21/5/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην τελετή βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων

21/05/2010
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων της επαρχίας Λευκωσίας. Συγχαίρω θερμά τους Διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα όσους συμπλήρωσαν με επιτυχία δύο συνεχή χρόνια και στους οποίους απονέμεται σήμερα η Πράσινη Σημαία.



Βασικός στόχος του Προγράμματος των Οικολογικών Σχολείων, του μαζικότερου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στα σχολεία μας, είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος. Τα παιδιά ασχολούνται επισταμένα με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας όπως είναι το νερό, η ενέργεια, τα απορρίμματα, η βιοποικιλότητα. Γνωρίζουν και κατανοούν τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, τις αιτίες που τα προκαλούν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στη μείωση τους. Προσπαθούν να δώσουν τις δικές τους λύσεις επεκτείνοντας τη δράση τους και εκτός σχολικής μονάδας.

Η εργασία που γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος βασίζεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές και μεθοδολογικές αρχές για ενεργητική μάθηση, διερεύνηση και συνεργατική διδασκαλία. Τα παιδιά δεν περιορίζονται απλώς στην απόκτηση γνώσεων αλλά καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες και αποκτούν ορθές στάσεις προς το περιβάλλον. Μαθαίνουν να εργάζονται με την επιστημονική μέθοδο, να προβληματίζονται, να επικοινωνούν, να διερευνούν, να αυτενεργούν, να προτείνουν λύσεις. Καλλιεργούν τις ανώτερες νοητικές τους λειτουργίες, την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητα. Εξίσου σημαντική είναι η άσκηση των παιδιών στις δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των οικολογικών επιτροπών που εκλέγουν και του τρόπου που λαμβάνονται και υλοποιούνται οι αποφάσεις.

Η επιτυχία του Προγράμματος επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά αποτελέσματα που παρουσιάζουν τα Οικολογικά Σχολεία, όπως συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης, μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση στην κατανάλωση νερού, εγκατάσταση σε αρκετά σχολεία συστήματος συλλογής και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτου νερού, βελτιώσεις στο σχολικό κήπο, δενδροφυτεύσεις δημοσίων χώρων, συμμετοχή σε εκστρατείες καθαριότητας δήμων και κοινοτήτων και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Τη φετινή χρονιά τα Οικολογικά Σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας έχουν οργανωθεί σε Περιφέρειες με βάση τη γεωγραφική τους θέση, με στόχο τη συνεργασία και την επέκταση της δράσης τους στην ευρύτερη κοινωνία. Κάθε Περιφέρεια έχει συνεργαστεί με Δήμους και κοινότητες και έχει να επιδείξει αξιόλογες δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρω:

- Τα σχολεία της ανατολικής Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών, έχουν δενδροφυτεύσει και έχουν δώσει ζωή σε ένα λόφο στα Πυργά που κάηκε πριν τρία χρόνια.
- Τα σχολεία της δυτικής Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Επιφανίου έχουν δενδροφυτεύσει το πάρκο της κοινότητας.
- Τα σχολεία της κεντρικής Λευκωσίας, μελετώντας θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος, παρουσίασαν τη Λευκωσία του χθες, του σήμερα και του αύριο.
- Στον αρχαιολογικό χώρο Ιδαλίου, τα σχολεία της νότιας Λευκωσίας πραγματοποίησαν μεγάλη περιβαλλοντική εκδήλωση.
- Τα Οικολογικά Σχολεία της Λακατάμιας και των γειτονικών κοινοτήτων που συμμετείχαν στο Οικολογικό Φεστιβάλ του Δήμου Λακατάμιας παρουσίασαν τις εργασίες τους και ευαισθητοποίησαν περιβαλλοντικά το κοινό.

Το Υπουργείο μας έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του την περιβαλλοντική αγωγή. Έχει ολοκληρώσει στρατηγικό σχέδιο δράσης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη. Μέσα από το σχέδιο δράσης επιδιώχθηκε η σύγκλιση και η εναρμόνιση της επίσημης εκπαιδευτικής πολιτικής της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και υποδείξεις. Οι αρχές στήριξης του σχεδιασμού, οι στόχοι, οι επιδιώξεις και οι τομείς δράσης του διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ευρώπη και προσαρμόζοντας τις στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της κυπριακής εκπαίδευσης.

Σημαντική συνεισφορά στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας προσφέρουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου μας. Τα δύο τελευταία χρόνια λειτούργησαν δύο νέα Κέντρα, στην Αθαλάσσα και στο Ακρωτήρι. Την επόμενη χρονιά το δίκτυο των Κέντρων θα ενισχυθεί με νέο Κέντρο στη Σαλαμιού. Τα Περιβαλλοντικά Κέντρα, μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις τους, προσφέρουν ουσιαστική περιβαλλοντική αγωγή.


Συγχαίρω θερμά για ακόμη μια φορά όλους όσοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των Οικολογικών Σχολείων. Ευχαριστώ τη CYMEPA, Εθνικό Χειριστή του Προγράμματος, και την Ελληνική Τράπεζα που στηρίζει και επιχορηγεί το Πρόγραμμα. Ευελπιστώ στην παραπέρα συνεργασία μας με στόχο πάντοτε την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας.