7/5/10

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους

07/05/2010
Στην αρχή της σημερινής συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Λέγονται και γράφονται διάφορα για το θέμα του ιστοχώρου «Χριστόφιας Watch». Ορισμένοι προσπαθούν να εμπλέξουν την Κυβέρνηση, ότι τάχα επιχειρεί να επιβάλει πνευματική τρομοκρατία. Διερωτώμαι, στη βάση ποιάς λογικής διατυπώνεται ένας τέτοιος ανυπόστατος ισχυρισμός; Η Κυβέρνηση, και αυτό το υπογραμμίζω, δεν έχει καμιά σχέση με το όλο θέμα. Είναι θέμα το οποίο χειρίστηκαν και χειρίζονται εντεταλμένα όργανα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αστυνομία, η οποία ενήργησε έπειτα από καταγγελία πολίτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι και ανοχές έχει και αντοχές διαθέτει και δεν αντιδρά, ακόμη και όταν συμπεριφορές ξεφεύγουν κάθε ορίου».



Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ως ακολούθως:

Ερώτηση: Έχουν γίνει δηλώσεις από τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ για το θέμα, οι οποίες ήταν αρκετά έντονες.

Κ.Ε.: Έχω δει τη γραπτή δήλωση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Αντιλαμβάνομαι ότι τα ίδια, περίπου, έχει πει και σε σταθμούς στις πρωινές ζώνες. Εμένα να μου επιτρέψετε να παραμείνω σοβαρός και να μην σχολιάσω, διότι δεν θέλω να συμμετέχω στην υποβάθμιση του πολιτικού λόγου της χώρας μας. Η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο έπαθε πολλά. Υπάρχουν δυνάμεις που με συνέπεια και σταθερά υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις πρωταγωνιστικό λόγο είχε η δύναμη από την οποία προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα πράγματα. Ο πολίτης κρίνει όλους μας και από αυτά που κάνουμε, αλλά και από αυτά που λέμε.

Ερώτηση: Σίγουρα θεωρείται καταδικαστέο από όλους μας κάποιοι να υποστηρίζουν ότι πρέπει να χαθεί η ζωή κάποιων. Δεν ήταν υπερβολικός, όμως, ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Αστυνομία, με το να κάνει έρευνα στο σπίτι ενός ανθρώπου τα ξημερώματα; Και στη συνέχεια, διαφάνηκε ότι δεν ήταν ο ίδιος απειλή για τον δημοσιογράφο.

Κ.Ε.: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται η Αστυνομία. Εγώ, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς, ως Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καμία σχέση δεν είχαμε με το ζήτημα όπως και καμία ιδέα δεν είχαμε. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί, επαναλαμβάνω, ορισμένοι προσπαθούν να υποβάλουν – και το λένε και ευθέως, με τον τρόπο που το λένε – ότι λίγο πολύ προσπαθούμε να επιβάλουμε πνευματική τρομοκρατία. Είναι ένα θέμα που δεν γνωρίζαμε. Η Αστυνομία ενήργησε στη βάση των δικών της κανονισμών και του δικού της Νόμου. Πιστεύω, είναι η Αστυνομία που πρέπει να εκφράσει τη δική της άποψη και τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους, όπως σε μια ευνομούμενη κοινωνία που είναι η κυπριακή, τα πράγματα πάντα παίρνουν το δρόμο τους. Ο καθένας με τα δικαιώματά του και με τις υποχρεώσεις του.

Ερώτηση: Η Κυβέρνηση παρακολουθεί καθόλου αυτά τα blogs;

Κ.Ε.: Έχουμε πολύ σοβαρά καθήκοντα μπροστά μας και αυτά λέγονται Κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση. Έχουμε ένα πρόγραμμα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Έχουμε βάλει μπροστά με πολλή αποφασιστικότητα να το υλοποιήσουμε σε δύσκολες συνθήκες, έχοντας υπόψη και την παγκόσμια οικονομική κρίση που προέκυψε. Δεν καθόμαστε, ούτε θα καθίσουμε να παρακολουθούμε τον καθένα. Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο Πρόεδρος έχει αποδείξει στην πράξη και τις ανοχές του και τις αντοχές του, ακόμα και σε συμπεριφορές που ξεφεύγουν κάθε ορίου.

Ερώτηση: Είναι ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα της ψηφιακής;

Κ.Ε.: Το θέμα δεν είναι αν είναι ενοχλημένη ή όχι η Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος με μια πολύ συγκεκριμένη λογική, με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ανέπεμψε τον Νόμο που είχε ψηφίσει η Βουλή, ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα. Η Βουλή, ασκώντας τα δικά της δικαιώματα, δεν ψήφισε χθες την αναπομπή. Ο Πρόεδρος, ασκώντας πάλι το συνταγματικό του δικαίωμα, θα αναφέρει τον Νόμο στο Δικαστήριο, γιατί είναι άποψή μας ότι δεν μπορεί κανένας να αποκλείεται από τη διεκδίκηση ρόλου σε συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ερώτηση: Στη χθεσινή ψηφοφορία λέχθηκε ότι υπάρχουν έμμεσες σκέψεις για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

Κ.Ε.: Όχι, απλά δεν υπάρχει καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, αλλά η Κυβέρνηση επιδιώκει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν, σε τελική ανάλυση, και πλούτο που δημιούργησε αυτός ο λαός με τη δουλειά του.

Ερώτηση: Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, κάποιοι εγκλωβισμένοι καταγγέλλουν ότι έποικοι τους βγάζουν έξω από τα σπίτια τους.

Κ.Ε.: Όποτε προκύπτουν τέτοια ή παρόμοιας φύσης ζητήματα, η Κυβέρνηση προβαίνει πάντοτε σε διαβήματα μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι το θέμα της περιουσίας και της κληρονομιάς των εγκλωβισμένων προστατεύεται και από την απόφαση στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ. Όπου έχουμε τη δυνατότητα, η Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της, είτε αυτοί ζουν στις ελεύθερες περιοχές, είτε ζουν στις κατεχόμενες. Και σε αυτή την κατεύθυνση ενεργούμε.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι αυτή η πρακτική έχει να κάνει και με την αλλαγή εξουσίας στα κατεχόμενα;

Κ.Ε.: Πιθανόν, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι διαχρονικά αντιμετωπίζονται προβλήματα ένεκα της κατοχής και είναι η άποψή μου ότι, ενόσω υπάρχει κατοχή, πολλά τέτοια και άλλου είδους προβλήματα θα τα αντιμετωπίζουμε συνεχώς. Και επαναλαμβάνω, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε στη βάση αποφάσεων και στη βάση των Νόμων διεθνών οργανισμών και του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε με πολλή αποφασιστικότητα και συνέπεια την προσπάθειά μας να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό, έτσι ώστε να καταργήσουμε την πηγή που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.