4/5/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Διαδημοτικού Κέντρου Υγείας Λινόπετρας

04/05/2010
Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής έρχεται να συμβάλει στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας για την αναβάθμιση του τομέα της υγείας στον τόπο μας. Το Διαδημοτικό Κέντρο Υγείας Λινόπετρας που έχω τη χαρά να εγκαινιάσω σήμερα διευκολύνει και, ουσιαστικά, ενισχύει την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους όχι μόνο των Δήμων Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και Μέσα Γειτονιάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.



Ο τομέας της υγείας οφείλει να εκπληρώνει τους βασικούς του στόχους: Να παρέχει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας όταν τις έχουν ανάγκη, να διασφαλίζει την πιο ψηλή δυνατή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να είναι κοινωνικά δίκαιος.

Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του κράτους και των Δήμων Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και Μέσα Γειτονιάς. Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και Μέσα Γειτονιάς και, ιδιαίτερα, τους φίλους Δημάρχους κ.κ. Κυριάκο Χατζηττοφή, Χρίστο Μέση και Ανδρέα Γαβριηλίδη, καθώς επίσης και όλους όσοι με την εργατικότητα, την υπευθυνότητα και τη δραστηριότητα τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Το Διαδημοτικό Κέντρο Υγείας αποτελεί ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα των άριστων αποτελεσμάτων που μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο η συνεργασία των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τους κρατικούς φορείς.

Η ανέγερση και λειτουργία ενός ακόμη Κέντρου Υγείας στον τόπο μας εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη. Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό που κάθε κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του στο πιο ψηλό ποιοτικό επίπεδο, μέσα από ορθά δομημένες Υπηρεσίες.

Είναι γι' αυτό που η ορθολογιστική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες μας. Μια σωστά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οδηγεί στην αποσυμφόρηση και την πιο αποδοτική λειτουργία των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Συμβάλλει ουσιαστικά στην εφαρμογή προγραμμάτων οργανωμένης πρόληψης που θα οδηγήσει, τελικά, στην ποιοτική αναβάθμιση των συνολικά προσφερομένων υπηρεσιών.

Τα σύγχρονα συστήματα υγείας βασίζονται σε ένα ευρύ δίκτυο μικρότερων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα Αστικά Κέντρα Υγείας κατανέμονται χωροταξικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην αποστολή τους, καλύπτοντας με επάρκεια συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ο ρόλος των Κέντρων Υγείας και των ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι να παρέχουν πρώτου βαθμού ιατρική φροντίδα στον πληθυσμό ευθύνης τους με την αντιμετώπιση - θεραπεία, αλλά και την πρόληψη των προβλημάτων υγείας του πολίτη.

Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχεδιάζεται με σκοπό να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες του πολίτη. Βασίζεται στις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, η εφαρμογή της οποίας εξασφαλίζει την απαλλαγή από τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία, τις μεγάλες ουρές αναμονής, προσφέρει διαφάνεια και την άμεση ασφαλή ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Με τα Κέντρα Υγείας αναβαθμίζεται σημαντικά όχι μόνο η Πρωτοβάθμια αλλά και η Δευτεροβάθμια περίθαλψη, αφού η αποτελεσματική λειτουργία των πρώτων συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Πέρα από όλα αυτά, αναβαθμίζεται ουσιαστικά η σχέση γιατρού και ασθενούς και τοποθετείται αυτή η σχέση πάνω σε ένα ποιοτικά πιο ψηλό επίπεδο.

Όλα αυτά τα δεδομένα αλλά και ο σταθερός στόχος της Κυβέρνησης για τη συνεχή αναβάθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σκοπό την αποκέντρωση και την ίση πρόσβαση, από απόψεως τόπου και χρόνου, για όλους τους κατοίκους, μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του Κέντρου το οποίο είναι έτοιμο να τεθεί στην υπηρεσία των κατοίκων της περιοχής.

Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, το εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός θα συμβάλουν στην καλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Αναντίλεκτα, η ατομική υγεία αλλά και το επίπεδο υγείας της συνολικής κοινωνίας θεωρείται παράγοντας πρωταρχικής σημασίας όχι μόνο για τη βιολογική επιβίωση, αλλά και για την πρόοδο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Έχουμε δεσμευθεί να προσαρμόσουμε και να μετασχηματίσουμε το υπάρχον σύστημα υγείας στον τόπο μας και να το καταστήσουμε ικανό να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες, με γνώμονα πάντοτε τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. Το σημερινό σύστημα υγείας είναι φανερό πως έχει εξαντλήσει, σε μεγάλο μέρος, τις δυνατότητες του. Μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν, αναδιαμορφωμένο κάθε φορά, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαό μας. Απαιτείται με σωφροσύνη, αλλά και συνυπολογισμό όλων των παραγόντων, να εκσυγχρονίσουμε τις υπάρχουσες δομές και να τις προσαρμόσουμε στις σημερινές ανάγκες.

Οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν απαρέγκλιτη δέσμευση. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και της υγείας μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και με αισιοδοξία τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μεγάλα ποσά επενδύονται από το κράτος τα τελευταία χρόνια, με παράλληλη αύξηση των δαπανών υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Εκείνο που τώρα απαιτείται είναι, με ορθή οργάνωση, η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των προσπαθειών προς όφελος όλων των πολιτών.

Ο σχεδιασμός και η εισαγωγή ενός σύγχρονου Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αποτελεί το βασικότερο έργο που προωθείται αυτή την περίοδο στο χώρο της Υγείας.

Δυσκολίες υπάρχουν και τις γνωρίζουμε. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά. Απαιτείται μέσα από ένα κλίμα κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης να οικοδομήσουμε το Γενικό Σχέδιο Υγείας που αξίζει στον λαό μας και ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε σε κάθε πολίτη, σε κάθε οικογένεια, όπου και αν ζει, σύγχρονες, υψηλού επιπέδου και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω το Διαδημοτικό Κέντρο Υγείας Λινόπετρας και εύχομαι σε όλο το προσωπικό που το στελεχώνει καλή επιτυχία στο έργο του.