15/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου κατά την τελετή βράβευσης στο πλαίσιο του 4ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Μουσικών Γνώσεων, στη Λευκωσία
15/01/2010


Συγχαίρω τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την επιτυχή διοργάνωση του 4ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Μουσικών Γνώσεων του Ιδρύματος Τεχνών «ΦΑΡΟΣ», ο οποίος απευθύνεται προς όλους τους μαθητές Λυκείων της Κύπρου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθούν κίνητρα στους μαθητές για την εις βάθος μελέτη της σοβαρής μουσικής, για ανάπτυξη της ακουστικής και μουσικής τους μνήμης, καθώς και της ικανότητάς τους για μουσική ανάλυση και για εμβάθυνση των γνώσεών τους γύρω από την Ιστορία της Μουσικής και το Μουσικό Ύφος.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη με επιτυχία, ανά επαρχία, στις 12 Νοεμβρίου 2009, με τη συμμετοχή 66 μαθητών από16 σχολεία παγκύπρια.
Αθλοθέτης του διαγωνισμού είναι το Ίδρυμα Τεχνών «ΦΑΡΟΣ» που από το 2003 προσφέρει, δωρεάν, υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές συναυλίες για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, τις οποίες διοργανώνει η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στους καθηγητές μουσικής, οι οποίοι προετοίμασαν τους διαγωνιζόμενους αποστάληκαν ψηφιακοί δίσκοι, που περιελάμβαναν επιλεγμένα μουσικά έργα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικές συναυλίες του Ιδρύματος Τεχνών «ΦΑΡΟΣ». Επιπρόσθετα, το υλικό προετοιμασίας περιελάμβανε παρτιτούρες των έργων, πληροφορίες και αναλύσεις.

Οι ερωτήσεις του διαγωνισμού αφορούσαν ακουστική αναγνώριση μουσικών έργων, μουσικολογικές γνώσεις και πληροφορίες, ερωτήσεις βασισμένες στις παρτιτούρες των έργων και ερωτήσεις για το Ίδρυμα Τεχνών «ΦΑΡΟΣ».

Το Α΄ Βραβείο, αξίας € 350, απονέμεται στη μαθήτρια Νούρου Σεβαστιάνα. Ποσό € 500 προσφέρεται στο Xenion High School για το μάθημα της Μουσικής.

Το Β΄ Βραβείο, αξίας € 200, απονέμεται στη μαθήτρια Πατσιά Λουΐζα. Ποσό € 300 προσφέρεται στο Λύκειο Βεργίνας για το μάθημα της Μουσικής.

Το Γ΄ Βραβείο, αξίας € 150, προσφέρεται στη μαθήτρια Γεωργίου Ελένη. Ποσό € 200 προσφέρεται στο Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας για το μάθημα της Μουσικής.

Θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Συγχαίρω όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, καθώς και τους καθηγητές τους, που εργάστηκαν σκληρά για να τους προετοιμάσουν.

Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή που είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Ευχαριστώ τους θεματοθέτες που ετοίμασαν και διόρθωσαν τα θέματα του διαγωνισμού. Τέλος, ευχαριστώ θερμά το Ίδρυμα Τεχνών «ΦΑΡΟΣ», αθλοθέτη του διαγωνισμού.