12/3/10

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΙσπανίαςΟ Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Miguel Angel Moratinos
 


. Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε το φίλο και συνάδελφό του Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και εκπρόσωπο της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τις τακτικές επαφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διμερείς συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για εις βάθος συζήτηση, αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, πρόσθεσε. Το Κυπριακό ήταν, βεβαίως, στην κορυφή της ημερησίας διάταξης, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ο Ισπανός ομόλογός του ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία των συνομιλιών από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως δόθηκε στον ίδιο η ευκαιρία να τον ενημερώσει για κάποιες πτυχές των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Moratinos ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η παρουσία του στην Κύπρο συνοδεύεται πάντα από αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά έχει και την τιμή να συνοδεύει τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία στην πρώτη της επίσκεψη στο νησί για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ισπανού ζωγράφου Joan Miro.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Moratinos είπε ότι κατόπιν της ενδελεχούς ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών διαπίστωσε ότι όλοι προσπαθούν για την επίτευξη προόδου το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο αυτό που μπορούν να κάνουν, και θα κάνουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισπανία είναι να στηρίζουν, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε αυτό το κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, σημείο για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του στη στήριξη των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Moratinos εξέφρασε την εκτίμηση του για τη θετική στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση του προς την επίτευξη προόδου, σεβόμενος τις θέσεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του έναντι της χώρας και του λαού.

- 11.03.2010