23/4/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην 21η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό

23/04/2010
Με την παρουσία μου και σήμερα εδώ θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, θέλω να τονίσω το ψηλό επίπεδο της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, συνεργασίας που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειλικρινή προσπάθεια όλων μας για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας του τόπου μας.



Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην ετήσια Γενική Συνέλευση σας και επιθυμώ να σας εκφράσω την εκτίμηση της Πολιτείας για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά σας στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο κλείνει φέτος εικοσιένα χρόνια ύπαρξης και προσφοράς στην κυπριακή ναυτιλία. Η ενεργός εμπλοκή του στις ναυτιλιακές υποθέσεις του τόπου, η εμπειρογνωμοσύνη και η τεκμηρίωση που χαρακτηρίζουν πάντοτε τις θέσεις και τις εισηγήσεις του όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν τα μέγιστα το κυπριακό κράτος να βελτιώσει την υποδομή, τις πολιτικές και τις διαδικασίες του, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, το Επιμελητήριο έχει αναπτύξει σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά στον τόπο μας, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα από όλους.

Η εμπορική ναυτιλία είναι ένας τομέας για τον οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Ως γνωστόν, η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, κατέχοντας την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη 10η στον κόσμο, ενώ κατέχει τα σκήπτρα ως κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, υπό το πρίσμα και του πολιτικού μας προβλήματος.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω εμφαντικά ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για άρση των απαράδεκτων απαγορεύσεων που επιβάλλει η Τουρκία στην προσέγγιση και ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν. Με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, αλλά και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, η Τουρκία παρανομεί και επικρίνεται συστηματικά, ιδιαίτερα από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των οποίων τα συμφέρονται πλήττονται επίσης από αυτή την παράνομη συμπεριφορά. Η άρση των απαγορεύσεων αυτών αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα και σταθερή απαίτηση μας από τους εταίρους μας η άσκηση επιρροής προς την Τουρκία. Ασφαλώς, αμετάθετος στόχος όλων μας παραμένει η συνολική και οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν όλων των άλλων, θα ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την κυπριακή ναυτιλία, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Η ναυτιλία αποτελεί ένα τομέα με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αντιμετωπίσει και αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, η οποία έχει αποφέρει τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά να τη βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω.

Η πρόσφατη έγκριση του νέου φορολογικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί το επιστέγασμα της πολιτικής που ακολουθούμε. Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας και στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, το οποίο διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ναυτιλιακών εταιρειών στο νησί μας. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να τονώσει την κυπριακή ναυτιλία και κατ’ επέκταση την οικονομία μας. Θα αναμένουμε την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτως ώστε αυτή η εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη ναυτιλία μας να τύχει πλήρους αξιοποίησης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς. Προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και προσέλκυση νέων εταιρειών στο νησί μας, κάτι που θα οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί το προϊόν μιας συντονισμένης προσπάθειας και στενής συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών με τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ουσιαστική και πολύτιμη συμβολή σας στην έγκριση του νέου φορολογικού πλαισίου. Η πολυετής ανάμειξη του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στα ναυτιλιακά δρώμενα της Κύπρου και στην προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας είναι εξαιρετικά σημαντική και εκτιμάται ιδιαίτερα από το κράτος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία που επιδεικνύεται μέχρι σήμερα μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα εμβαθυνθεί και θα διευρυνθεί.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Γενική σας Συνέλευση καλείται σήμερα να εκτιμήσει τη δραστηριότητα και την προσφορά του Επιμελητηρίου σας στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, ένα τομέα εξέχουσας σημασίας για την οικονομία της χώρας μας. Εκτιμούμε ότι με τις κοινές και συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, με τη θέληση που μας διακατέχει για πρόοδο και ανάπτυξη και αξιοποιώντας τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και την εμπειρογνωμοσύνη που έχει συσσωρευτεί στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, η κυπριακή ναυτιλία θα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Εκφράζοντας ξανά τα συγχαρητήρια μου για τη δραστηριότητα του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, εύχομαι επιτυχή διεκπεραίωση των εργασιών της 21ης ετήσιας Γενικής σας Συνέλευσης.