21/5/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δεξίωση στην Πρεσβεία της Σερβίας

21/05/2010
Την πλήρη υποστήριξη εκατέρωθεν στους αγώνες που διεξάγουν οι δύο χώρες τους εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, οι οποίοι παρέστησαν το απόγευμα σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρέσβης της Σερβίας στη Λευκωσία κ. Σάβο Τούρικα.



Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας καθώς και στην πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε κοινούς στόχους», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει εκπληρώσει το στόχο της ένταξης της στην ΕΕ, ωστόσο, μπροστά μας έχουμε την απελευθέρωση της Κύπρου και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε «ολόψυχα για την ξεκάθαρη θέση της Σερβίας στον αγώνα μας» και διαβεβαίωσε ότι «και η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη ως προς τους αγώνες σας για υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την επανένωση του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η διεθνής κατάσταση δεν είναι τόσο ευνοϊκή για τους κοινούς μας αγώνες, όμως, είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για τις αξίες μας και είμαι βέβαιος ότι, στο τέλος, θα νικήσουμε».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Κύπρος και η Σερβία είναι παραπάνω από φίλες χώρες, έχουν αδελφικούς δεσμούς και εξαίρετες σχέσεις» και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Τάντιτς για την αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Σερβία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε στις εξαίρετες πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Κύπρο και πρόσθεσε ότι η χώρα του τάσσεται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα που διεξάγει για επανένωση της χώρας και για αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Επισήμανε, τέλος, την πολιτική βούληση του ιδίου και του Προέδρου Χριστόφια για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.