24/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας και των μουσείων της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας, στην Ξυλοτύμπου
24/01/2010





Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης που βρίσκομαι σήμερα εδώ στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας και των μουσείων της Ιεράς Μονής των Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας. Η Μονή των Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας είναι μια από τις νεοσύστατες Μονές της Κύπρου και βρίσκεται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Ξυλοτύμπου. Σε μια περιοχή πλούσια σε εξωκκλήσια και σε ένα χώρο όπου υπήρχε το αρχαίο μνημείο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, άρχισε πριν 20 χρόνια η ανέγερση της Μονής των Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας.

Η μικρή εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ ανεγέρθη δίπλα από την παλιά εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαία η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης και Μαρίνας. Με σκοπό την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Μονής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών και άλλων επισκεπτών, προωθήθηκε η επέκταση της Μονής. Η επέκταση αφορά την ανέγερση δύο μικρών παρεκκλησιών, 11 κελιών για τις μοναχές, του συνοδικού και άλλων βοηθητικών χώρων.

Με τη νέα επέκταση, σημαντική θέση καταλαμβάνει ο μουσειακός χώρος που δημιουργήθηκε. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται εκθέματα από την εκκλησιαστική παράδοση και τη λαϊκή τέχνη της Ξυλοτύμπου. Περιλαμβάνει, επίσης, ντοκουμέντα για την ιστορία αγνοουμένων και πεσόντων της κοινότητας. Πρόκειται για τον πεσόντα στην τουρκική εισβολή του 1974, για τους επτά αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που οι οικογένειές τους και όλη η κοινότητα της Ξυλοτύμπου αναμένουν τη διακρίβωση της τύχης τους από το 1974 και τους πεσόντες κατά τους παγκόσμιους πολέμους που τιμούν τη γενέτειρά τους, την Κύπρο και το λαό μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να διαβεβαιώσω τις οικογένειες των αγνοουμένων για τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Θέλουμε και απαιτούμε όπως το πιο τραγικό κεφάλαιο του δίδυμου εγκλήματος του 1974, η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου λυθεί οριστικά.

Τη νέα αυτή πτέρυγα της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας έχουμε σήμερα τη χαρά να εγκαινιάσουμε από κοινού με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο.

Το μεγαλεπήβολο έργο στο οποίο βρισκόμαστε είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης και ζηλευτής προσπάθειας. Της προσπάθειας του Πρωτοπρεσβύτερου Κυριάκου Παναγιώτου, ο οποίος καταγόμενος από την Ξυλοτύμπου, συμβάλλει στην αναβάθμιση της πνευματικής ζωής της γενέτειράς του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Συγχαίρω τον Πρωτοπρεσβύτερο Κυριάκο Παναγιώτου, για την έμπνευση και την πρωτοβουλία του να ιδρύσει τη Μονή. Χάρη στις δικές του προσπάθειες, η περιοχή της Ξυλοτύμπου, φημισμένη για τα πολλά της εξωκκλήσια απέκτησε ένα μεγάλο μοναστήρι. Ένα μοναστήρι που, πέραν της θρησκευτικής και εκκλησιαστικής αποστολής του, επιτελεί ένα πολύπλευρο και σημαντικό πνευματικό έργο.

Κατ’ αρχάς, με την ίδρυση της Μονής αναδεικνύεται και προβάλλεται η ιστορική αξία της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας που είναι κτίσμα του 14ου αιώνα και κηρυγμένο αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Με την ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά της, η Μονή καθιερώνεται ως μια πηγή στήριξης για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Στη Μονή καταφεύγουν συνάνθρωποί μας για ηθική συμπαράσταση, πνευματική και οικονομική βοήθεια και αντλούν θάρρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη ζωή τους.

Η Μονή διακρίνεται, επίσης, για το πνευματικό έργο που άρχισε να επιτελεί. Έχει συμβάλει στην έκδοση πολλών εντύπων, τα οποία μεριμνά να κυκλοφορήσει δωρεάν στους επισκέπτες της Μονής.


Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι οι δραστηριότητες της Μονής ξεπερνούν τα σύνορα της Κύπρου. Στο Κιταμάρι της Τανζανίας έχει προωθηθεί η ανέγερση εκκλησίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας καθώς και της κατοικίας του ιερέα. Στη Μαδαγασκάρη βρίσκεται, επίσης, υπό ανέγερση, μια μικρή πολυκλινική με τις απαραίτητες λειτουργίες, για τις ανάγκες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Κάθε χρόνο, η Μονή στηρίζει την Ιεραποστολή με τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα.

Χαιρετίζω την εθελοντική προσφορά της Μονής στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μια προσφορά που τιμά τον τόπο και, ειδικά, τιμά την κοινότητα της Ξυλοτύμπου. Παρόμοιες ενέργειες και δραστηριότητες καταξιώνουν το αίσθημα αλληλεγγύης, αλλά και το ευρύτερο πνεύμα φιλανθρωπίας, αγάπης και συμπαράστασης που πρέπει να διαπερνά τις δραστηριότητες της Εκκλησίας μας.

Μέσα από τον εθελοντισμό και την αφοσίωση στο κοινωνικό σύνολο και τους συνανθρώπους μας εκφράζονται τα πιο βαθιά, πηγαία και ευγενικά αισθήματα του ανθρωπισμού. Το άτομο ξεπερνά το «εγώ» και εργάζεται για τον συνάνθρωπό του, για το σύνολο της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός καθίσταται μια μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς και προσφοράς. Η διαπαιδαγώγηση και η καλλιέργεια του πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης συμβάλλει στην ανάπτυξη και προώθηση του εθελοντισμού. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του εθελοντισμού σε ατομικό επίπεδο, στο επίπεδο των οργανωμένων συνόλων, μέσα από τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και σωματείων, στο επίπεδο της Εκκλησίας. Απώτερος στόχος όλων μας είναι η ενδυνάμωση και σύσφιγξη του κοινωνικού ιστού η πρόοδος και η ανάπτυξη της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Θέλω να επαναλάβω ότι θεωρώ πολύ σημαντικό το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία μέσα από το πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο. Αυτή η προσφορά είναι ακόμα πιο χρήσιμη και αναγκαία προς όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που την έχουν καθημερινά ανάγκη.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζουμε σήμερα τη νέα πτέρυγα της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο που επιτελεί προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων.