27/5/10

* Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, στην Ουάσινγκον *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

27/05/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου μίλησε στις 25 Μαΐου στο 26ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον. Στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις θέσεις αρχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά την ανάδειξη του κ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στις ξεκάθαρες θέσεις της πλευράς μας στην εν λόγω επιστολή, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008 για την επίτευξη λύσης στη βάση του πιο πάνω πλαισίου αλλά και επί της αρχής ότι τίποτε δεν θα θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα χαθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής. Ανέφερε επίσης ότι η πρόοδος αυτή καταγράφεται σε σχετικό έγγραφο που ετοιμάστηκε με τον κ. Ταλάτ και το οποίο είναι στην κατοχή όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί πρόοδος στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε ότι η πλευρά μας ανέμενε περισσότερη πρόοδο η οποία, ωστόσο, δεν ήταν δυνατή λόγω της ασυνέπειας της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι η πλευρά μας επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό αλλά δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να παραμείνει κυπριακής ιδιοκτησίας.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατά το κλειδί της λύσης του προβλήματος, καθώς η δική της εποικοδομητική συνεργασία στις διαπραγματεύσεις είναι καταλυτικής σημασίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου τα οποία καλούν την Τουρκία να εργαστεί έμπρακτα για λύση του Κυπριακού και κάλεσε την Τουρκική Κυβέρνηση να σταματήσει την επικοινωνιακή πολιτική της και να επικεντρωθεί στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Οι εργασίες του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ολοκληρώνονται σήμερα.