10/3/10

Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ελλάδα εξασφάλισε την ελεύθερη είσοδο των πολιτών της στις ΗΠΑ χωρίς βίζα και ερωτήθηκε πού βρίσκεται η Κύπρος σε αυτό το θέμα
10/03/2010


Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι, όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι μια διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και ότι ανάλογη διαδικασία έχει ξεκινήσει και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Τώρα βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της διαδικασίας έκδοσης βιομετρικών διαβατηρίων που αποτελεί βασική πρόνοια και προϋπόθεση για την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας και μετά θα πρέπει να συναφθούν κάποιες επιμέρους συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να γίνουν και οι ανάλογοι έλεγχοι για σκοπούς ασφάλειας στην έκδοση διαβατηρίων, εξήγησε ο κ. Υπουργός.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ΗΠΑ γι' αυτό το θέμα, ωστόσο οι δικές μας διαδικασίες έχουν αρχίσει αργότερα σε σχέση με την Ελλάδα, οπότε θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί από την Κύπρο η σύναψη της σχετικής συμφωνίας, πρόσθεσε. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί ένα - δύο χρόνια. Σημείωσε, δε, ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα είχε συζητηθεί πέρυσι κατά την πρώτη του συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ενώ υπάρχει και στενή επαφή με τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία.