26/4/10

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο

26/04/2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, της Αστυνομίας Κύπρου, του Υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΦ, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, των Επαρχιακών Διοικήσεων και της Υπηρεσίας Θήρας.



Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Συλικιώτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, το Υπουργείο Εσωτερικών συγκάλεσε έγκαιρα όλα τα Τμήματα, τις Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς γιατί χρειάζεται, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές έγκαιρα και άμεσα. Τόνισε ότι φέτος είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι και οργανωμένοι εφόσον έχουμε πρώτα απ’ όλα περισσότερα πτητικά μέσα και εξήγησε ότι πέραν των τριών ελικοπτέρων που ενοικιάζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουμε δύο αεροπλανάκια του Τμήματος Δασών, εκ των οποίων το ένα είναι καινούργιο και επιχειρησιακά καλύτερο από το προηγούμενο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρόσθεσε, θα έχουμε στη διάθεση μας και τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας Κύπρου και, όπως πάντοτε, έχουμε και τη συμβολή των ελικοπτέρων των Βρετανικών Βάσεων κατά την πυρόσβεση.

Επίσης, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος υπάρχουν περισσότεροι εποχιακοί εργάτες, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δασών, το οποίο έχει και εποχιακούς αλλά και τακτικούς εργάτες οι οποίοι ανέρχονται στους 420 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία θα προσλάβει 120 αγροπυροσβέστες, καθώς και στο Ταμείο Θήρας το οποίο θα προσλάβει σύντομα 80 πυροφύλακες. «Όλοι αυτοί συμβάλλουν στην πρόληψη, επιτηρούν τις δασικές περιοχές και την ύπαιθρο μαζί με τις εθελοντικές δυνάμεις των κοινοτήτων», είπε ο κ. Συλικιώτης και πρόσθεσε ότι φέτος οι κοινότητες είναι καλύτερα εξοπλισμένες γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών έχει στηρίξει περισσότερες από 30 κοινότητες για να αγοράσουν μικρά πυροσβεστικά οχήματα – 18 κοινότητες είχαν αγοράσει τα οχήματα τους το 2009 και τώρα είναι στη διαδικασία για αγορά άλλων 13 οχημάτων – ενώ παράλληλα κάποιες κοινότητες έχουν εξοπλιστεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία τους διέθεσε παλιά πυροσβεστικά οχήματα. Ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα έχουμε δεκάδες κοινότητες που έχουν στη διάθεση τους πυροσβεστικά οχήματα, γιατί όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πυρκαγιά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την μικρή εστία. Όταν έχουμε αυτές τις δυνάμεις στις κοινότητες μαζί με τις δυνάμεις του Ταμείου Θήρας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις εστίες πυρκαγιών στη γένεση τους».

Στη συνέχεια ο κ. Συλικιώτης είπε ότι έχουν επεκταθεί οι αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα δάση, τους σκυβαλότοπους και τις κοινότητες από το Τμήμα Δασών αλλά και από τις κοινότητες. Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία πιλοτικού προγράμματος από το Τμήμα Δασών με αυτόματο μηχανισμό που μπορεί να ενημερώνει έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιών, αλλά και στο γεγονός ότι τα διάφορα εμπλεκόμενα τμήματα έχουν εξοπλιστεί καλύτερα, όπως για παράδειγμα με ειδικές στολές και πυροσβεστική εξάρτηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Εθνική Φρουρά έχει προμηθευτεί 450 πυροσβεστικούς εξοπλισμούς και διαθέτει 150 κατάλληλα εκπαιδευμένους στρατιώτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν και τους 500.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι από την σύσκεψη εξάγεται το συμπέρασμα ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι σε όλα τα μέσα, και στα πτητικά αλλά και σε επίγειες δυνάμεις, και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Γι' αυτό, είπε, επαναβεβαιώθηκε ότι όταν θα υπάρξει πυρκαγιά μεγάλης έκτασης θα ενημερώνεται άμεσα ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος και συντονίζει το εθνικό κέντρο συντονισμού στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Έχει μεγάλη σημασία, πρόσθεσε, να ενεργοποιείται το αρμόδιο τμήμα - εάν είναι σε δασική περιοχή η πυρκαγιά το Τμήμα Δασών, εάν είναι στην ύπαιθρο η Πυροσβεστική - και με την παρουσία όλων των δυνάμεων να συγκροτείται ένα επί τόπου κέντρο επιχειρήσεων. Πρέπει να ενημερώνονται, οι Επαρχιακές Διοικήσεις οι οποίες κινητοποιούν άλλα Τμήματα και υπηρεσίες.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι η φετινή χρονιά είναι πιο επικίνδυνη υπό την έννοια ότι είχαμε αρκετές βροχές, η βλάστηση είναι περισσότερη και εξαπλώνεται σε μεγαλύτερες εκτάσεις, από την άλλη όμως είναι θετικό το γεγονός ότι πολλοί υδατοφράκτες που χρησιμοποιούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς έχουν υπερχειλίσει, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τροόδους. Τα διάφορα Τμήματα και οι Υπηρεσίες, ανέφερε, έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για προετοιμασία, έχουν προχωρήσει σε ενημέρωση και συντονισμό με τις κοινότητες και συγκεκριμένα η Πολιτική Άμυνα έχει συντονιστεί καλύτερα με τις κοινότητες σε περίπτωση που χρειάζεται να εφαρμοστούν προγράμματα εκκένωσης.

Αναφορικά με την περσινή χρονιά, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι είχαμε καλές εξελίξεις γιατί παρόλο που υπήρξαν πολύ περισσότερες εστίες πυρκαγιών από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, είχαμε λιγότερες πυρκαγιές που πήραν προεκτάσεις και συνεπώς λιγότερες καταστροφές.