11/3/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ Βερολίνου
2010 11/03/2010 
Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω όλους για την αποδοχή της πρόσκλησης μας να είστε σήμερα εδώ, όπου θα εκφράσουμε τις θέσεις της Κύπρου για την πολύ σημαντική για μας τουριστική αγορά της Γερμανίας. Η γερμανική αγορά είναι για τον κυπριακό τουρισμό αγορά ψηλής προτεραιότητας.


Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατά το 2009, χρονιά κατά την οποία η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε τους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια, οι τουριστικές αφίξεις από τη γερμανική αγορά διατηρήθηκαν περίπου στα επίπεδα του 2008, φτάνοντας περίπου τις 131.000.
Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι οι δυνατότητες μας στη σημαντική αυτή αγορά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προσελκύσουμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς Γερμανών τουριστών στην Κύπρο και αυτός είναι για μας ένας σημαντικός στόχος.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε στενή συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τα γραφεία του στην Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, ετοιμάζουν σχέδια δράσης που περιλαμβάνουν ενέργειες και επαφές με την τουριστική βιομηχανία της χώρας, ενέργειες δημοσίων σχέσεων και άλλες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων στη γερμανική αγορά.
Παράλληλα, η συμμετοχή μας σε τουριστικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Γερμανίας διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αύξησης του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο από την αγορά αυτή. Επίσης, κάθε χρόνο φιλοξενούμε στην Κύπρο δημοσιογράφους, τουριστικούς πράκτορες, οργανωτές ταξιδίων και άλλες προσωπικότητες από τη Γερμανία για να βιώσουν προσωπικά την τουριστική εμπειρία που προσφέρει η Κύπρος.
Όλες αυτές οι προσπάθειες ενισχύονται από τις διαφημιστικές εκστρατείες μας. Είναι γεγονός ότι το νησί χαίρει ενός πολύ καλού ονόματος ως τουριστικός προορισμός, αφού προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, ποικιλία δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του μέσα σε ένα μικρό σχετικά γεωγραφικό χώρο.
Στο νησί μας, πέραν του ήλιου και των νερών κολύμβησης που έχουν αναδειχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως νερά εξαιρετικής ποιότητας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για Πολιτιστικό Τουρισμό, Τουρισμό Φύσης, Συνεδριακό Τουρισμό, Αθλητικό Τουρισμό, Τουρισμό για Γκολφ, Τουρισμό Υγείας, Αγροτουρισμό και πολλά άλλα είδη ειδικών μορφών τουρισμού. Το πιο σημαντικό μας όμως πλεονέκτημα, για το οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, είναι αυτό την πατροπαράδοτης φιλοξενίας και ζεστασιάς των ανθρώπων μας. Θέλω, με τη σημερινή ευκαιρία, να σας προσκαλέσω όλους στην Κύπρο για να βιώσετε προσωπικά την κυπριακή φιλοξενία. Μεγάλη σημασία δίνουμε ως Κυβέρνηση και στο θέμα των μεγάλων έργων υποδομής που αναμένεται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον τουριστικό τομέα.

Ήδη λειτουργούν στην Κύπρο δύο νέα σύγχρονα αεροδρόμια σε Λάρνακα και Πάφο. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, πέραν των δύο που λειτουργούν σε Λάρνακα και Λεμεσό, θέλω σήμερα να σας ενημερώσω ότι σύντομα θα υπάρχουν και άλλες. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αφορά το Συνεδριακό Τουρισμό είναι το γεγονός ότι προωθείται άμεσα η αναβάθμιση της υποδομής της Κύπρου σε αυτόν τον τομέα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αδιαμφισβήτητα είχε αρνητικές επιδράσεις στον κυπριακό τουρισμό. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να λάβει σημαντικά και γενναιόδωρα μέτρα τα οποία ενίσχυσαν την προσπάθεια μας για αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα αυτά, που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2010, περιλαμβάνουν: · Μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 8% σε 5%. · Κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης.
·
Μείωση τελών στα αεροδρόμια. · Ενίσχυση των κονδυλίων για εσωτερικό, κοινωνικό τουρισμό.
Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα την λήψη και των ακόλουθων επιπρόσθετων μέτρων: · Εισαγωγή κυβερνητικών εγγυήσεων για δάνεια από ξενοδοχειακές μονάδες για σκοπούς αναβάθμισης. · Εφαρμογή σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων. Πολύ σημαντικές είναι επίσης και οι ακόλουθες δράσεις: · Εντατικοποίηση των επαφών με οργανωτές ταξιδίων για ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει μαζί τους και της στήριξης που τους παρέχουμε. · Εντατικοποίηση των επαφών με αεροπορικές εταιρίες για βελτίωση της προσβασιμότητας της Κύπρου και αύξηση των αεροπορικών θέσεων προς το νησί μας. Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για την εδώ παρουσία σας, να σας καλέσω στο νησί μας και να στείλω το μήνυμα πως η Κύπρος είναι ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός, τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί ο κάθε Γερμανός τουρίστας οποιαδήποτε εποχή το επιλέξει.