3/11/23

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ

 


O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα 3 Νοεμβρίου 2023 σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen σήμερα το μεσημέρι.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με τελικό προορισμό τη Γάζα, για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε στοιχεία της πρωτοβουλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και σε ηγέτες άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών της περιοχής. Σε σχετικές επαφές προβαίνει και ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του σε Ιορδανία και Παλαιστίνη στις αρχές της εβδομάδας αλλά και χθες στη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει πτυχές και παραμέτρους της πρωτοβουλίας όπως διαμορφώνεται, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία των συνεργειών μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών και της συλλογικής ανάληψης αρμοδιοτήτων. Θα ενημερώσει επίσης για τις επαφές που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις επόμενες ενέργειες που πρόκειται να αναληφθούν προς περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τυγχάνει καταρχήν θετικής αποδοχής, καθώς αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας η γεωγραφική θέση της χώρας μας αλλά και το βαθύ επίπεδο των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής. Η αξιοπιστία και η συνέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η ιδιότητά της ως του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελούν εχέγγυα στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Ως κράτος που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιοχής, η πρωτοβουλία συνιστά έκφανση ενεργούς διπλωματίας που αποδεικνύει και αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο και την ενεργή εμπλοκή που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή αλλά και στην παρούσα κρίση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πτυχή του μεταναστευτικού, αφού μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με τη μείωση κατά 50% στις αφίξεις και την αύξηση κατά 50% στις επιστροφές, κρίνεται ως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση να διαφυλαχτεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει προληπτικά μέτρα και ενέργειες σε περίπτωση νέων μεταναστευτικών ροών, ούτως ώστε έγκαιρα και ουσιαστικά να ανταποκριθεί. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογραμμίσει την ανάγκη στήριξης των θεσμών και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο και της επίδειξης ουσιαστικής αλληλεγγύης, αλλά και της ανάληψης ενεργότερου ρόλου στην περιοχή.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που έχουν διακοπεί. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει την κα Ursula von der Leyen για την άμεση θετική ανταπόκριση της πλευράς μας προς τον Γενικό Γραμματέα ως προς τον διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας από πλευράς του, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την τοποθέτηση από τουρκικής πλευράς. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επαναλάβει την προσήλωση της κυβέρνησης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με ορίζοντα την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα επαναλάβει τον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει και της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Συνεπείς στα όσα διακηρύττονται και εξαγγέλλονται, αρχίζουμε την εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε κατά την επίσκεψή του στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως την 7η Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε λίγες μέρες αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών στα πρώτα 50 σχολεία, 10 σε κάθε Επαρχία, σε συνεργασία με τις σχολικές εφορίες. Η δαπάνη για την εγκατάσταση των κλιματιστικών στα 50 αυτά σχολεία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το αναγκαίο ποσό έχει εξασφαλιστεί από εξοικονομήσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν επιλεγεί στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας. Ο σχεδιασμός για τοποθέτηση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία σε ορίζοντα τριετίας όπως ακριβώς έχει ανακοινωθεί τίθεται προς υλοποίηση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην μετατροπή συγκεκριμένων σχολείων σε πράσινα κτήρια.

Με όραμα, βούληση και μεθοδικότητα θέτουμε σε τροχιά αποτελεσματικής επίλυσης ενός ζητήματος που απασχολεί τις δημόσιες συζητήσεις και απασχολεί εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές εδώ και χρόνια. Με την ίδια αποφασιστικότητα και προγραμματισμό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εκσυγχρονίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, υποδομές, διαδικασίες, συνθήκες, αλλά και προοπτικές.

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, χθες, του νομοσχεδίου για μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το μέτρο, το οποίο εντάσσεται στη δέσμη 17 μέτρων συνολικού κόστους 196 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη της κοινωνίας, στοχεύει στην ανακούφιση των κυπριακών νοικοκυριών σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν νέα αύξηση. Το κόστος από την εφαρμογή αυτού των μέτρων ανέρχεται στα 26 περίπου εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που αφορούν στα καύσιμα κίνησης θα ισχύουν από 3 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 3 Μαρτίου 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Νοεμβρίου 2023 μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη υπογράψει τον νόμο, ο οποίος έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Με τους ελέγχους που διενήργησε σήμερα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διαφάνηκε ότι τα πρατήρια έχουν μειώσει τις τιμές τους κατά απόλυτο βαθμό μετά και την μείωση του φόρου κατανάλωσης

Η υπηρεσία θα παρακολουθεί την αγορά συστηματικά τόσο για το θέμα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης για καύσιμα, όσο και όσον αφορά στην ορθή εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ.

Η δέσμη 17 μέτρων στήριξης της κοινωνίας περιέχει μέτρα για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών αλλά και μόνιμες, ουσιαστικές λύσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας που ταλανίζει τα κυπριακά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια. Όραμά μας ως Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η παροχή λύσεων μόνιμων και διαχρονικών όχι στη βάση προσωρινών επιδοματικών πολιτικών, αλλά που να απελευθερώνουν τους συμπολίτες μας από επαναλαμβανόμενες δαπάνες και που καλύπτουν ριζικά τις βασικές τους ανάγκες.

Παρουσιάστηκε σήμερα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο προϋπολογισμός, που ανέρχεται στα 189.6 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει έργα, δράσεις και πολιτικές που στόχο έχουν να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παράλληλα οι τομείς των υπηρεσιών, του εμπορίου, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας να αποτελέσουν πυλώνες στήριξης της αειφόρου ανάπτυξης της οικονομίας και της ευημερίας του συνόλου των πολιτών.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και τεχνολογίας, καθώς και της προστασίας των καταναλωτών, με σκοπό την ορθολογική αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την τόνωση των επενδύσεων και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, βρίσκονται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού.

Ανάμεσα στα Έργα και πολιτικές που εντάσσονται στο σχέδιο δράσης αποτελούν :

  1. Η υλοποίηση του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους»,
  2. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω Σχεδίου Χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση εταιρειών και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας,
  3. Στρατηγική προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, με στόχο να καταστεί η Κύπρος διεθνές επιχειρηματικό κέντρο,
  4. Αναβάθμιση της Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων για αποτελεσματική προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων,
  5. Άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με γειτονικές χώρες, και
  6. Υλοποίηση Σχεδίου Στήριξης για την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποθήκευση, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού.

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, όπως παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, όπου θα είναι διαθέσιμο δημόσια.

Σήμερα στις έξι το απόγευμα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα υποδεχθεί τους περίπου 150 νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μέτρο του Προγράμματος.

Η κυβέρνηση στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για δραστηριοποίηση νέων αγροτών, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται και η ενίσχυση των κοινοτήτων μας. Κατά την πρόσφατη προκήρυξη του μέτρου για την ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών, καθώς και του μέτρου για τη στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον από μέρους των νέων μας. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενέκρινε όλες τις αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας συνολικού ποσού €70 εκατομμύρια σε σχέση με €36 εκατομμύρια που προέβλεπαν οι αρχικές προκηρύξεις.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησής μας. Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στην απόκτηση σημαντικής δυναμικής και αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και άλλων δράσεων, ούτως ώστε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας.

Έληξε σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου μέσω του Γνωμοδοτικού συμβουλίου. Το αυξημένο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να συμμετέχουν στην ανοιχτή διαδικασία του γνωμοδοτικού συμβουλίου αποτελεί αυταπόδεικτη αναγνώριση της κοινωνίας σε διαδικασίες που προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Συγκεκριμένα, για την Αρχή Λιμένων Κύπρου έχουν υποβληθεί 186 αιτήσεις και για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου 124.

Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου η διαδικασία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, της Αρχής Αδειών και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Τη Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει και η διαδικασία του τρίτου, και τελευταίου γύρου αυτής της φάσης που θα αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Κύπρου, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος θα είναι αναρτημένες στο gnomodotiko.gov.cy και στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων Υπουργείων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους τέσσερις αυτούς οργανισμούς θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μας, που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στο έργο αυτών των οργανισμών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ για τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εμείς, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι ο διορισμός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Υπενθυμίζω ότι η πλευρά μας απάντησε άμεσα εντός των πρώτων 24 ωρών στη συγκεκριμένη προσωπικότητα που έχει προταθεί για διορισμό από πλευράς του Γενικού Γραμματέα. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής την οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για την τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά. Αυτό που εμείς θα επισημαίνουμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες εποικοδομητικές, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα την οριστική επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υπάρξει οποιοσδήποτε αποχαρακτηρισμός της ιδιότητας του απεσταλμένου έτσι ώστε να προχωρήσουν οι επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Η ουσία είναι αυτός ο απεσταλμένος, αυτή η προσωπικότητα που θα επιλεγεί από τον Γενικό Γραμματέα, να έχει ως πρώτη, ύψιστη προτεραιότητά της τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σύμφωνα πάντοτε με αυτό που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα: τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Σε ερώτηση αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε από τον κ. Lacroix να σταματήσουν τα έργα στην Πύλα και ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην συναντίληψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν γνωρίζω αν το έχουν μεταφέρει στον κ. Lacroix. Αυτό που γνωρίζω ότι ο ίδιος ο κ. Lacroix χθες χαιρέτισε την επίτευξη της συναντίληψης αλλά και τις πρόνοιες που αυτή περιλαμβάνει. Όλες οι εργασίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει την 23η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την συναντίληψη που έχει επιτευχθεί με την ειρηνευτική δύναμη, προχωρούν κανονικά. Ο ίδιος ο κ. Lacroix επισκέφθηκε χθες την περιοχή και προέβη σε δηλώσεις σχετικές για το πόσο σημαντική είναι αυτή η συναντίληψη και για τις δύο κοινότητες. Επαναλαμβάνω και επισημαίνω ότι μέσα από αυτή την συναντίληψη απαντώνται ζητήματα που ανησυχούσαν την πλευρά μας για δεκαετίες και αυτά είναι να μην αμφισβητείται σε καμιά περίπτωση το καθεστώς της νεκρής ζώνης, ούτε και οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης».

Σε ερώτηση αν στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την εταιρεία Chevron θα υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη και αν αναμένεται τήρηση των συμφωνηθέντων από την Chevron, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι σίγουρα μια συνάντηση δεν μπορεί να μην είναι ουσίας. Είναι μια ουσιαστική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και αντιπροσωπείας της εταιρείας Chevron. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο. Αυτό που θα επαναλάβω, όπως έχω πει και σε προηγούμενη τοποθέτηση, είναι ότι η παρουσία μιας εταιρείας όπως είναι η Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κατάληξη». Σε ερώτηση αν η Chevron θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε: «Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαδικασίας. Δεν μπορούμε να προβούμε σε περισσότερες τοποθετήσεις, να αναμένουμε και την σημερινή συνάντηση αλλά και την εκπνοή της διορίας».

Κληθείς να σχολιάσει αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σχέδιο δράσης για την περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά, τελειώνοντας τις εργασίες για τον δρόμο στην Πύλα, προσπαθήσει να μπλοκάρει την οικιστική ανάπτυξη στην νεκρή ζώνη, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να ξεκινούμε μια διαδικασία προκαταβάλοντας το αρνητικό που μπορεί να επέλθει. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, η ειρηνευτική δύναμη είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι θα εκπληρωθούν το σύνολο των προνοιών της συναντίληψης».

