23/4/10

Το κυπριακό πρόβλημα σε εξέλιξη - Διεθνής διάσταση, ζητήματα διακυβέρνησης, ανθρώπινα δικαιώματα." Αυτός είναι ο τίτλος της σημερινής επιστημονικής ημερίδας. ΄Ενας τίτλος που προδιαγράφει πως πρόκειται για συζήτηση επίκαιρη και πολύ ενδιαφέρουσα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάλιστα περίοδο για το Κυπριακό. Μια περίοδο γεμάτη από εξελίξεις τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η αποψινή σύναξη αποτελεί μία σημαντική επιστημονική παρέμβαση που αποσκοπεί στην ενδελεχή συζήτηση σημαντικών πτυχών του Κυπριακού ανάμεσα σε ειδήμονες, οι οποίοι έχουν πολλά να προσφέρουν με τις απόψεις, τις ρεαλιστικές εισηγήσεις και τις αναλύσεις τους. Απόψεις και αναλύσεις που θα πρέπει να φτάνουν, βέβαια, και στους απλούς πολίτες.

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βάσου Γεωργίου στην κήρυξη των εργασιών της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Το κυπριακό πρόβλημα σε εξέλιξη. Διεθνής διάσταση, ζητήματα διακυβέρνησης, ανθρώπινα δικαιώματα», στη Λευκωσία
23/04/2010






«Το κυπριακό πρόβλημα σε εξέλιξη - Διεθνής διάσταση, ζητήματα διακυβέρνησης, ανθρώπινα δικαιώματα." Αυτός είναι ο τίτλος της σημερινής επιστημονικής ημερίδας. ΄Ενας τίτλος που προδιαγράφει πως πρόκειται για συζήτηση επίκαιρη και πολύ ενδιαφέρουσα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάλιστα περίοδο για το Κυπριακό. Μια περίοδο γεμάτη από εξελίξεις τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η αποψινή σύναξη αποτελεί μία σημαντική επιστημονική παρέμβαση που αποσκοπεί στην ενδελεχή συζήτηση σημαντικών πτυχών του Κυπριακού ανάμεσα σε ειδήμονες, οι οποίοι έχουν πολλά να προσφέρουν με τις απόψεις, τις ρεαλιστικές εισηγήσεις και τις αναλύσεις τους. Απόψεις και αναλύσεις που θα πρέπει να φτάνουν, βέβαια, και στους απλούς πολίτες.

Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και, ιδιαίτερα, το Τμήμα Νομικής αποδεικνύει ότι επιδιώκει να ανταποκρίνεται τόσο στην επιστημονική αποστολή του όσο και στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας η οποία αναμένει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν κρίσιμες νομικές και πολιτικές πτυχές του Κυπριακού που άπτονται της διεθνούς διάστασης του προβλήματος, της διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στους έγκριτους ομιλητές συγκαταλέγονται όχι μόνο καθηγητές της νομικής επιστήμης, αλλά και δικηγόροι, καθώς επίσης και διπλωμάτες. Επιδιώκεται, δηλαδή, μια σύζευξη της θεωρίας με την πράξη και η σφαιρική συζήτηση των πολιτικών και νομικών πτυχών του Κυπριακού.

Στις πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές συμπεριλαμβάνονται ο ρόλος του ΟΗΕ, και ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ζήτημα των εγγυήσεων, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τους αγνοούμενους και τις περιουσίες, καθώς και διάφορες πτυχές της ομοσπονδιακής κρατικής οργάνωσης που αποτελεί το επιδιωκόμενο πλαίσιο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και για το οποίο, δυστυχώς, οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι ή είναι και παραπληροφορημένοι.

Ευελπιστούμε ότι με τη λήξη των εργασιών του, θα είμαστε πολύ καλύτερα ενημερωμένοι και θα έχουμε αποκομίσει σημαντικά γνωστικά εφόδια για να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις μελλοντικές προκλήσεις του κυπριακού προβλήματος.

Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους, και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και ένα παραγωγικό διήμερο.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας πω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, παρά την αρνητική εξέλιξη που υπήρξε στα κατεχόμενα με την ανάδειξη του κ. ΄Ερογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του με στόχο, το συντομότερο δυνατόν, να έχουμε λύση. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνηθείσα βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να θέλει να συνεχίσει πάνω σε αυτή τη βάση ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν από εκεί που μείναμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα λογικό συμβιβασμό που να επιτρέπει στον κυπριακό λαό να ζήσει και να ευημερήσει σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμμένει σε θέσεις αρχών για διαπραγμάτευση και συμφωνία μεταξύ των Κυπρίων, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Αυτή η συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κράτος θα είναι ένα, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια.

Το επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν και η άλλη πλευρά είναι έτοιμη για ένα λογικό συμβιβασμό στη βάση που συζητούμε εδώ και δυο χρόνια.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι είναι πράγματι αξιέπαινο ότι το Τμήμα Νομικής το οποίο έχει ουσιαστικά δύο μόνο χρόνια ζωής, διοργανώνει μεγάλα και σημαντικά συνέδρια κάθε εξάμηνο, φέρνοντας έτσι σε επαφή τον νομικό κόσμο της Κύπρου με τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις της νομικής επιστήμης.