15/9/23

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος

 


Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Γιώργο Καλαντζή. Τον κ. Καλαντζή συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου.

Καλωσορίζοντας τον κ. Καλαντζή, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης Πολιτείας και Εκκλησίας προς αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη και οι κοινωνίες, προκλήσεις που, όπως υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, επιβάλλουν την ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων που να προάγουν τον διάλογο, την ανεκτικότητα και τη συμπερίληψη στις σύγχρονες δημοκρατίες. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ειδικότερα στα φαινόμενα της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, τα οποία, όπως επισήμανε, χρήζουν κοινής αντιμετώπισης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε στις αρμοδιότητές του, ως Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων και σημείωσε τις άριστες σχέσεις και την αγαστή συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Εξήρε δε τον ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου στην αποτροπή και αντιμετώπιση των πληγμάτων που δέχεται η Ορθοδοξία, οι οποίες, όπως επισήμανε, ενέχουν ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις. Ο κ. Καλαντζής ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για την τροχοδρόμηση πρωτοβουλιών και δράσεων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που απευθύνονται σε μαθητές, περιλαμβανομένης εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Κύπρο.

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων για τη δράση που αναπτύσσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, κυρίως μέσω της συμμετοχής αντιπροσωπίας του Σώματος στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, αλλά και ευρύτερα μέσω δράσεων που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη και τον διαθρησκειακό διάλογο                    Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για κάθε δυνατή συνεργασία στο πλαίσιο αυτό.