11/3/10

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για την Ημέρα Μνήμης Ηρώων Μαθητών

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
11/03/2010
 Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και σπουδάστριες, μαθητές και μαθήτριες, Η 13η Μαρτίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης Ηρώων Μαθητών της πατρίδας μας. Στους πολύχρονους και πολύμορφους αγώνες που η Κύπρος και ο λαός της διεξήγαγε, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν το δικό τους σημαντικό μερίδιο προσφοράς, γι΄ αυτό αξίζει να τιμούμε τη μνήμη και τη θυσία τους.


Η μαθητιώσα νεολαία, στο πέρασμα των χρόνων, ταύτισε τα βήματά της με αυτά του λαού και του τόπου μας. Τα αγωνιστικά καλέσματα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, επιφύλαξαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας ρόλους δύσκολους και δρόμους ανηφορικούς.
Εκτός από τα μαθήματα και το σχολείο, τα μαθητικά νιάτα έδωσαν το δικό τους παρών στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και πρόοδο. Έφεραν σε πέρας επάξια ρόλους πρωταγωνιστικούς και φάνηκαν αντάξιοι στις αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού μας. Μαθητές και μαθήτριες στάθηκαν μπροστάρηδες στον αντιαποικιακό αγώνα του λάου μας. Τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-'59 μαθητές όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον Άγγλο αποικιοκράτη. Φωτεινά παραδείγματα αποτελούν ο τελειόφοιτος μαθητής Πετράκης Γιάλλουρος που έπεσε απ΄ τα πυρά των Άγγλων στη διάρκεια διαδηλώσεων και ο μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο οποίος αναμετρήθηκε με το θάνατο και ανέβηκε περήφανα στο ικρίωμα της αγχόνης του κατακτητή, δίνοντας μαθήματα λεβεντιάς και αντρειοσύνης.
Ήρωες μαθητές έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία κατά την ταραγμένη περίοδο 1971-1974. Ο τελειόφοιτος μαθητής Κυριάκος Παπαλαζάρου δολοφονήθηκε από μέλη της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ στην Πάφο τον Ιούλη του 1973 και ο δεκατετράχρονος μαθητής Ανδρέας Θεοδοσίου έπεσε νεκρός από τα αδελφοκτόνα πυρά των πραξικοπηματιών στις 15 Ιουλίου 1974, στη Λάρνακα. Κατά την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, νεαροί μαθητές σκοτώθηκαν πέφτοντας θύματα της βαρβαρότητας των κατακτητών. Το Γενάρη του 1975, ο μαθητής Πανίκος Δημητρίου ξεψύχησε κάτω από τις ερπύστριες των αγγλικών τεθωρακισμένων στο Ακρωτήρι κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στη μεταφορά τουρκοκυπριακού πληθυσμού από τους Βρετανούς στο βορρά. Η νεολαία του τόπου μας σφυρηλατήθηκε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Επώνυμοι ήρωες και ανώνυμοι αγωνιστές μαθητές περπάτησαν το δύσκολο, αλλά περήφανο δρόμο της προσφοράς και της θυσίας.
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες, Σήμερα δίνετε τον καθημερινό αγώνα της γνώσης, της μόρφωσης και της αρετής. Έναν εξίσου δύσκολο αγώνα που σας εφοδιάζει με τις απαραίτητες δυνάμεις, ώστε να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες της εποχής μας. Σήμερα η Κύπρος μας σας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, γιατί οι στιγμές που περνά είναι δύσκολες. Αγνοήστε τις φωνές του εθνικισμού και του σοβινισμού, κλείστε τ΄ αυτιά σας στις σειρήνες της απάθειας, της αδιαφορίας, των εμπόρων του λευκού θανάτου και της περιθωριοποίησης.
Αγωνιστείτε μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό για την πρόοδο και την ευημερία. Ενώστε τις δυνάμεις σας στον αγώνα για την απαλλαγή από την κατοχή, για την επανένωση της πατρίδας μας και για την οικοδόμηση μιας Κύπρου ειρηνικής και ευτυχισμένης, κοινής πατρίδας για όλους τους κατοίκους της. Αυτός θάναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη των ηρώων μαθητών μας, οι οποίοι με τη θυσία τους χάραξαν το δρόμο της αρετής και του καθήκοντος.