20/3/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου κατά τα εγκαίνια έκθεσης για την «Ώρα της Γης», στη Λευκωσία

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
  20/03/2010
 Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας στα επόμενα χρόνια, για ερημοποίηση κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από δίψα και πείνα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη. 


Το κυρίαρχο ενεργειακό μοντέλο, που στηρίζεται σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και ο περιορισμός του αστικού και περιαστικού πρασίνου, αποτελούν μερικά μόνο από τα μεγάλα και κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα που η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να είναι συμβατό με την παγκόσμια προσπάθεια για την καθιέρωση μοντέλων αειφορίας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά το παγκόσμιο στο πλαίσιο της «Ώρας της Γης» φανερώνουν, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη για συστράτευση στην προσπάθεια για την προστασία και επιβίωση του πλανήτη. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με αίσθημα ευθύνης, έναντι των παιδιών μας, των αυριανών πολιτών αυτού του τόπου συμπαρατάσσεται και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι η προώθηση πολιτικών και δράσεων, μέσω των οποίων θα υιοθετηθούν συμπεριφορές, οι οποίες στη βάση της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης θα είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο παρόν, αλλά κυρίως στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων φορέων του τόπου μας, ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών και καλούμε όλους να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την «Ώρα της Γης», οι οποίες θα κορυφωθούν στις 27 Μαρτίου. Μέλημά μας είναι να συμβάλουμε μαζί με όλους τους άλλους εταίρους, οργανισμούς και Υπηρεσίες σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο στη διαμόρφωση ενός κόσμου που θα διέπεται από περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αειφορία.
Η κρισιμότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η ανάδειξή τους ως το σημαντικότερο πρόβλημα που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει φανερώνει και την ανάγκη διαμόρφωσης περιβαλλοντικά υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Συγχαίρω όλους σας για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινωνίας μας και με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης που στόχο έχει την ανάδειξη της δικής μας ευθύνης για την προστασία της Γης και την επιβίωση του πλανήτη μας.
Οι μαθητές μας, αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν τόσο στην έκθεση, άλλα και σε όλες τις εκδηλώσεις για την «Ώρα της Γης», επισημαίνουν την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας μέσω της οποίας ο περιβαλλοντικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο των δράσεων και των συμπεριφορών μας.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο και η πρόκληση μεγάλη, όμως η διαφύλαξη της ποιότητας του πλανήτη και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό προς το περιβάλλον, δεν αφήνει πλέον σε κανένα μας άλλη επιλογή παρά μόνο την προσπάθεια και τον κοινό αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη. Επειδή εμάς μας νοιάζει, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κληροδοτήσουμε ένα κόσμο καλύτερο στις μελλοντικές γενεές που θα στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής ακεραιότητας.