19/4/10

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους
19/04/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.



Στην εναρκτήρια του δήλωση ο κ. Στεφάνου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η ‘εκλογή’ του κ. Έρογλου στις παράνομες εκλογές είναι μια δυσμενής εξέλιξη. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές και διακηρυγμένες θέσεις του κ. Έρογλου ενάντια στην ομοσπονδία και για ίδρυση δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις.

Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στη βάση λύσης του Κυπριακού όπως αυτή συμφωνήθηκε, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με τον τέως ηγέτη και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Αυτή η βάση έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνεται σε σωρεία ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού.

Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη τους στη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και στο μέσο διά του οποίου θα φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, που είναι οι διακοινοτικές συνομιλίες.

Αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα ότι θα ασκήσει την επιρροή του, και γιατί όχι την πίεση του, πάνω στο νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάνω στην ορθή βάση. Αναμένουμε, επίσης, από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει την πίεση του στην Τουρκία για να σεβαστεί τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, επιβάλλεται ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να επιδείξει υπομονή, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα εν όψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα υπό το φως της αλλαγής στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Το ζητούμενο είναι συλλογικά να εξετάσουμε πώς προχωρούμε με τις διαπραγματεύσεις στην ορθή βάση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Γι’ αυτή τη λύση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό πνεύμα και συνέπεια σε αρχές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποστέλλει σήμερα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ. Επιστολές θα αποσταλούν, επίσης, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπέι, καθώς και στους 26 εταίρους μας στην ΕΕ αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη διευθετήσει συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα με τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Μ. Κάμπας: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάποια επαφή με τον κ. Ερογλου;

Απάντηση: Όχι.

Μ. Παπαηλίας: Η αρχική στρατηγική του «λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους» ανατρέπεται με βάση τα σημερινά δεδομένα;

Απάντηση: Αντιλαμβάνεστε ότι μπορούμε να πούμε και να συζητήσουμε πολλά πράγματα. Εγώ θα ήθελα να μείνω συνεπής σε αυτό που υπάρχει και στην ανακοίνωση που είναι θέση και πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τούτη την ώρα θα πρέπει όλοι να επιδείξουν την απαραίτητη υπομονή και ψυχραιμία εν όψει του γεγονότος ότι πολύ σύντομα θα γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να πουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους, να συζητήσουμε και συλλογικά να καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις. Εάν αρχίσουμε τώρα ο καθένας να θέτει τις δικές του απόψεις δημόσια, που αντικειμενικά θα δημιουργήσει και συζήτηση, ή να αρχίσουμε τις διάφορες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, πολύ φοβάμαι ότι τελικά το ζητούμενο, που είναι να πάμε μέσα σε ένα κλίμα ενότητας για να συζητήσουμε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δεν θα υπάρξει. Γι’ αυτό θα αποφύγω να κάνω οποιεσδήποτε συζητήσεις επί αυτών και άλλων ζητημάτων που κατά καιρούς έχουν εγερθεί.

Θέλω να τονίσω ότι είναι θέση του ΟΗΕ που υπάρχει σε πολλά Ψηφίσματα ότι η λύση του Κυπριακού είναι μια διαδικασία μεταξύ των Κυπρίων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εξ ου και όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν οι διακοινοτικές συνομιλίες με στόχο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Από ‘κει και πέρα εμείς δεν θα προχωρήσουμε τώρα σε συζητήσεις επί εξειδικευμένων θεμάτων ή και επί άλλων θεμάτων που ενδεχομένως να εγείρονται διότι, επαναλαμβάνω, έτσι θα πάμε τελικά όχι σε κλίμα ενότητας αλλά ενδεχομένως σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης που δεν θα είναι υποβοηθητικό.

Σ. Ορφανίδης: Σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει η στάση του κ. Ερογλου την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;

Απάντηση: Να μην αρχίσουμε και αυτά να τα λέμε. Ο καθένας θα δείξει στην πράξη ποια είναι η στάση του. Η αρχική μας εκτίμηση υπάρχει στο ανακοινωθέν, έχει συγκεκριμένες θέσεις ο κ. Ερογλου που δεν είναι σημερινές, δεν είναι «προεκλογικές», αλλά είναι θέσεις διαχρονικές και με βάση αυτές τις θέσεις εκφράζουμε μια πρώτη εκτίμηση. Από ‘κει και πέρα θα δούμε και στη συνέχεια. Η θέση μας, όμως, είναι εκεί. Εμείς θέλουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ασφαλώς, πάνω στη βάση που έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Και από ‘κει και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας που έχει ευθύνες που υπάρχουν στα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που υπάρχουν στις αποφάσεις της ΕΕ και είναι γι’ αυτό που καλούμε και το διεθνή παράγοντα να αναλάβει και αυτός τη δική του ευθύνη ασκώντας επιρροή και πίεση πάνω στην Τουρκία.

Α. Χαραλάμπους: Έχουν επικοινωνήσει μαζί σας τα Ηνωμένα Εθνη για τα δικά τους επόμενα βήματα;

Απάντηση: Όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα είναι η επόμενη μέρα της παράνομης διαδικασίας που έχει γίνει, πρέπει να δείξουμε και λίγη υπομονή.

