11/3/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
11/03/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Miguel Angel Moratinos. 


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε το φίλο και συνάδελφό του Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και εκπρόσωπο της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τις τακτικές επαφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διμερείς συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για εις βάθος συζήτηση, αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, πρόσθεσε.
Το Κυπριακό ήταν, βεβαίως, στην κορυφή της ημερησίας διάταξης, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ο Ισπανός ομόλογός του ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία των συνομιλιών από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως δόθηκε στον ίδιο η ευκαιρία να τον ενημερώσει για κάποιες πτυχές των διαπραγματεύσεων.
O κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Moratinos για τη συζήτηση που διεξήχθη χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για την Αμμόχωστο και τις συγκεκριμένες παραμέτρους του θέματος σε σχέση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Συμφωνία Κορυφής του '79. Επ’ αυτού, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα της Αμμοχώστου είναι ξεχωριστό και πρέπει να αντιμετωπιστεί χωριστά από τις υπόλοιπες πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν το Μεσανατολικό, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Κυπριακή Δημοκρατία ως γειτνιάζουσα χώρα, αλλά και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την Εξωτερική Υπηρεσία.

Ο κ. Moratinos ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η παρουσία του στην Κύπρο συνοδεύεται πάντα από αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά έχει και την τιμή να συνοδεύει τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία στην πρώτη της επίσκεψη στο νησί για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ισπανού ζωγράφου Joan Miro. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Moratinos είπε ότι κατόπιν της ενδελεχούς ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών διαπίστωσε ότι όλοι προσπαθούν για την επίτευξη προόδου το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο αυτό που μπορούν να κάνουν, και θα κάνουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισπανία είναι να στηρίζουν, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε αυτό το κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, σημείο για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του στη στήριξη των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Moratinos εξέφρασε την εκτίμηση του για τη θετική στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση του προς την επίτευξη προόδου, σεβόμενος τις θέσεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του έναντι της χώρας και του λαού.
Ειδικότερα για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το έχει σημειώσει και θα το μελετήσει. Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο κ. Μoratinos εξέφρασε την ανησυχία της Ισπανικής Κυβέρνησης για την ανακοίνωση για νέους εποικισμούς στην Ιερουσαλήμ και την ελπίδα για τερματισμό αυτών των ενεργειών. Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει διαβιβάσει στην Κυπριακή Κυβέρνηση εισήγηση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Moratinos είπε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια πρωτοβουλία και επανέλαβε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Ισπανία, ως χώρα που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να βοηθήσει με την ενεργό πολιτική και διπλωματική της εμπλοκή τα δύο μέρη να κινηθούν προς τα εμπρός. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ούτε, βεβαίως, διεθνής διάσκεψη, κατέληξε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών. Για το ίδιο θέμα ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από ισπανικής πλευράς και ότι, όπως είπε και ο ίδιος o κ. Moratinos, στόχος είναι η στήριξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

Από εκεί κι έπειτα, εμείς γνωρίζουμε ότι αυτό το ζήτημα στην ουσία έχει εγερθεί πρόσφατα από τον κ. Ερντογάν με διάφορες παραλλαγές, πότε μιλώντας για τετραμερή και πότε για πενταμερή κ.ο.κ., όμως δεν έχει αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία πέρα από τις εισηγήσεις της Τουρκίας, εξήγησε. Χωρίς να τοποθετούμαστε επί του συγκεκριμένου, εφόσον δεν υπάρχει κάποια πρόταση, η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε διεθνής συνάντηση ή διάσκεψη που θα αφορά το Κυπριακό θα πρέπει να περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία και αν είναι απαραίτητο και τις δύο κοινότητες, σημείωσε.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι τέτοιο είτε για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα είτε για αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε κράτος, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή της προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, εισήγηση για μια διεθνή διάσκεψη για συζήτηση του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο, εξήγησε, αυτή η πρόταση υποβάλλετο σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν συνομιλίες.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται και μετά θα δούμε αν θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή ή όχι του διεθνούς παράγοντα, είπε. Και πρόσθεσε: Η διεθνής δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού - και είναι αυτή η θέση που προβάλλουμε σε όλους τους συνομιλητές μας- είναι προς την Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης, ώστε να είναι εποικοδομητική και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που το είπε ακόμη και χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου.