26/2/10

O Υπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες

26/02/2010

 Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 25-26 Φεβρουαρίου.

Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ). Τη σημασία και την πολιτική διάσταση του θέματος τόνισε στους Υπουργούς η αρμόδια για το θέμα Επίτροπος κα Viviane Reding, η οποία παρουσίασε και τα σχέδια της Επιτροπής για την πραγμάτωση μιας τέτοιας προσχώρησης. Σε παρέμβασή του αναφορικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην ΕΣΑΔ, ο κ. Λουκά χαιρέτισε την πρωτοβουλία της προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσουν άμεσα το θέμα αυτό και υποστήριξε τις προσπάθειες για ετοιμασία των όρων εντολής για διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο της Ευρώπης και για ολοκλήρωσή τους το συντομότερο, και ει δυνατό, μέχρι το τέλος της ισπανικής προεδρίας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας στο θέμα αυτό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πλήρη και άμεση ενημέρωσή του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους και προβληματισμούς, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάγκη προστασίας της ιδιαιτερότητας του συστήματος της ΕΕ και την αυτονομία του Δικαστηρίου της Ένωσης. Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης συζήτησαν, επίσης, την Οδηγία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εντολή Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουκά υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή που στοχεύει στην προστασία των θυμάτων βίαιης συμπεριφοράς σε άλλο κράτος μέλος από αυτό στο οποίο διεπράχθη η βίαιη συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στη συνεργασία των κρατών μελών. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νομικών συστημάτων των κρατών μελών, ιδιαίτερα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στο θύτη, ώστε να καθίσταται δυνατή η εκτέλεσή τους σε άλλο κράτος μέλος. Σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου αποτέλεσε η υιοθέτηση του κειμένου στρατηγικής για την Εσωτερική Ασφάλεια. Στόχος της νέας πολιτικής είναι να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από την τρομοκρατία, το οργανωμένο και το ηλεκτρονικό έγκλημα, τη βία στους αθλητικούς χώρους, τις φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και τα τροχαία δυστυχήματα. Το κείμενο στρατηγικής για την Εσωτερική Ασφάλεια αναμένεται να υιοθετηθεί από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος, στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την καταπολέμηση της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, σε παρέμβασή του, καλωσόρισε την εν λόγω πρωτοβουλία τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις χώρες διαμετακόμισης που βρίσκονται εγγύς των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, θεωρείται πολύ σημαντική, καθότι επιφέρει ουσιαστικό κτύπημα κατά των οργανωμένων ομάδων που δρουν στις περιοχές αυτές. Το Σύμφωνο αναμένεται να εγκριθεί πριν το τέλος της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.