12/2/10

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα ΜΜΕ

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα ΜΜΕ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Στρατηγό Michel Sleiman, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών
12/02/2010





Καλωσορίζω στην Κύπρο τον εξοχότατο Πρόεδρο του Λιβάνου Στρατηγό Michel Sleiman και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Σκοπός της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και ο εντοπισμός νέων τομέων συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

Οι σημερινές συναντήσεις διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα και ήταν πολύ παραγωγικές. Οι αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν σε βάθος θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο Sleiman και την υπό αυτόν αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο φίλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του σε μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η στήριξη του Λιβάνου είναι ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο αυτή καθώς ο Λίβανος έχει εκλεγεί ως Μη-Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2010-2011.

Από πλευράς μας, έχουμε καλωσορίσει και έχουμε εκφράσει τη στήριξη μας στην προσφάτως σχηματισθείσα Κυβέρνηση του Λιβάνου. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το λιβανικό λαό.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, η κυπριακή και η λιβανική πλευρά προέβησαν σε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας.
Τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας υπέγραψαν και έθεσαν σε εφαρμογή οκτώ διακρατικές συμφωνίες. Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας καθώς επίσης και οι προοπτικές για προώθηση πρόσθετων συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πιθανότητα προώθησης της συνεργασίας μας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της Πολιτικής Άμυνας, της πυρόσβεσης, των υδάτινων πόρων και της αξιοποίησης κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για κοινά προγράμματα.

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προωθήσουν το όραμα τους για να καταστούν γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός ανέκαθεν στήριζαν το Λίβανο. Όχι μόνο με λόγια, αλλά έμπρακτα.

Η Κύπρος πάντοτε πρόθυμα άνοιγε τις πόρτες της και την καρδιά της στους Λιβάνιους γείτονες μας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η βοήθεια που προσφέραμε κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του καλοκαιριού του 2006. Στα πλαίσια των φιλικών μας σχέσεων και με στόχο την παραπέρα ενδυνάμωση τους, η Κυβέρνηση μας έχει αναβαθμίσει πρόσφατα τη διπλωματική μας παρουσία στο Λίβανο, ενώ από το 2006 η Κύπρος συμμετέχει σε προγράμματα ανοικοδόμησης της χώρας που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία των συνθηκών για ένα καλύτερο μέλλον για το λιβανικό λαό. Ταυτόχρονα, η Κύπρος επιθυμεί να ανταλλάξει εμπειρίες και τεχνογνωσία και να συνεργαστεί σε αριθμό προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει συμβολικά στην UNIFIL και παρέχει σημαντική υποστήριξη στις ναυτικές δυνάμεις που μετέχουν στη δύναμη.

Θα ήθελα, τέλος, να διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε με τον φίλο Πρόεδρο για να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χώρων και προς την κατεύθυνση αυτή ευελπιστούμε να συνεχίσουμε τις ανταλλαγές επισκέψεων κρατικών αξιωματούχων με πιο εντατικό ρυθμό.