4/2/22

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην τελετή ορκωμοσίας των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτριών (ΣΥ.ΟΠ.)


 

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην τελετή ορκωμοσίας των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτριών (ΣΥ.ΟΠ.)

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς,

Αγαπητοί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες,

Κυρίες και κύριοι,

Νέες Συμβασιούχες Οπλίτριες της Εθνικής Φρουράς,

Το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ – σε αυτή τη συγκεκριμένη τελετή ορκωμοσίας – είναι μια τεράστια νίκη. Νίκη απέναντι σε στερεότυπα και σεξιστικές παρωχημένες αντιλήψεις, περί διάκρισης των φύλων στην άμυνα της χώρας μας. Σε μια διαδρομή που έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε κάνουμε σημαντικά βήματα.

Είναι με μεγάλη χαρά λοιπόν που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Αρχηγού του ΓΕΕΦ να παραστώ στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτριών. Και ως γυναίκα απευθυνόμενη σε γυναίκες νιώθω περήφανη και συγκινημένη που σας αντικρίζω με την τιμημένη στολή της Εθνικής Φρουράς, έτοιμες να αναλάβετε το ύψιστο  καθήκον της προσφοράς προς την πατρίδα, έχοντας πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσετε υπηρετώντας την ημικατεχόμενη για μισό περίπου αιώνα Κύπρο μας.

Εκφράζω με την ευκαιρία αυτή, τον σεβασμό και τον θαυμασμό μου προς εσάς, τις νέες γυναίκες οπλίτριες, που ενάντια στα στερεότυπα, αναλαμβάνετε τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να θέσετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία της πατρίδας, αψηφώντας τους κινδύνους και τις δύσκολες συνθήκες που συνεπάγεται η απόφασή σας να στρατολογηθείτε.

Καταθέτω, επίσης, τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμησή μου προς τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που με τους διαχρονικούς αγώνες τους άναψαν τη σπίθα για απόκτηση ίσων δικαιωμάτων, καταρρίπτοντας τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Μέσω των αγώνων και διεκδικήσεών τους οι γυναίκες απέκτησαν δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ψήφου, τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, αλλά και την ίση μεταχείριση στους επαγγελματικούς χώρους. Προοδευτικά οι γυναίκες κατέκτησαν πολλούς “ανδροκρατούμενους” χώρους.

Φίλες και φίλοι,

Η συμμετοχή των Κυπρίων γυναικών σε όλους τους αγώνες της πατρίδας καταδεικνύει την ικανότητα των γυναικών να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στην άμυνα και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Επομένως, η ιδιότητα του στρατιώτη δεν αποτελεί ή δεν πρέπει πλέον να αποτελεί θέμα φύλου, αλλά θέμα ατομικών χαρακτηριστικών, όπως το ήθος, η πειθαρχία, ο επαγγελματισμός και η προσήλωση που απαιτούνται κατά την εκτέλεση εργασιών και δη σημαντικών αποστολών. 

Στην Κύπρο η παρουσία των γυναικών στις τάξεις των Συμβασιούχων Οπλιτριών συνιστά μια ιστορική καινοτόμο μεταρρύθμιση στην Εθνική Φρουρά, η οποία ενισχύει τον κυπριακό στρατό και την άμυνα της χώρας. Η σημερινή τελετή ορκωμοσίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η στρατιωτική υπηρεσία δεν είναι υπόθεση μόνο ανδρική. Οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό αποδεδειγμένα διεκπεραιώνουν τα καθήκοντά τους με επαγγελματική επάρκεια, οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες. Ο ζήλος και η αφοσίωση που επιδεικνύουν σε καθημερινή βάση υπηρετώντας τις ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν τον θεσμό, αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν την Εθνική Φρουρά. 

Κυρίες και κύριοι,

Η παράνομη παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί μας για 47 και πλέον χρόνια, καθώς και οι συνεχείς, κλιμακούμενες και απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, με πιο πρόσφατες τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την αυθαίρετη ανατροπή του status quo στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επιβάλλουν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης της άμυνας και ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέες συμβασιούχες οπλίτριες,

Με τον νενομισμένο όρκο σας για υπακοή στο σύνταγμα και στους νόμους, την πίστη και την αφοσίωση στην πατρίδα και με πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης που αναλαμβάνετε έχετε θέσει τον εαυτό σας στη διάθεση της πατρίδας και είμαι βέβαιη ότι θα εργαστείτε σκληρά, για να ανταποκριθείτε με επιτυχία στην αποστολή σας και να φανείτε αντάξιες της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πατρίδας. 

Η φράση από την Ιλιάδα του Ομήρου «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης»,  θα σας παραινεί πάντα, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσιμες, ώστε με θάρρος να αγωνίζεσθε για το καλό της πατρίδας, αφού ο αγώνας αυτός είναι ο καλύτερος οιωνός για μια πατρίδα αντιμέτωπη με την τουρκική κατοχή και αδιαλλαξία. Αμύνεσθε λοιπόν για την πατρίδα μέχρι την απελευθέρωση, επανένωση  και διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που για δεκαετίες καταπατούνται από τους Τούρκους εισβολείς.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά τους εκπαιδευτές, τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς που με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επίπονης εκπαίδευσης των Συμβασιούχων Οπλιτριών, παρέχοντάς τους εφόδια σωματικά και ψυχικά, για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Με αυτά τα λίγα λόγια, σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και στην καθεμιά ξεχωριστά υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Σας ευχαριστώ.