4/5/10

Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ

04/05/2010
Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στόχος της έκτακτης Συνόδου ήταν η συζήτηση των τρόπων βελτίωσης των μηχανισμών αντίδρασης μετά τα προβλήματα που προκάλεσε στη λειτουργία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και των αερομεταφορών η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.



Προς τον σκοπό αυτό, οι Υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν κείμενο Συμπερασμάτων στο οποίο τονίζεται η ανάγκη ανάπτυξης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής μεθοδολογίας αναφορικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του κινδύνου που συνεπάγεται το κλείσιμο και το άνοιγμα του εναέριου χώρου, είτε αυτό οφείλεται στην παρουσία ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα είτε σε άλλης μορφής φυσικές καταστροφές ή απειλές. Οι Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, στην επίσπευση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού με σειρά μέτρων που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων σε παρέμβαση της τόνισε ότι η πρωτόγνωρη αυτή κρίση ανέδειξε την ανάγκη αποτελεσματικότερου συντονισμού ενώ συμφώνησε ότι οποιαδήποτε οικονομική στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρίες που υπέστησαν οικονομικές ζημιές θα πρέπει να γίνει στη βάση ομοιόμορφων κριτηρίων της ΕΕ προς αποφυγή στρεβλώσεων στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Συμφώνησε, επίσης, ότι τα δικαιώματα των επιβατών σε περιπτώσεις ακύρωσης πτήσεων θα πρέπει να προστατεύονται, όπως θα πρέπει να προστατεύονται, άλλωστε, και οι αεροπορικές εταιρίες από την εκτεταμένη χρήση του μηχανισμού αποζημιώσεων καθώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή για γεγονότα για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη και δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου χρήσης εναλλακτικών μεταφορών σε περιπτώσεις κρίσεων, η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κύπρος, όντας νησιωτικό κράτος, δεν είναι σε θέση να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και ότι η δυσκολία αυτή, που χαρακτηρίζει τα νησιωτικά κράτη μέλη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η Υπουργός κατέληξε σημειώνοντας ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Κύπρου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Υπουργός είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol κ. David MacMillan ενώ πριν την αναχώρηση της αύριο θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα μεταφορών Επίτροπο κ. Siim Kallas, με την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα Ανδρούλα Βασιλείου καθώς και με τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές.