10/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στο Εργαστήρι με θέμα: «Όραμα για τη γεωργική και αγροτική οικονομία της Κύπρου με ορίζοντα το 2020»
10/02/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στο Εργαστήρι με θέμα «Όραμα για τη γεωργική και αγροτική οικονομία της Κύπρου με ορίζοντα το 2020», το οποίο διοργανώνεται στα πλαίσια της ετοιμασίας της μελέτης για τις επιπτώσεις της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον και τη δυναμική του κυπριακού αγροτικού τομέα.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, αναγνωρίζοντας τις έντονες αλλαγές που έχουν επέλθει με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναγκαιότητα για την αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, στοχεύει μέσα από τη μελέτη αυτή να παρουσιάσει την υπάρχουσα κατάσταση στον κυπριακό αγροτικό τομέα και τις διαφοροποιήσεις που έγιναν μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, οι θέσεις της Κύπρου θα οριστικοποιηθούν μετά από διαβουλεύσεις με το Αγροτικό μας Κίνημα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως είναι δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα επιδιώξουμε να αφουγκραστούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις του Αγροτικού Κινήματος δίνοντας, ακριβώς, στο Αγροτικό Κίνημα το δικαίωμα της ενεργού συμμετοχής στη λήψη και στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αποδίδει μεγάλη σημασία και προσδοκεί πολλά από τη μελέτη αυτή, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Να σημειώσω ότι η εν λόγω προσπάθεια στοχεύει στη μελέτη των προοπτικών ανάπτυξης των διαφόρων καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο ενδοκοινοτικό και στο διεθνές εμπόριο, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.

Καταληκτικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στο Εργαστήρι και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι θα συμβάλετε τα μέγιστα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο του Εργαστηρίου όσο και της όλης μελέτης.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη.