1/5/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

01/05/2010
«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε δημιουργική στάση και κατά την επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση της κοινής λογικής και να τιμήσει αυτά στα οποία οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει ως βάση διαπραγμάτευσης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της ημέρας είπε: «Το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι διαχρονικό: τιμή σε αυτούς οι οποίοι θυσιάστηκαν για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο καλύτερες συνθήκες ζωής και, βέβαια, μήνυμα αγώνα για διατήρηση αυτών των κατακτήσεων και απόκρουσης των επιθέσεων από πλευράς των γνωστών δυνάμεων του κεφαλαίου, σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Εμείς, ως Κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σεβόμαστε απόλυτα και τιμούμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων και σίγουρα δίνουμε την υπόσχεση ότι αυτές οι κατακτήσεις θα διατηρηθούν και θα εργαστούμε σκληρά, παρά τις δυσκολίες, για ένα πιο κοινωνικό κράτος, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τα δικαιώματα και για βοήθεια σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Κληθείς να προβεί σε ένα απολογισμό για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχω την άποψη ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει πολλά θετικά, έχει περισσότερα θετικά βέβαια. Δημιουργεί και δυσκολίες, όπως ξέρετε, όμως από την άλλη δημιουργείται και μια δυνατότητα θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι πλήρες μέλος της Ένωσης. Και αυτό όχι χωρίς προβλήματα, βλέπετε ότι εμφανίζονται Kανονισμοί για το απευθείας εμπόριο και διάφορα άλλα τα οποία παραβιάζουν την ίδια τη Συνθήκη Προσχώρησης και το Πρωτόκολλο 10. Εντούτοις, θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προοπτική και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και περισσότερο στον απλό κόσμο και όχι σε αυτούς που θέλουν να διχοτομήσουν μια για πάντα το νησί. Σε ό,τι αφορά στις κατακτήσεις των εργαζομένων δίνουμε μάχες και εντός της ΕΕ και εμείς θα μείνουμε συνεπείς στις προεκλογικές και μετεκλογικές μας υποσχέσεις και το πρόγραμμα διακυβέρνησης μας. Δεν είναι ένα ‘ζήτω’ η ΕΕ. Είναι μια οργάνωση κρατών, υπάρχουν αντιφατικά συμφέροντα και, βεβαίως, επικρατεί και το μεγάλο κεφάλαιο και στην ΕΕ».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη με τις οποίες επικρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Επιφυλάσσομαι να απαντηθούν οι επιθέσεις του κ. Αναστασιάδη. Το μόνο πράγμα που εγώ θα τον συμβούλευα είναι να είναι πιο προσεκτικός όταν κάνει τοποθετήσεις οι οποίες είναι εκτός τάξης και προσπαθεί μετά, φορτώνοντας τις ευθύνες στον Πρόεδρο, να διορθώσει τις εκτροπές τις οποίες έχει κάνει. Επιφυλασσόμαστε, όμως, για πληρέστερη απάντηση στον κ. Αναστασιάδη μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας και διαπραγματευτή της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Είπα και προχθές στο συνέδριο του Economist ότι η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας είναι καλά γνωστή και τα τεχνάσματα πρέπει να τερματιστούν. Θέλουμε λύση χθες, όπως έλεγε ο Γιώργος Βασιλείου. Θέλουμε λύση πολύ πριν το τέλος του χρόνου, όπως και πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου θέλαμε λύση. Το θέμα είναι η Τουρκία πώς ποδηγετεί τους διαπραγματευτές και τί εντολές τους δίνει για ποια λύση, επιτέλους. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, να είναι δίκαιη στις συνθήκες, να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε νυχθημερόν και θα συνεχίσουμε να τηρούμε δημιουργική στάση και κατά την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τον κ. ΄Ερογλου «να επανέλθει, σίγουρα με βάση την κοινή λογική και να τιμήσει αυτά στα οποία έχουμε καταλήξει με τον κ. Ταλάτ ως βάση για τη διαπραγμάτευση, αλλά και τις διάφορες συγκλίσεις. Τότε μπορούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να ικανοποιήσουμε και την Τουρκία. Το θέμα, όμως, δεν είναι να ικανοποιήσουμε την Τουρκία, το θέμα είναι να ικανοποιήσουμε και το λαό μας και τις συνειδήσεις μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.