5/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη για τη Γιορτή του Δέντρου, στο Γυμνάσιο Αθηένου
05/02/2010

Με συναισθήματα χαράς χαιρετίζω τη φετινή Γιορτή του Δέντρου για την επαρχία Λάρνακας, μια γιορτή που, ως θεσμός, λειτουργεί ανελλιπώς από το 1976. Βασικός στόχος της Εβδομάδας του Δέντρου είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα φύσης και περιβάλλοντος.

Το δάσος αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του φυσικού μας περιβάλλοντος. Είναι ένας αναντικατάστατος ανανεώσιμος φυσικός πόρος, ένα πολυδύναμο οικοσύστημα που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί για τον άνθρωπο συνθήκες καλύτερης ζωής.

Στη σημερινή εποχή, που η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, το δάσος λειτουργεί αδιάκοπα ως ένα βιολογικό εργαστήρι, το οποίο παράγει προϊόντα και προσφέρει υπηρεσίες που αντισταθμίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις αρνητικές επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευημερία του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα απειλή προβάλλει για τα δάση μας και οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία προκαλεί ξήρανση, μείωση της ζωτικότητας, αλλαγές στη σύνθεση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών.

Επίσης, οι αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, όπως η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς και η αυξανόμενη αναζήτηση αναψυχής στα δάση, φανερώνουν τη μεγάλη πίεση που ασκείται από τον άνθρωπο στο φυσικό περιβάλλον.

Η ορθολογική διαχείριση και η χρήση των φυσικών ανανεώσιμων πόρων αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας μας και επιτυγχάνεται μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, τον εμπλουτισμό των αισθητικών παραμέτρων του τοπίου, την προστασία της άγριας ζωής, των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τάσεις που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο και, ιδιαίτερα, στον ευρωπαϊκό. Κύριοι στόχοι της πολιτικής του κράτους είναι η αειφόρος διαχείριση και η ανάπτυξη των δασών, η προστασία και η διατήρηση των φυσικών πόρων, η επέκταση του πρασίνου, η βελτίωση και η προστασία της βιοποικιλότητας και της δασικής κληρονομιάς, η αναζωογόνηση των παραδασόβιων κοινοτήτων και η προστασία της υπαίθρου από τις πυρκαγιές.

Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προστασία και στην ορθολογική διαχείριση των δασών είναι ουσιαστική, ενώ η καθοριστικής σημασίας συμμετοχή της Κύπρου στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, η ελεύθερη επικοινωνία, η συνεχής αλληλοενημέρωση και αλληλοπληροφόρηση σε πλείστα τόσα θέματα, έχει ήδη προσδώσει νέα πνοή και σημασία στα περιβαλλοντικά και δασικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά και στην αγροτική ανάπτυξη γενικότερα.

Στον τομέα της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές, πάγιος στόχος του Τμήματος Δασών είναι η συμπλήρωση και η αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος πυροπροστασίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μέσων. Έτσι, το Τμήμα Δασών προχώρησε στην αγορά ενός δεύτερου πυροσβεστικού αεροπλάνου με πολλαπλές δυνατότητες. Παράλληλα, προχώρησε στην εγκατάσταση και την πιλοτική λειτουργία ενός αυτόματου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στην περιοχή του Ακάμα.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των αναδασώσεων, η αναδάσωση και η επέκταση των δασών στην επαρχία Λάρνακας βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Εθνικού Δασικού Προγράμματος. Στο πλαίσιο του ετήσιου αναδασωτικού προγράμματος του Τμήματος Δασών, κατά το 2009, δασώθηκαν 62 εκτάρια γης, ενώ αρκετές άλλες εκτάσεις χαλίτικης γης βρίσκονται στο στάδιο κήρυξής τους σε δάση, με πρόγραμμα δάσωσής τους την προσεχή τετραετία. Ήδη, στην περιοχή Αβδελλερού προχωρά η διαδικασία κήρυξης 170 εκταρίων χαλίτικης γης σε δάσος.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ενημέρωσης του κοινού, λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, αυτό του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας και αυτό του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Η λειτουργία τους εντάσσεται στους στόχους της νέας πολιτικής του Τμήματος Δασών, που είναι, μεταξύ άλλων, η επίτευξη του μέγιστου κοινωνικού οφέλους, καθώς και η ανάπτυξη, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των αναψυχικών και κοινωνικών λειτουργιών και υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τα κυπριακά δάση στην κυπριακή κοινωνία. Μέχρι σήμερα, τα Κέντρα αυτά τα έχουν επισκεφθεί χιλιάδες άτομα από το εξωτερικό και την Κύπρο και παρατηρείται μια αυξητική τάση στην προσέλευση επισκεπτών.

Παράλληλα, το Τμήμα Δασών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής και τρίτου Περιβαλλοντικού Κέντρου, με δαπάνες ύψους, περίπου, δύο εκ. ευρώ, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, με προοπτική την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη των φυσικών καλλονών της νοτιοανατολικής περιοχής του νησιού μας. Το Κέντρο αυτό προσδοκούμε ότι θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, στις αρχές του 2012.

Ένα τέταρτο παρόμοιο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης προγραμματίζεται να ανεγερθεί στην Αλυκή Λάρνακας, με σκοπό να περιλάβει όλα τα στοιχεία χλωρίδας, πανίδας και υγροτόπων της περιοχής.

Για την αναβάθμιση και για τη διασφάλιση του δασικού προϊόντος στην περιοχή της Λάρνακας, κατά την περίοδο 2010 – 2011, θα προωθηθεί η σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς και το Δάσος Σταυροβουνίου, με συνολική δαπάνη ύψους 37.000 ευρώ.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι το πλούσιο κυπριακό περιβάλλον θα συνεχίσει να προσφέρει υγεία, χαρά και ομορφιά σε πολλές ακόμα γενιές σε αυτόν τον τόπο. Η εγγύηση γι’ αυτό δεν είναι μόνο η βούληση του κράτους, δεν είναι μόνο η γνώση, η εμπειρία και η ικανότητα των κρατικών Υπηρεσιών, αλλά και η έμφυτη αγάπη που επιδεικνύει ο Κύπριος πολίτης για το δέντρο, το πράσινο και, γενικότερα, για το περιβάλλον του τόπου του.

Το μήνυμα, λοιπόν, αυτής της ημέρας, το μήνυμα της Γιορτής του Δέντρου είναι ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά που πρέπει, οπωσδήποτε, να επεκτείνουμε και να προστατέψουμε. Ανήκουν σε όλους μας, ανήκουν στα παιδιά μας, ανήκουν στις μελλοντικές γενιές προς τις οποίες έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τα παραδώσουμε ανέπαφα! Η προστασία των δασών αποτελεί ιερό καθήκον και αφορά όλους μας!Σημείωση: Το χαιρετισμό του κ. Υπουργού διάβασε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Δημήτρης Χριστοφίδης.