5/9/23

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας

 


Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας

Με ιδιαίτερη χαρά, βαθιά συγκίνηση και απέραντη υπερηφάνεια συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για τη νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας.

Νέες σπουδάστριες και νέοι σπουδαστές,

Συναισθανόμενοι τη βαριά ευθύνη και το ιερό καθήκον με το οποίο είμαστε επιφορτισμένοι ως Έλληνες της Κύπρου απέναντι στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα, τους προγόνους μας και την Ιστορία μας, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιτυχία σας να γίνετε δεκτοί για εισδοχή στις παραγωγικές σχολές της Ελλάδος και σας εύχομαι καλή και εποικοδομητική φοίτηση.

Καλή επιτυχία στις σπουδές σας.

Εμείς, οι γονείς και οι δικοί σας άνθρωποι σάς καμαρώσαμε πριν λίγο να δίνετε τη νενομισμένη διαβεβαίωση πίστης προς την πατρίδα. Οι οικογένειές και οι οικείοι σας, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες στην πορεία σας, αισθάνονται βαθύτατα υπερήφανοι για εσάς. Το ίδιο υπερήφανοι, να ξέρετε, αισθανόμαστε και όλοι εμείς.

Η σημερινή τελετή αποτελεί το επιστέγασμα και την καλύτερη ανταπόδοση και ανταμοιβή των κόπων, των θυσιών και των προσπαθειών που καταβάλατε, όλα αυτά τα χρόνια ως μαθητές και μαθήτριες.

Το ορόσημο της σημερινής χαρούμενης ημέρας σηματοδοτεί συνάμα την έναρξη της ενεργού προσφοράς σας προς την πατρίδα και την Εθνική Φρουρά.

Επιλέξατε να φορέσετε την τιμημένη στρατιωτική στολή και να υπηρετήσετε την ύψιστη αποστολή της προάσπισης της ελευθερίας και διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πολυτιμότατο αγαθό της ασφάλειας είναι αυτό που επιτρέπει στο κράτος μας να λειτουργεί εύρυθμα και να κινείται σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας. Συνάμα, η ασφάλεια και η ικανότητα αποτρεπτικής ισχύος βοηθά την πολιτική ηγεσία να διεκδικεί τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας και, τέλος, βοηθά τον κόσμο μας να δημιουργεί και να προοδεύει.

Να είστε, λοιπόν, υπερήφανες και υπερήφανοι για τη δυνατότητα που σας δίνεται να υπερασπιστείτε την ελευθερία και την ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Με γνώμονα ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί την αιχμή του δόρατός μας, σας καλώ να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλα τα εφόδια, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα λάβετε από τις σχολές φοίτησής σας.

Με σοβαρότητα, συνέπεια, πειθαρχία, υπευθυνότητα και διάθεση για απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, θέστε υψηλούς στόχους και επιδιώξτε την εξέλιξη, την πρόοδο και την αριστεία.

Ενισχύστε τον χαρακτήρα σας με τις στρατιωτικές αρετές της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας, του στρατιωτικού πνεύματος και της πειθαρχίας.

Μη διστάσετε να καταβάλετε επίπονες προσπάθειες, μη διστάσετε να κοπιάσετε, να ιδρώσετε.

Ανακαλύψτε τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές σας αντοχές.

Δίχως μόχθο, δεν θα κατορθώσετε υψηλούς στόχους.

«Τους πόνους διώκειν, αφ’ ών τα μεγάλα και λαμπρά γίγνονται τοις ανθρώποις», μας διδάσκει ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος, τονίζοντας ότι ο καθένας οφείλει να επιδιώκει τις προσπάθειες που απαιτούν κόπο. Αυτές που, εν τέλει, προσφέρουν τα μεγάλα και λαμπρά επιτεύγματα στους ανθρώπους.

Η ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση που θα λάβετε θα σας εξοπλίσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, ούτως ώστε σε γερές βάσεις να πορευθείτε στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Σας διαβεβαιώ ότι η διαδρομή που θα διέλθετε δεν θα είναι εύκολη. Τουναντίον, θα είναι δύσκολη και απαιτητική.

Θα κληθείτε να ηγηθείτε με αποφασιστικότητα, να ενεργήσετε αυτόνομα, να επιδείξετε υπευθυνότητα, αυτοέλεγχο, πειθαρχία, ζήλο, επιμονή και υπομονή. Θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις. Αξιοποιήστε τις ως ευκαιρίες. Κρατήστε το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον σας. Το μέλλον σάς ανήκει.

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι των υποψήφιων σπουδαστών μας,

Να είστε υπερήφανοι για τα παιδιά σας. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν πλήρως στις σπουδές τους και θα επαληθεύσουν τις δικές σας προσδοκίες και τα όνειρά σας για αυτά.

 Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί υποψήφιοι σπουδαστές και σπουδάστριες,

Η Εθνική Φρουρά, έχοντας ως στόχο να καταστεί ένας σύγχρονος και αξιόμαχος στρατός, υψηλών δυνατοτήτων, με πλήρη επάρκεια και ικανότητα διασφάλισης της άμυνας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται, αναβαθμίζεται και βελτιώνεται.

Όσο η Πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή και κινδυνεύει, θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τη μαχητική μας ισχύ και να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, δηλώνοντας ταυτόχρονα εμφαντικά το αυτονόητο. Ότι είμαστε  αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.

Σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια της πατρίδας θα κληθείτε να διαδραματίσετε σε μερικά χρόνια κι εσείς.

Σε αυτή την προσπάθεια, να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό σας.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις των σχολών σας και θα επιβεβαιώσετε τις προσωπικές σας προσδοκίες, αλλά και αυτές της πολιτείας και των οικογενειών σας, εύχομαι στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ευλογία στη ζωή σας, κουράγιο και δύναμη για ευόδωση των στόχων σας.

Καλή επιτυχία στις σπουδές σας.

Κάθε καλό κι η Παναγία μαζί σας, στήριγμα και βοήθειά σας.

Σας ευχαριστώ.