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα συμφωνηθέντα της συναντίληψης που αφορούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, στην οποία χαιρετίσαμε την συναντίληψη, αλλά και με τις τοποθετήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, η συναντίληψη έχει υπογραφεί μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης και έχει εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από τον ίδιο τον Ειδικό Αντιπρόσωπο στην Κύπρο, τον κ. Colin Stewart. Βάση αυτής της συναντίληψης προνοείται η ασφαλτόστρωση δύο δρόμων, του δρόμου Άρσους – Πύλας, αλλά και του δρόμου που οδηγεί στην κοινότητα των Τρούλλων, η οικοπεδοποίηση και η αστική ανάπτυξη μέσα στη νεκρή ζώνη, μέσα στην περιοχή της Πύλας και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων πάλι στην περιοχή της Πύλας. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία οικοπεδοποίησης για τα πρώτα 50 οικόπεδα και προνοούνται και άλλα οικόπεδα τα οποία αναφέρονται στη συναντίληψη, όπως έχει συμφωνηθεί».

Κληθείς να διευκρινίσει αν η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε αντίρρηση όσον αφορά στη συναντίληψη μεταξύ τουρκοκυπριακής πλευράς και Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αντιλαμβάνεστε, επαναλαμβάνω, ότι αυτή η συναντίληψη μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης, βάσει των όρων εντολής της είναι αυτή που θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις εργασίες. Μαζί με την ειρηνευτική δύναμη βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία, είναι εκεί, συντονίζει, επιβλέπει τις εργασίες, ακριβώς για να υλοποιηθούν το σύνολο των προνοιών της συναντίληψης που έχουμε μαζί τους. Οποιαδήποτε άλλη εργασία η οποία δεν προνοείται στις πρόνοιες της συναντίληψης που έχουμε με την ειρηνευτική δύναμη, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι στο πλαίσιο αυτών που έχουμε συμφωνήσει. Άρα δεν θα πραγματοποιηθεί όποια άλλη εργασία εκτός αυτών που με σαφήνεια καθορίζονται στην συναντίληψη σε σχέση με αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιοδήποτε νεότερο σχετικά με το αν θα υπάρξει τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Ακόμη δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μόλις αυτό επιτευχθεί».

Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνηση σχετικά με το ότι το ψευδοκράτος έμεινε εκτός της συνόδου των τουρκικών κρατών, ενώ ο Ερντογάν προετοιμάζει το έδαφος για συμμετοχή την επόμενη χρονιά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις και προβαίνει σε διπλωματικά διαβήματα σχετικά με αυτό που έχετε αναφέρει. Είναι γνωστές και οι δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν αλλά και οι επιδιώξεις του κατοχικού καθεστώτος, αυτή τη στιγμή στη διεθνή κοινότητα κι αυτό είναι δεδομένο. Αναγνωρισμένη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για μεγάλες εκτάσεις γης στα κατεχόμενα, οι οποίες πωλούνται σε ξένους και για δράση οργανωμένου κυκλώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αυτές οι πληροφορίες, είτε δημοσιεύονται στον Τύπο, είτε έρχονται στην αντίληψή μας, αξιολογούνται, διερευνώνται σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με την κείμενη νομοθεσία, και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εταιρείες στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις στα κατεχόμενα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Στη βάση των πληροφοριών που έχουμε διερευνώνται όλα τα δεδομένα».

Τέλος, ερωτηθείς για τηλεφώνημα με τον κ. Μακρόν σχετικά με το θέμα της πρωτοβουλίας για τη Γάζα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Τις επόμενες μέρες σίγουρα θα υπάρξουν επαφές. Ούτως η άλλως, σας επισημαίνω ότι οι επαφές σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα αντίστοιχα γραφεία ή μέσω του Υπουργού Εξωτερικών με τα κράτη της περιοχής ή με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διαρκείς. Αντιλαμβάνεστε ότι οι πρόνοιες, τα στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας, πρέπει να τίθενται συνεχώς προς συζήτηση και τις επόμενες ημέρες πιθανόν να έχουμε και άλλες επαφές και άλλες επικοινωνίες».