3/5/10

Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης

03/05/2010
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης που συγκάλεσε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστεί η έγκριση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.


Οι Υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τις ελληνικές αρχές και ενέκριναν το «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το συνολικό πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα προβλέπει τη χορήγηση διμερών δανείων από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς και από το ΔΝΤ της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 80 δισεκατομμύρια θα συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνδέεται με την εφαρμογή των συγκεκριμένων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων που καθορίστηκαν με βάση τη συμφωνία, η υλοποίηση των οποίων θα παρακολουθείται στενά ανά τρίμηνο από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητα της να καταθέσει άμεσα την συνεισφορά της για οικονομική στήριξη της Ελλάδας με το ποσό των 60,6 εκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.