23/4/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διεύθυνσης και Δημόσιας Διοίκησης 2008-2009 του ΜΙΔ

23/04/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην τελετή για την απονομή των διπλωμάτων στους αποφοίτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διεύθυνσης και Δημόσιας Διοίκησης 2008-2009 του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης.



Σήμερα, που βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από αυτή που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, η ανάγκη σε στελέχη με γνώσεις και δεξιότητες αιχμής στη διευθυντική είναι επιτακτική όσο ποτέ τόσο για να ξεπεραστεί η κρίση όσο και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις για τη μετά την κρίση εποχή.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως σημείωσα και την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, έχει εκπονήσει και έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων και σχεδίων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, με πρώτιστη προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί ουσιαστικά μόνο με επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας, που θα δημιουργήσει με τη σειρά της και νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί, μαζί με τα μέτρα ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κεντρικό άξονα στην πολιτική μας.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να κάμω εύφημη μνεία για την ανταπόκριση του Κέντρου Παραγωγικότητας στη διαμόρφωση και υλοποίηση των μέτρων, έργων και σχεδίων που το Υπουργείο μας έχει εισάξει και να σημειώσω την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που η Διεύθυνση και το προσωπικό του ΚΕΠΑ έχουν επιδείξει.

Το έργο που επιτελεί προς αυτή την κατεύθυνση και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης με τα μεταπτυχιακά του προγράμματα είναι ευρύτατα γνωστό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Χαίρομαι που σήμερα στο μακρύ κατάλογο των αποφοίτων προστίθενται ακόμα 31 άξια στελέχη, από τα οποία η κυπριακή αγορά εργασίας περιμένει πολλά. Αναμένεται ότι με τη δράση, τη συμπεριφορά, τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμους παρεμβάσεις σας, αγαπητοί απόφοιτοι, θα διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής ικανότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών όπου εργάζεστε. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σας έδωσε τα εφόδια: αξιοποιήστε τα όσο μπορείτε καλύτερα.

Με την ευκαιρία της τελετής αποφοίτησης θάθελα να συγχαρώ τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ενθάρρυναν τα στελέχη τους να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Θάθελα επίσης να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες και τους φορείς που στήριξαν και στηρίζουν το έργο του Ινστιτούτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου για την ευγενή παραχώρηση του βραβείου. Ευχαριστώ επίσης το Διευθυντή και το προσωπικό του ΜΙΔ για την άρτια διοργάνωση του προγράμματος.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Θέλω απόψε να συγχαρώ όλους σας γιατί πετύχατε το στόχο σας, ολοκληρώσατε με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης και μπήκατε στην εκλεκτή κοινωνία των αποφοίτων του ιστορικού αυτού Ινστιτούτου. Είμαι σίγουρη ότι θα αξιοποιήσετε όλες τις γνώσεις που αποκτήσατε και με αυτές θα συμβάλετε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας, ειδικά σήμερα με τα προβλήματα που ταλανίζουν και την οικονομία αλλά και την κοινωνία μας. Είμαι σίγουρη ότι με τον επαγγελματισμό σας θα ανεβάσετε ακόμη πιο ψηλά το γόητρο του Ινστιτούτου και θα κάμετε ακόμη πιο μεγάλη την εκτίμηση του επιχειρηματικού κόσμου στον κάτοχο του μεταπτυχιακού του διπλώματος.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια, υγεία και κάθε ευτυχία στην προσωπική σας ζωή.