Ο. Σωκράτους: Με βάση τα νέα δεδομένα και τις διακηρυγμένες θέσεις του κ. Ερογλου, η Κυβέρνηση μπορεί να συναινέσει σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό;

Απάντηση: Σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε και θα ήθελα να μείνω ως εδώ, επαναλαμβάνω, εν όψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Α. Χαραλάμπους: Θα συζητηθεί αυτό το θέμα, όμως.

Απάντηση: Ο καθένας εκεί θα θέσει τις δικές του θέσεις και τις δικές του προτάσεις. Ο λόγος που θέλω να αποφύγω τη συζήτηση είναι ακριβώς για να δώσουμε τη δυνατότητα στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να τεθούν τα διάφορα ζητήματα που οι πολιτικές δυνάμεις ενδεχομένως θα θέλουν να τεθούν, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ορισμένα ζητήματα προς αξιολόγηση, συζήτηση και για λήψη αποφάσεων. Εάν αρχίσουμε δημόσια τώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση ξέρετε πού θα καταλήξουμε: σε δεσμεύσεις, αυτοδεσμεύσεις τις οποίες μέσα από ένα διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο ενδεχομένως κανείς να μη θέλει να αποσύρει. Γι’ αυτό να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα για να γίνει στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

Ρ. Μιχαηλίδου: Έχει αποφασιστεί συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων;

Απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα ακόμη.

Ρ. Μιχαηλίδου: Στην επιστολή που θα αποστείλει σήμερα ο Πρόεδρος τί καταγράφεται;

Απάντηση: Να σταλούν οι επιστολές, να κάνουμε τις επαφές μας και να πούμε. Δεν είναι δόκιμο να πούμε οτιδήποτε τώρα. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι στην ανακοίνωση που κάνουμε υπάρχουν και αναφορές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε σχέση και με το διεθνή παράγοντα. Εχει αποφάσεις και Ψηφίσματα ο ΟΗΕ αναφορικά με την Κύπρο. Εμείς κάθε φορά τα υπενθυμίζουμε αυτά. Τα Ηνωμένα Εθνη διαδραματίζουν ένα ρόλο στο Κυπριακό με βάση δικά τους Ψηφίσματα. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις, θέσεις και δεσμεύσεις. Θέλουμε αυτά τα πράγματα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και τη βάση των διαπραγματεύσεων να τα τονίσουμε, και τα τονίζουμε, στην ανακοίνωση. Αυτά είναι πράγματα, ασφαλώς, που αποτελούν δικές μας θέσεις και που στηρίζονται σε θέσεις του ΟΗΕ.

Μ. Παπαηλίας: Ουσιαστικά ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να αναλάβει και αυτός τις δικές του ευθύνες.

Απάντηση: Δεν είναι μόνο τώρα, είναι κάτι το οποίο εμείς συνεχώς ανακινούμε και διεκδικούμε διότι η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει ένα σημαντικό σκέλος, λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, δεν αφήνει έξω ούτε την Τουρκία ούτε το διεθνή παράγοντα,. Η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στόχευε, στοχεύει και θα συνεχίσει να στοχεύει από τη μια, ασφαλώς, οι δύο κοινότητες να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, όπως υπάρχει στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά από την άλλη ευθύνες έχει η Τουρκία ως κατοχική δύναμη - όπως υποδεικνύονται και σε πολλά Ψηφίσματα του ΟΗΕ – και τις οποίες πρέπει να αναλάβει. Ευθύνη, ασφαλώς, έχει και ο διεθνής παράγοντας, ο ΟΗΕ - το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής - όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος, και έχει αποφάσεις η ΕΕ και έχει πρόσφατα συμπεράσματα – του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο – στα οποία υποδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού, καθώς, επίσης, επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ίδιας της ΕΕ, της Κύπρου και του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων, η ΕΕ στα συμπεράσματα καλεί την Τουρκία έμπρακτα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Α. Χαραλάμπους: Σε ό,τι αφορά το απευθείας εμπόριο, σήμερα αρχίζει η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των «εκλογών» θα επηρεάσει αυτή τη διαδικασία;

Απάντηση: Υπάρχει ένα ζήτημα για το απευθείας εμπόριο το οποίο είναι σαφής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο είναι στο περιεχόμενο και στη φιλοσοφία του λανθασμένος και συγκρούεται με αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ.

Α. Χαραλάμπους: Το έχουν, όμως, επαναφέρει.

Απάντηση: Το επανέφεραν με μια διαδικασία την οποία εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά και νομικά.

Α. Χαραλάμπους: Θα είναι πιο εύκολη η μάχη τώρα;

Απάντηση: Δεν μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα. Εμείς έχουμε θέσει την πολιτική και τους στόχους αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου. Εκεί θα μείνουμε προσανατολισμένοι μαζί, συλλογικά και με κοινές προσπάθειες τόσο με τα κόμματα και τους Ευρωβουλευτές μας όσο και με χώρες συμμάχους, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, στην ΕΕ.