσινά επίπεδα αφίξεων, η χρονιά δυνητικά θα κλείσει με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις συνολικές αφίξεις.

Η συστράτευση όλων για την ελάττωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης είναι σίγουρα επιβεβλημένη. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας ωθήσει να παρεκκλίνουμε από τους στρατηγικούς στόχους μας για τη διαμόρφωση ενός πολυδιάστατου τουριστικού προϊόντος και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών μας. Η υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδιασμών μας είναι πρωταρχικής σημασίας και θα ήθελα, με τη σημερινή ευκαιρία, να καλέσω τον κάθε φορέα να ανταποκριθεί στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Δίδοντας βαρύτητα στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ωθώντας περαιτέρω τις επενδύσεις σε έργα με θεματικές προσεγγίσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταστήσουμε την Κύπρο πιο ανταγωνιστική και πιο ποιοτική ως τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιβάλλεται, όλοι μαζί, να εργαστούμε συστηματικά για να προσελκύσουμε πολιτιστικό τουρισμό, τουρισμό φύσης, συνεδριακό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, τουρισμό για γκολφ, τουρισμό υγείας, αγροτουρισμό και πολλά άλλα είδη ειδικών μορφών τουρισμού, ενώ θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τους ανθρώπους μας και την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία.

Στους τομείς της προβολής της Κύπρου, των συνεργασιών με επαγγελματίες του τουρισμού στο εξωτερικό, καθώς και της προσβασιμότητας της Κύπρου διεξάγονται εντατικές ενέργειες από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Ιδιαίτερα όσον αφορά την προσθήκη νέων αεροπορικών δρομολογίων προς το νησί μας, παράγοντα κρίσιμης σημασίας για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις καθότι ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο παρουσιάζεται αισθητά αυξημένος για το 2010 σε σύγκριση με άλλες χρονιές, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα μετουσιωθεί σε τουριστικές αφίξεις.

Φίλοι ξενοδόχοι,

Η ζηλευτή τουριστική υποδομή της χώρας διαδραμάτισε για δεκαετίες πρωτεύοντα ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον, όμως, συνεχώς αλλάζει και οι ανάγκες για αναβάθμιση και ανανέωση παρουσιάζονται συνεχώς μπροστά μας. Σας καλώ, λοιπόν, να συνεχίσετε τη δαπανηρή, είμαι σίγουρος, προσπάθεια για βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, τη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και, τέλος, την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των μονάδων σας. Αυτή πιστεύω είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πορευθεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία, για να μπορέσουμε να καταστήσουμε την Κύπρο τον ποιοτικό προορισμό που όλοι ονειρευόμαστε, με ισορροπία στη σχέση ποιότητας-αξίας.

Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας ότι ο τουρισμός θα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής και των προσπαθειών μας και ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει τον τομέα ψηλά στις προτεραιότητές της, για το καλό του λαού και της χώρας μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Σημ.: Την ομιλία διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,
ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.