2/11/23

H Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Πάφο για σειρά επισκέψεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Νέας Πάφου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου και το Πολιτιστικό Χωριό της Λέμπας


 

H Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Πάφο για σειρά επισκέψεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Νέας Πάφου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου και το Πολιτιστικό Χωριό της Λέμπας

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να προστατεύουμε τον πολιτισμό μας» δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου σήμερα το πρωί στον Αρχαιολογικό Χώρο Νέας Πάφου, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους ενημέρωσε ότι βρίσκεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου μαζί με τη Γενική Διευθύντρια και Λειτουργούς του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Οι επισκέψεις της στην Πάφο, είπε η Υφυπουργός, θα συνεχίσουν και στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Χρυσοπολίτισσας, στο Πολιτιστικό Χωριό της Λέμπας, όπως επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου.

Ανάφερε ότι συναντήθηκε με τον υπεύθυνο συντήρησης του χώρου κ. Λευτέρη Χαραλάμπους, ενώ σημείωσε ότι η επίσκεψή της πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επίσκεψη ομάδας από το Getty Conservation Institute. Πρόσθεσε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεργάζεται με το Getty Conservation Institute εδώ και πέντε χρόνια για τη δημιουργία του Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου της Νέας Πάφου, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έγινε και ο σχεδιασμός των στεγάστρων, σημείωσε η Δρ Κασσιανίδου.

Όπως ανάφερε, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νέας Πάφου δέχεται τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκύπρια. Τόνισε ότι τα ψηφιδωτά χρειάζονται προστασία, καθώς μερικά είναι καλυμμένα και άλλα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. «Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να τα προστατεύσει» πρόσθεσε, αναφέροντας πως είναι για αυτόν τον λόγο που κάποια από τα ψηφιδωτά είναι καλυμμένα, βάσει του προγράμματος συντήρησης που εφαρμόζεται.

«Αλλά επειδή θέλουμε να είναι προσιτά στον κόσμο, έχει γίνει αυτή η μελέτη με στόχο να τοποθετηθούν στέγαστρα», δήλωσε. Κατά την πρώτη φάση που αφορούσε στη μελέτη, ανάφερε η Υφυπουργός, έχει διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός με χορηγία του Getty Conservation Institute.

«Τώρα είμαστε στη φάση που θα συζητήσουμε τη δεύτερη φάση που είναι η υλοποίηση των στεγάστρων, η οποία ελπίζω ότι θα γίνει και πάλι εν μέρει με χρηματοδότηση από αυτό το πολύ σημαντικό ίδρυμα από την Αμερική», πρόσθεσε η Δρ Κασσιανίδου.

Σημείωσε πως στόχος της επίσκεψης, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου, είναι μεταξύ άλλων και η επαφή με το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων για να συζητήσουν θέματα εργασιακά και διαχείρισης του χώρου, και «πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε».  

Ακολούθως, αναφερόμενη στον τουρισμό, η Δρ. Κασσιανίδου είπε ότι ο επισκέπτης «δεν θα έρθει μόνο για να μείνει στις παραλίες, αλλά θα έρθει για να δει και τον πολιτισμό μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αναδείξουμε και να τον προστατεύσουμε».

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Πολιτισμού τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα το καλοκαίρι, περίπου 5.000 επισκέπτες ημερησίως. «Άρα πρέπει να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του τόπου μας» υπογράμμισε σχετικά η Υφυπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη στα ψηφιδωτά.  

Κληθείσα να απαντήσει πότε θα ξεκινήσει το έργο των στεγάστρων, η Υφυπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι εκκρεμεί ο λεπτομερής σχεδιασμός τους, ο οποίος αναμένεται να πάρει κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί. Στόχος είναι αυτό να γίνει όσο πιο γρήγορα, στη βάση των διαδικασιών που έχει το κράτος, συμπλήρωσε.  

Ανάφερε ότι όσον αφορά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου έχουν γίνει και παλαιότερα διαχειριστικά σχέδια, τα οποία, όπως ανάφερε, δεν υλοποιήθηκαν τελικά. Στόχος τώρα, είπε, είναι σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ολοκληρωθούν και να γίνουν τα στέγαστρα.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με άλλα προβλήματα στα οποία επικεντρώνεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού. Ο χώρος είναι τεράστιος, σημείωσε, και είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι αρχαιοφύλακες, όπως και υπηρεσίες για καθαριότητα. Ανάφερε επίσης ότι θέλει περισσότερη πληροφόρηση για τον κόσμο που τον επισκέπτεται. Έχουν γίνει ενέργειες σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση, αλλά και στην επιτήρησή του, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού. Έχουν μπει σε διάφορα σημεία πινακίδες, σχέδια και άλλα, ενώ ενισχύθηκε η περίφραξη, κατέληξε η Δρ. Κασσιανίδου.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή της Υφυπουργού στο πολιτιστικό χωριό της Λέμπας, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού κα Εμμανουέλα Λαμπριανίδη ενημέρωσε σε δικές της δηλώσεις τους δημοσιογράφους ότι είναι στη φάση για ανάπτυξη του διαχειριστικού σχεδίου. Στόχος, σημείωσε σχετικά, είναι να γίνει συμφωνία, «ούτως ώστε να μετατρέψουν το χώρο σε ένα χώρο όπου μαθητές και φοιτητές θα μπορούν να έχουν κοινές εμπειρίες για την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας, αλλά και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας».

«Νομίζω ότι αυτό ήταν και το όνειρο του Στας Παράσχου και η έμπνευση όλων των Υπουργών που πέρασαν, περιλαμβανομένου του Άκη Κλεάνθους, που ξεκίνησαν αυτό το έργο», είπε κλείνοντας η Γενική Διευθύντρια.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Χωριό της