27/2/10

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν

27/02/2010 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν.


Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Στεφάνου αναφέρει: «Όπως χθες είχαμε ανακοινώσει, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν. Σ’ αυτήν περιέχονται όλα όσα δεσμεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ποτέ δεν πολιτεύεται με τη λογική των ‘μυστικών συμφωνιών’, εκλογικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Το περιεχόμενο της επιστολής είναι καθαρό και ο καθένας μπορεί να το κρίνει». Η επιστολή του
Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως ακολούθως: 19 Φεβρουαρίου 2010 Κύριο Μάριο Καρογιάν, Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ο ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος που είχαμε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων συναντήσεων μας έδωσε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε ολόκληρη την πορεία της συνεργασίας στο επίπεδο της κυβέρνησης.
Μια συνεργασία που προσδοκώ ότι θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε για την υλοποίηση των στόχων της διακυβέρνησής μας. Η συνεργασία αυτή στηρίζεται και τροφοδοτείται από τους κοινούς αγώνες που μαζί με το ΔΗΚΟ δώσαμε σε διάφορες περιόδους. Αγώνες για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την τραγωδία του 1974. Για την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών. Αγώνες για την επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που να στηρίζεται σε αρχές, όπως αυτές διατυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν που ομόφωνα το Εθνικό

Συμβούλιο ενέκρινε το Σεπτέμβριο του 2009 καθώς και στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2008 μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών.
Σημειώνω ότι για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, το ΔΗΚΟ κατέθεσε σειρά προτάσεων που εγώ υποστήριξα και τελικά υιοθετήθηκαν. Αυτοί οι κοινοί αγώνες κράτησαν ζωντανές τις σχέσεις μας ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες είναι θεμιτές και αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από αυτούς τους κοινούς αγώνες αντλούμε δύναμη και συναντιόμαστε ξανά σε νέα μετερίζια και νέες επάλξεις. Όπως και τώρα, που μαζί πορευόμαστε για να πάρουμε την Κύπρο μπροστά. Για την επίτευξη λύσης διαπραγματευόμαστε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού.
Οι διαπραγματεύσεις, όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος, που είναι ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει κι αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής της ενότητας, στην οποία οφείλουν βεβαίως να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η ενότητα οικοδομείται μέσα από το διάλογο, τη διαβούλευση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Οικοδομείται μέσα από τη συζήτηση. Με σεβασμό προσεγγίζω τις θέσεις των κομμάτων, με προσοχή ακούω τις απόψεις τους και αναπτύσσω διάλογο μαζί τους. Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, είμαι ανοικτός να θέσω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, σ’ ένα πνεύμα συλλογικότητας, όλα ανεξαιρέτως τα θέματα του Κυπριακού, είτε σ’ αυτά υπάρχει συμφωνία είτε υπάρχει διαφωνία.

Υποστηρίζω τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ και εκτιμώ το ρόλο του στη διαμόρφωση πολιτικών. Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέσα από την ανάπτυξη διαλόγου, καθημερινής επαφής και διαβούλευσης τόσο πάνω στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διακυβέρνησης με το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι δημιουργική και παραγωγική για το καλό της κοινωνίας και της Κύπρου. Με ικανοποίηση σημειώνω ότι σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συζήτησης που είχαμε καταλήξαμε σε συγκεκριμένους τρόπους και μηχανισμούς βελτίωσης του συντονισμού και της συνεννόησης με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, που είναι η κοινή μας επιθυμία

. Δημήτρης Χριστόφιας
Πρόεδρος της Δημοκρατίας