2/11/23

Ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο

 


Ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη «Μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη Ένωση – καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλληλη για τη διεύρυνση και τις υποψήφιες χώρες κατάλληλες για ένταξη».

Την Υπουργική Διάσκεψη φιλοξένησε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών κα Annalena Baerbock και σε αυτήν συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση, υπό την θεματική «Μεταρρυθμίζοντας την ΕΕ», ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ καλείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της εν μέσω των προκλήσεων που βιώνουμε στο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η μεταρρύθμιση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει, ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη για ρεαλιστικές προσδοκίες. Σε ό,τι αφορά στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των αρχών και αξιών της Ένωσης σε μια διευρυμένη ΕΕ, ο κ. Κόμπος έκανε αναφορά στην ανάγκη αυστηρής τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από τις υπό ένταξη χώρες, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης και επέκτασης των εργαλείων που έχει η ΕΕ στα χέρια της, όπως ο Διάλογος για το Κράτος Δικαίου, και σε σχέση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. 

Κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κα Annalena Baerbock. Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη συζήτηση να εστιάζει στην πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα, αλλά και γενικότερα στο ρόλο της Κύπρου ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Διεξήχθη επίσης συζήτηση σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Γερμανίδα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος.