12/9/23

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά, χθες

 


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά, χθες

Είναι δύο παράγραφοι από το προεκλογικό μου πρόγραμμα, που είναι όντως το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό και χαιρόμαστε που υπάρχουν δημοσιογράφοι που μας παρακολουθούν καθημερινά. Να είστε βέβαιοι ότι ο τομέας της Παιδείας και της Υγείας αποτελούν προτεραιότητα για τη δική μας διακυβέρνηση και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας.

Είναι με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό και συμμετέχω σε αυτή τη σημαντική για το «Σοφία για τα Παιδιά» εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί τα 10 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς σιτιστικού προγράμματος, σε 17 ολοήμερα σχολεία της Κύπρου και δέκα νηπιαγωγεία.

Το πρόγραμμα «Μαγειρεύω για τα παιδιά» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με πολλαπλές, θετικές επιρροές στην κοινωνία μας. Πέρα από την προφανή στήριξη που παρέχει στους μαθητές μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μέσω του προγράμματος ­–και πρόκειται για μια καινοτομία– εργοδοτούνται άνεργοι γονείς, οι οποίοι  μαγειρεύουν και συμμετέχουν στις δράσεις του.  

Το Πρόγραμμα «Μαγειρεύω και προσφέρω» στήριξε και στηρίζει την τοπική κοινωνία και οικονομία, γύρω από τα σχολεία, αφού συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς, ενώ, το πιο σημαντικό, απαλλάσσει τους γονείς από μια μεγάλη έγνοια και αγωνία.

Η Πολιτεία και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε στο πλευρό των εθελοντικών οργανώσεων στην Κύπρο, είναι σημαντικοί συνεργάτες, αρωγοί στην προσπάθειά μας, τους προσεγγίζουμε ως συνοδοιπόρους, όπως το ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά», που συνδράμουν αποφασιστικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι γι’ αυτό που αισθάνομαι  έντονα την υποχρέωση να απευθύνω τις θερμότερες μου ευχαριστίες στο ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» και την Πρόεδρο του κα Μαρίνα Σιακόλα, την Τράπεζα Κύπρου και όλους τους χορηγούς που με την αγαστή και αρμονική συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς και τις Σχολικές Εφορίες έχουν κατορθώσει να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε περισσότερα από 1200 παιδιά.

Επιτρέψτε μου, εδώ, μια προσωπική αναφορά στην ψυχή του «Σοφία»: τη Μαρίνα Σιακόλα, που χωρίς αυτήν, τη σκληρή δουλειά, αλλά κυρίως την επιμονή της, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα γινόταν πραγματικότητα.

Είχα την τιμή και τη χαρά να την πρωτογνωρίσω ως Υπουργός Εξωτερικών, όταν μου παρουσίασε το έργο του «Σοφία για τα Παιδιά», το πολυεπίπεδο  έργο που επιτελεί στην Κένυα, και τις συνέργειες που μπορούσαν να γίνουν μαζί με την Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Και σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα διστάσω να πω ότι «Το Σοφία», και η Μαρίνα προσωπικά, αποτελούν το άξιο υπόδειγμα του Πρεσβευτή της Κύπρου. Ειδικότερα σε μια ήπειρο που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ισχυρή διπλωματική εκπροσώπηση.

Με την αφοσίωση, με προσωπικό κόστος, με τεράστια θέληση, αλλά συχνά και με μεγάλο κίνδυνο, η Μαρίνα Σιακόλα όχι μόνο έκτισε το ορφανοτροφείο και βοήθησε εκατοντάδες παιδιά στην Κένυα να ζήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με αγάπη, αλλά φρόντισε ακούραστα για την υγεία και τη μόρφωσή τους.

Βρήκε παιδιά καταδικασμένα, και τους έδωσε πίσω ζωή και ευκαιρίες. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο δώρο από αυτό, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο σημαντικό να προσφέρεις σε ένα παιδί. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά.

Έχει κυριολεκτικά οργώσει την Κένυα, έχει μπει σε φυλακές και σε νοσοκομεία, έχει περπατήσει σε πολύ επικίνδυνες περιοχές της χώρας, ψάχνοντας γι’ αυτά τα παιδιά, τα οποία δεν είναι ενός κατώτερου θεού, είναι παιδιά όλων μας.

Νοιάστηκε για αυτά – κι εγώ όπως και όλοι, είμαι σίγουρος, που είμαστε απόψε εδώ – δεν θα μπορούσαμε παρά να τη στηρίξουμε. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έγινε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα γίνει και με το Υπουργείο Παιδείας για να επεκτείνουμε τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, τα οποία θα καλύψει η κυπριακή Πολιτεία.

Η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, η ενσυναίσθηση, αποτελούσε και αποτελεί το βασικό συστατικό συνοχής της κοινωνίας μας.

Και ο εθελοντισμός είναι η πρακτική εφαρμογή αυτού που λέμε.

Μόνο μέσω της αγάπης για τον συνάνθρωπο, της καθημερινής έγνοιας για τον διπλανό μας που δοκιμάζεται και αγωνίζεται να επιβιώσει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο καλύτερο, πιο ισότιμο.

Η δράση σας, λοιπόν, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, και μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας.

Θέλω, λοιπόν, ξανά να σας ευχαριστήσω και να σας ζητήσω να συνεχίσετε, γιατί η δική σας συνεισφορά συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια να  καταπολεμήσουμε τις όποιες κοινωνικές παθογένειες.

Εγώ προσωπικά και η Πολιτεία είμαστε στο πλευρό σας.