15/9/23

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας΄Αννας Κουκκίδη Προκοπίου στην τελετή παραλαβής εννέα νέων πυροσβεστικών οχημάτων

 


Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας΄Αννας Κουκκίδη Προκοπίου στην τελετή παραλαβής εννέα νέων πυροσβεστικών οχημάτων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή τελετή παραλαβής των εννέα σύγχρονων οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναμφίβολα, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, το οποίο είναι πλέον ορατό σε όλους μας, και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε χώρες οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν ιδιαίτερα προβλήματα από την εκδήλωση πυρκαγιών, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη της συνεχούς αξιολόγησης και ενίσχυσης του τομέα της πυροπροστασίας, της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της καταστολής των πυρκαγιών της χώρας. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών και του εξοπλισμού των Υπηρεσιών Πυρόσβεσης, όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων και μέσων επιτήρησης, ανίχνευσης και έγκαιρου εντοπισμού δασικών και παραδασόβιων πυρκαγιών.

Δυστυχώς, το τίμημα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ήταν τεράστιο, κόστισε ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, ενώ οι απώλειες ήταν ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, τις γεωργικές δραστηριότητες, την οικονομία και τη ζωή όλων μας.

Έχοντας, λοιπόν, αυτά υπόψη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του τη συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις υλικοτεχνικές της υποδομές, όσο και τον πυροσβεστικό στόλο και εξοπλισμό που διαθέτει. 

Τα εννέα οχήματα που παραλαμβάνουμε σήμερα θα συμβάλουν τόσο στη βελτίωση του βαθμού ανταπόκρισης, όσο και στην ενίσχυση της κατασταλτικής ικανότητας και δυνατότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η πλήρης αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δημιουργήσει, πλέον, νέα δεδομένα και υψηλότερες προσδοκίες, οι οποίες ασφαλώς θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

Είμαι βέβαιη ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, περιλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των μέσων που διαθέτει, σε συνδυασμό με τη συνεχή εκπαίδευση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τα μέλη της,  θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης Υπηρεσίας, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στο όποιο περιστατικό προκύψει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, ανά πάσα στιγμή, επτά μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο.

Ήδη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει επιδείξει σημαντικό έργο και η ανταπόκρισή της με μεγάλη επιτυχία σε δύσκολα περιστατικά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα, αλλά και η συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό, σκιαγραφούν σε μεγάλο βαθμό το υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής κατάρτισης και αφοσίωσης των μελών της. 

Θα ολοκληρώσω διαβεβαιώνοντάς σας ότι η προσπάθεια της Πολιτείας για την περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου και άλλου εξοπλισμού και μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα είναι συνεχής.

Όπως έχει ήδη αναφέρει και ο Αρχιπύραρχος, υπάρχει προγραμματισμός για παραλαβή μέχρι το 2026, σημαντικού αριθμού νέων πυροσβεστικών οχημάτων, διαφόρων τύπων.