2/5/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

02/05/2010
Τα ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ προσπαθούν καθημερινά να μηδενίσουν και να απαξιώσουν την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, τορπιλίζοντας έτσι την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε αναφορές του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτοί που τορπιλίζουν την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι τα ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ που καθημερινά προσπαθούν να μηδενίσουν και να απαξιώσουν την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Είναι παράξενη, πράγματι, η αντίληψη του ΔΗΣΥ για την ενότητα. Κατ΄ αυτούς, προφανώς ενότητα σημαίνει να κατηγορούν καθημερινά, ατεκμηρίωτα και αυθαίρετα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τάχα είναι ιδεολογικά αγκυλωμένος, ότι τάχα κωλυσιεργεί στο Κυπριακό, ότι τάχα είναι ευρωσκεπτικιστής και διάφορα άλλα, όπως έκανε ξανά χθες ο κ. Αναστασιάδης και κανένας, κατά τον ΔΗΣΥ, να μην έχει το δικαίωμα στην απάντηση.

Η ενότητα δεν είναι μονόδρομος, είναι αμφίδρομη και η οικοδόμηση της αποτελεί αμοιβαία ευθύνη τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και των κομμάτων. Είναι καλό να προβληματιστεί ο ΔΗΣΥ αν με τις δηλώσεις των ηγετικών του στελεχών προωθεί την ενότητα ή υποδαυλίζει τα πάθη και, μάλιστα, με φόντο τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, συμβαίνει το δεύτερο. Λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, 'αυτό είναι το ευχαριστώ του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΔΗΣΥ για τη στήριξη που του πρόσφερε για δύο χρόνια στο Κυπριακό'; Αν ο ΔΗΣΥ για δύο χρόνια υποστήριζε όλα όσα σήμερα θεωρεί καταστροφικά στο Κυπριακό, τότε τί άλλαξε; Προφανώς η πολιτική του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό διότι η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σταθερή και αναλλοίωτη και στοχεύει στην επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο. Μια λύση, ασφαλώς, που να στηρίζεται σε αρχές και να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά στα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή δηλώνουμε ευθαρσώς ότι κανένας νομοταγής πολίτης που πληρώνει κανονικά τους φόρους του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αυτοί που θα πρέπει να φοβούνται είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και πλουτίζουν χωρίς να πληρώσουν αυτά που πρέπει στο κράτος. Δικαίωμα του ΔΗΣΥ να μην υποστηρίξει τα νομοσχέδια. Θα πρέπει, όμως, να εξηγήσει στους πολίτες γιατί αντιτίθεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και προστατεύει όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν, ενώ την ίδια ώρα προβαίνει συνεχώς σε δηλώσεις ότι πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Τώρα που είναι η ώρα της πράξης ο ΔΗΣΥ περί άλλων τυρβάζει.

Για την επιμονή δε του κ. Νεοφύτου στο θέμα του Κατάρ και τη συμφωνία που υπάρχει, που έχει υπογραφεί και χαιρετίστηκε από όλους, ελπίζουμε να μην κυριαρχήσουν στην αντίληψη του οι όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες και να προκαλέσει με τις δηλώσεις του νέα προβλήματα, όπως έκανε και πριν από ένα περίπου χρόνο. Ελπίζουμε να μην 'σκοτώσει' την ισχυρή 'ένεση' που έχει λάβει η κυπριακή οικονομία. Εμείς, συνεπείς στις διακηρύξεις μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για προσέλκυση νέων επενδύσεων τόσο από το Κατάρ όσο και από αλλού, διότι αυτό το έχει ανάγκη η οικονομία μας και η παραπέρα ανάπτυξη της και θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Με τις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου δεν φάνηκε να «κάνει πλάτες» στους φοροφυγάδες, αλλά αυτό που είπε είναι ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για πάταξη ή ρύθμιση του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου, όπου διοχετεύονται δεκάδες εκατομμύρια - και αυτά είναι επίσημα στοιχεία - και ότι δεν βλέπουμε προς αυτή την κατεύθυνση να γίνεται κάτι.

Απάντηση: Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο για το οποίο υπάρχουν και Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των οποίων εργαζόμαστε για να εφαρμόζονται έτσι ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και, ταυτόχρονα, έχουμε πάρει ένα νέο πακέτο από 22 μέτρα με στόχο μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή να εγκριθούν και να μπορέσουμε να έχουμε και επιπρόσθετα εργαλεία στα χέρια μας για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Το θέμα του παράνομου τζόγου είναι επίσης ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι απασχολεί και την ίδια τη Βουλή. Βουλευτές με δηλώσεις τους - και βουλευτές που προέρχονται από το κόμμα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου – επισημαίνουν τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε την προσπάθεια μας στη μέση. Αλλά να προσπαθούμε να συνταυτίσουμε τα δύο ζητήματα – του παράνομου τζόγου ή και του τζόγου γενικότερα και της φοροδιαφυγής - είναι ωσάν να προσπαθούμε να θολώσουμε τα νερά. Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα που λέγεται φοροδιαφυγή, υπάρχουν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση στη Βουλή. Στη βάση του περιεχομένου των νομοσχεδίων που έχουμε να τοποθετηθεί ο ΔΗΣΥ, όπως και εμείς έχουμε τοποθετηθεί και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να πατάξουμε μια πληγή που υπάρχει στην κυπριακή οικονομία, τη φοροδιαφυγή. Ας μη θολώνουμε λοιπόν τα νερά.

Ερώτηση: Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει, και το διευκρίνισε αυτό ο κ. Νεοφύτου, αυτές τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτό που είχε θέσει είναι γιατί να μη δοθούν στοιχεία από αυτή τη συμφωνία. Για παράδειγμα, ανέφερε το θέμα της αξίας της γης, δηλαδή, λεπτομέρειες που φαίνεται ότι δεν έχουν πάει στη Βουλή.

Απάντηση: Όλα υπάρχουν στη συμφωνία, αλλά θα καλέσω όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι λέμε δημόσια διότι, επαναλαμβάνω, δεν είναι πολύ μακριά και ο κίνδυνος όσον αφορά αυτό που όλοι χαιρέτισαν ως μεγάλη επιτυχία - και είναι πράγματι πολύ μεγάλη επιτυχία - να δημιουργήσουμε προβλήματα και τελικά να «τουμπάρουμε» αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και τη μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο και την οικονομία της. Ας κάνει λοιπόν υπομονή ο κ. Νεοφύτου.

Ερώτηση: Θα τους δώσετε δηλαδή τα στοιχεία.

Απάντηση: Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπάρχει μια συμφωνία που είναι υπό την αίρεση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επικαλούμαστε την υπευθυνότητα όλων από κει και πέρα, αλλά να λέμε ότι είναι φούσκα η συμφωνία ή οτιδήποτε άλλο έχει λεχθεί, αυτό είναι έξω από κάθε πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω, πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί σε αυτό το θέμα.