5/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου Μετρολογίας, στη Λάρνακα
05/02/2010

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα την επίσημη έναρξη των εργασιών του 3ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου Μετρολογίας. Καλωσορίζω τους συνέδρους, ιδιαίτερα τους εκλεκτούς επιστήμονες από την Ελλάδα που είμαι σίγουρος πως θα συμβάλουν, ουσιαστικά, στην επιτυχία του συνεδρίου. Η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος στη Λάρνακα είναι σημαντική τόσο για το αντικείμενο που θα απασχολήσει τις δυο αυτές ημέρες όσο και για τη μαζική συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι, περίπου, 80 παρουσιάσεις που έχουν προγραμματιστεί και η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναμένεται να αναπτυχθούν διασφαλίζουν την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου. Στη χρονική αυτή συγκυρία, η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ενδιαφέρουσα και για έναν επιπλέον λόγο:

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο τελικό στάδιο για την υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου: την ανέγερση σύγχρονου εργαστηρίου Μετρολογίας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2012 για κάλυψη των βασικών αναγκών της Κύπρου σε σχέση με τη μετρολογική υποδομή, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και τις προοπτικές για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής.

Η αναγκαιότητα αποτελεσματικής λειτουργίας της μετρολογικής υποδομής είναι αναμφισβήτητη. Η σημασία της είναι καθοριστική για την εφαρμογή πλείστων νομοθετημάτων και για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών. Η αξιοπιστία των μετρήσεων στηρίζεται, πρωταρχικά, στη μετρολογική υποδομή και την επάρκειά της μέσα στην ίδια τη χώρα. Χωρίς αυτήν, η καταφυγή σε άλλες επιλογές εκτός της χώρας παρουσιάζει προβλήματα, ιδιαίτερα σε μικρές νησιωτικές χώρες που, όπως και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσχέρειες λόγω και της γεωγραφικής τους θέσης. Λαμβανομένου υπόψη του μικρού μεγέθους της αγοράς, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αποκλειστεί αυτή η επιλογή για εξειδικευμένες ανάγκες, καθώς και για την πλήρη διασφάλιση της απαιτούμενης σύνδεσης με την ψηλότερη βαθμίδα προτύπων μεγεθών. Στον τομέα αυτό η υπάρχουσα συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω και προσβλέπουμε ότι το συνέδριο θα συμβάλει, ουσιαστικά, στην προώθηση και αυτού του στόχου.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει δημιουργήσει και στηρίξει με συνέπεια όλες τις βασικές υποδομές της ποιότητας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Πέρα από την Υπηρεσία Μετρολογίας, το Υπουργείο στεγάζει και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας που αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Διαπίστευσης. Τόσο το Υπουργείο όσο και, γενικότερα, η Κυβέρνηση θεωρούμε τη Μετρολογία και τη Διαπίστευση ως βασικότατες υποδομές για τη διασφάλιση της ποιότητας και για τη στήριξη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας. Στη σημερινή εποχή, με μια διαρκούσα οικονομική κρίση με άγνωστη ημερομηνία λήξης, η ποιότητα αναδεικνύεται σε ένα μείζονος σημασίας εργαλείο για τη στήριξη κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές του 3ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου Μετρολογίας και να εκφράσω τις θερμές μου ευχές για ένα επιτυχημένο και παραγωγικό διήμερο. Στους φίλους από την Ελλάδα εύχομαι καλή παραμονή και ελπίζω ότι θα έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο για ορισμένα, έστω και δειγματοληπτικά, ερεθίσματα εκτός συνεδριακής αίθουσας, στον πολλαπλά ενδιαφέροντα κυπριακό χώρο.