26/6/20

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με την Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, με τη συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργών, του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και υπηρεσιακών παραγόντων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανασκόπηση των βασικών δράσεων και των πολιτικών που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2017-2020 .

Ανάμεσα στις πολιτικές και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν την  περίοδο αυτή βρίσκονται (α) ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και η ενίσχυση της με οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, (β) η δημιουργία και λειτουργία του πρώτου κέντρου εσωτερικής θεραπείας εφήβων, (γ) η δημιουργία ανοικτού κέντρου θεραπείας ανηλίκων, (δ) η λειτουργία 22 εξειδικευμένων προληπτικών προγραμμάτων σε όλη την Κύπρο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, (ε) η λειτουργία της πρώτης κινητής μονάδας μείωσης της βλάβης, (στ) η λειτουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για εντοπισμό νέων ουσιών που κυκλοφορούν στην Κύπρο, καθώς και άλλες σημαντικές πολιτικές και δράσεις που αφορούν την πρόληψη και τη θεραπεία από τις εξαρτήσεις. 

Συζητήθηκαν, επίσης, μελλοντικές δράσεις που αφορούν προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, για τα οποία τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε επίσης η διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, και θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός των προσεχών μηνών.