20/3/10

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
20/03/2010
Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας. Η επέτειος φέτος έχει διπλή σημασία, αφού ο Οργανισμός γιορτάζει παράλληλα και τα σαραντάχρονά του. Η Κύπρος μπορεί να μην ήταν τότε παρούσα, κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Νιαμέ, όταν ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας έπαιρνε σάρκα και οστά και έκανε τα πρώτα του βήματα, όμως είναι ενεργά παρούσα σήμερα, σε μια φάση όπου ο οργανισμός έχει διαγράψει έναν πρώτο κύκλο ζωής και σημαντικού έργου και επιτελεί μια αξιοθαύμαστη αποστολή παγκόσμιας κλίμακας.


Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ) στη διαδρομή του έχει επιτύχει μια σημαντική διεθνή παρουσία, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, του γαλλόφωνου πολιτισμού, της γλωσσικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας, μέχρι την εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κύπρος, η οποία προασπίζεται σε κάθε περίπτωση και με κάθε μέσο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το καθεστώς δικαίου, δεν μπορούσε να απουσιάζει από τους κόλπους ενός ιδιαίτερα σημαντικού οργανισμού, που τάσσεται στην υπηρεσία των εν λόγω ιδεωδών. Ο ΔΟΓ περιλαμβάνει σήμερα 70 κράτη και Κυβερνήσεις, διάσπαρτα και στις πέντε ηπείρους. Συγκεντρώνει στους κόλπους του σχεδόν το ένα τρίτο των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και τα 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμώντας τη σημαντική συνεισφορά του ΔΟΓ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, εντάχθηκε στους κόλπους του με καθεστώς συνδεδεμένου μέλους το 2006.

Σ’ έναν κόσμο αλληλεξάρτησης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και πολιτικο–κοινωνικής, η πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε όλα τα διεθνή βήματα και οργανισμούς κρίνεται ως επιβεβλημένη. Σε ποια άλλη περίοδο της Ιστορίας, ένας σεισμός σε μια μακρινή περιοχή του κόσμου όπως είναι η Αϊτή, θα μας απασχολούσε σε τέτοιο βαθμό, όπως συνέβηκε στις ημέρες μας; Αυτό το δραματικό γεγονός και η διεθνής ανταπόκριση για αντιμετώπισή του, καταδεικνύουν την παγκοσμιοποίηση του ενδιαφέροντος και της αλληλεγγύης στις κοινές προκλήσεις.

Οι αποστάσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και, μαζί μ΄ αυτές, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση για την ανάγκη οικουμενικής συνεργασίας και προώθησης των κοινών αξιών και ευγενών στόχων.

Ο καταστρεπτικός σεισμός στην Αϊτή, ενός κράτους μέλους του οργανισμού, και οι συνέπειές του, βρίσκονται στο επίκεντρο των τρεχουσών κοινών προσπαθειών για άμβλυνση του Γολγοθά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της Αϊτής. Αυτό αποτελεί και ένα πρακτικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί κάθε φορά που συνενώνουμε τις δυνάμεις μας, στην εξυπηρέτηση ευγενών επιδιώξεων, όπως αυτών που υπηρετεί και η γαλλοφωνία. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο ΔΟΓ αφιερώνει φέτος όλες του τις εκδηλώσεις προς ανακούφιση του βασανισμένου λαού της Αιτής.

Η γαλλοφωνία, βεβαίως, αποτελεί κάτι περισσότερο από απλή συνένωση των δυνάμεών μας προς επίτευξη των κοινών στόχων. Συνιστά, παράλληλα, την έμπρακτη προσήλωσή μας στις αρχές της πολυπολιτισμικότητας, της συνύπαρξης και της διαφορετικότητας. Η διαφορετικότητα, ως μέσο προώθησης της ειρήνης, και της εμπέδωσής της, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες των εορτασμών της φετινής χρονιάς για τα σαραντάχρονα του οργανισμού. Η Κύπρος, στην ιστορική της διαδρομή, υπήρξε το σταυροδρόμι μιας περιοχής συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, κουλτούρων και θρησκειών.

Το σημαντικότερο όφελος υπήρξε η διαχρονική δυνατότητα του λαού μας να συνθέτει δημιουργικά τις διαφορετικές και ετερόκλητες επιρροές. Μια απλή περιδιάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας αρκεί για να καταδείξει, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, τη συνθετική τελείωση της ώσμωσης των πολιτισμών. Συνοψίζοντας, θα ήθελα να μεταφέρω με τον πιο επίσημο τρόπο την πίστη και την προσήλωση του λαού και της Κυβέρνησης της Κύπρου στους σκοπούς στους οποίους είναι ταγμένος ο ΔΟΓ, με την ευχή όπως και στα επόμενα 40 χρόνια εξακολουθήσει να αναπτύσσεται και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών, μεταφέροντας σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα και την ωφελιμότητα της κοινής συστράτευσης στην εξυπηρέτηση των ιδεωδών της διεθνούς συνεργασίας και της αδελφοσύνης.